Ауторски текст Војводина

Неодрживост Стратегије одрживог развоја Града Новог Сада

Измене “Стратегије одрживог развоја”, које су данас усвојене на скупштинском Савету за економски развој Града Новог Сада, а требало би да буду потврђене на Скупштини Града која ће се одржати следеће среде, делимично су уобичајене козметичке, а делом се своде на скуп лажних обећања. Пројекти који су предложени, а са унапред нереално постављеним роковима потребним за њихову реализацију, окосница су саме “Стратегије одрживог развоја” Града Новог Сада, а самим тим и измена које су донете.

Најбољи пример тога свакако је пројекат „Успостављање регионалног система управљања отпадом за Нови Сад, општине Бачка Паланка, Бачи Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас, са изградњом регионалног центра за управљање отпадом на територији Града Новог Сада“, чија реализација је предвиђена до 2020. године.

Локација регионалне депоније није још дефинисана, средства за њену изградњу нису обезбеђена, али обећања су нешто што актуелна Градска власт (СНС, СПС, ЛСВ, СПО, Зелена партија…) свесрдно даје, знајући да их засигурно неће испунити.

Још један упечатљив пример лажног обећања је и пројекат „Централног постројења за пречишћавање отпадних вода Града Новог Сада са припадајућим колекторским правцима“, који градска власт обећава да ће изградити до 2020. године.

Нешто реалнији пројекат ће своју реализацију доживети кроз добро разрађену стратегију којом су и до сада спровођене сличне трансакције, попут оне везане за чувени софтвер продат ЈКП “Пут”, а развијен од стране фирме у поседу Председника Скупштине Града, Здравка Јелушића. То је пројекат под називом „Софтвер за катастар гробних места“, за који је планирано издвајање 20 милиона динара из буџета, али и укључивање донатора заинтересованих да софтверски прате кретање свог мирнопочившег.

Брига о наталитету јесте нашла своје место у изменама Стратегије одрживог развоја Града Новог Сада, али је удео који ће заузети јасан показатељ односа градске власти према овом значајном питању у земљи „беле куге“. Наиме, за пројекат „Пронаталитетна популациона политика“ биће издвојен износ од 5 милиона динара, што је четири пута мањи износ од оног планираног за пројекат „Софтвер за катастар гробних места“.

Доста је било бахатог понашања и уништавања наше будућности!

Доста је било лажирања одрживог развоја и расипања јавних средстава!

Градски одбор “Доста је било” Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар