Војводина Екологија Привреда Саопштењe

Воз са опасним материјама излетео из шина

Воз са опасним материјама излетео из шина

Данас смо били сведоци великог саобраћајног инцидента у Банату. Теретни воз цистерни је кренуо из Кикинде пут Новог Бечеја. На самом улазу у Нови Бечеј* прастари дрвени прагови шина су попустили. Пруга се у потпуности распала испод воза, а вагон цистерне су се преврнуле и садржај је почео да истиче на свега шездесетак метара од првих кућа. Мирис проливене течности, вероватно концентроване сирћетне киселине, је допирао и до 500m удаљених кућа.

Приступ месту инцидента није био дозвољен, али смо фотографије направили са удаљености фото апаратом високе резолуције, са великом моћи зумирања. Хитну помоћ смо запазили, али она је изгледа била само превентивно ангажована. Нисмо приметили да је било стварно повређених.

Истицање овакве опасне материје у земљу је трајно нарушавање животног окружења. Материје би могле да се нађу у подземним водама, које се у овом крају Баната користе као извори воде за пиће, заливање пољопривредног земљишта и сл.

Како сазнајемо, ово није први инцидент, иако је вероватно највећи. У другој половини ове године, ради се о трећем инциденту. Један се десио у Кикинди, један у Зрењанину и сада овај трећи у Новом Бечеју.

Управо за ову деоницу пруге ка Новом Бечеју обезбеђен је материјал за капитални ремонт и донет је на градилиште. Исти тај материјал је са градилишта однет на непознату локацију, јер се од ремонта напречац одустало 1991. године. Од тада до сада ништа капитално није рађено. Као што на сликама видите, прагови су прастари дрвени и данас су просто експлодирали, разлетевши се у парчићима. Од давне 1991. до дана данашњег, чудне су нас силе чувале од овога. Данас је дошло до онога до чега је морало доћи.

Питање од највећег значаја је, да ли ће инцидент утицати на продају кикиндског МСК, јер је овај пружни правац његов важан пут до тржишта производа које ствара. Осим железничког, материјама попут ових, друга врста транспорта није дозвољена. Пресечена је артерија транспорта робе кикиндског Метанола.

Деценијама партијска машинерија граби и развлачи функције у јавним предузећима, као што граби и развлачи материјал и новац за реконструкцију Србији неопходних пруга. Струка је одавно изгубила битке са странком и сваки дан нас подсећа на меру у којој су са бригом за сопствене интересе постављене изнад општих интереса дубоко претерали.

Доста је било
Северни Банат

*Извињавамо се због грешке у првој верзији текста, у којој је писало да се воз преврнуо на улазу у Ново Милошево.

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар