Државна управа Јужна Србија Саопштењe

Злоупотреба Закона о приступу информацијама од јавног значаја од стране Општинске управе Прокупље!

     У жељи да сузбију сваки вид контроле њиховог рада од стране грађана, па и онај који се врши путем захтева за приступ информацијама од јавног значаја, овлашћена лица у локалној самоуправи већ извесно време поводом наших захтева шаљу одговоре који не задовољавају ни минималне законске стандарде. Разумемо интерес онога ко нешто крије да не достави информацију која се односи на његов рад, али забрињава начин на који се наши захтеви de facto одбијају. Осим што се не поштује законска форма и касни са роковима, у одговорима које добијамо се најчешће насумично наводе информације које нису тражене и које су мање више познате.

     Тако је било у највећем броју случајева, а послали смо преко четрдесет захтева,  од шездесет колико је Општина примила у току 2017. године.

    У последњем случају, затражили смо податке о лицима која ће проверавати стручну оспособљеност канадидата за директора једног јавног предузећа, а примили смо одговор да ће се у изборном поступку примењивати закон!

    Јасно нам је од кога су носиоци општинске власти научили да на манипулативни начин избегавају одговоре на постављена питања, али ће Општински одбор „Доста је било“, поштујући принцип транспарентности за који се залаже, наставити са употребом свих законских средстава како би грађани били упознати са злоупотребама које се у њихово име чине.

Општински одбор „Доста је било“ Прокупље

ДЈБ Топлички округ

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар