Istočna Srbija Saopštenje

Saopštenje “Dosta je bilo” Zaječar

Još početkom decembra upozorili smo naše sugrađane da je grad Zaječar zaključio na ime novogodišnje dekoracije ugovor sa firmom Kip Lajt u iznosu od 2.229.400 bez PDV-a .
U izjavi lokalnom portalu , gradonačelnik Zaječara obavestio je javnost da je grad kupio samo pingvina i iglo, te nije kupovao ništa drugo ove godine,osim napred navedenih ukrasa i „nekih“creva .Sve to , po izjavi, košta nešto malo,a nikako skoro 30.000 eura .
Ukoliko je to istina onda je javna nabavka laž, tender montiran.

Zaječarskom  odboru „Dosta je bilo“ je potpuno jasno da je vlast čiji je on deo zatečena našim obnarodovanjem burazerskih tendera i dilova , kao i to da na ovaj način, neistinom pokušava da se izvuče iz situacije vezane za firmu Kip Lajt i njene sumnjive poslove širom Srbije, od kojih je poslednji u Beogradu sa jelkom od 83.000 eura podigao javnost Srbije na noge a i Zaječar doveo u žižu interesovanja zbog nabavke novogodišnjih ukrasa.

Kako vidimo u konkursnoj dokumentaciji ove javne nabavke,osim igla i pingvina grad je izrazio potrebu i za led crevima ,konektorima i ostalom sitnijom tehničkom opremom.Ako su tačni navodi gradonačelnika da su samo jedan iglo i jedan pingvin kupljeni za cenu od 2.229.000 bez PDV-a , onda govorimo o još većoj pljački javnog novca, jer onda samo oni kostaju  oko 22.000 eura.

Novogodišnji ukrasi koji su predmet javne nabavke inače u prodaji se mogu naći za

1038,70 eura pingvin              5198,70 eura iglo

 

Doduše, firma koja u katologu nudi proizvode po ovim cenama , nije učestvovala na zaječarskom tenderu ali se na njemu pojavila firma koja je po specifikaciji konkursne dokumentacije ponudila potpuno istu cenu od 2.229.400.kao i Kip Lajt.
U slučajevima nameštanja tendera ,često se podnose dve identične ponude burazerskih firmi ,a kao kriterijum izbora se u takvim slučajevima može istaći duže vreme otplate.
Na osnovu kog kriterijuma je firma Kip Lajt dobila ugovor za ovu javnu nabavku?
Vremena u kojima su gradski političari glumatali neinformisanost o tome šta i kako grad kupuje ,pa sa neistinama izlazili u medije i obmanjivali javnost su prošla.Zaječar nije više kasica prasica gradskih političara u koju oni guraju ruku kad im se prohte, a da to građani ne saznaju.
Gradski odbor „Dosta je bilo“obaveštavaće redovno građane o tome kako se troši javni novac,kao što je i do sada radio transparentno i sa dokazima.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar