Људска права Политика

Насиље на бирачким местима, полиција и тужилаштво да реагују

Доста је било најоштрије осуђује насиље које СНС силеџије и батинаши спроводе на бирачким местима на ванредним локалним изборима у Неготину, Пећинцима, Прешеву, Костолцу и Мионици.

ДЈБ активно на терену прати и надгледа изборе у Пећинцима и Неготину. Након избора ћемо и извршити увид у сав изборни материјал.

Јасно је да се и ови локални избори, одвијају у недемократској атмосфери малтретирања и застрашивања грађана од стране “непознатих” СНС силеџија у аутомобилима без таблица. Од јутрос је пријављено више случајева озбиљних изборних неправилности у виду физичког напада на опозиционе представнике, куповине гласова, као и снимања и претњи представницима домаће посматрачке мисије.

Осуђујемо лажи ТВ Пинк која у монтираном прилогу покушава да СНС батинаше представи као жртве напада представника опозиције.

Захтевамо од тужилаштва да се не прави да не види ова груба кршења изборних процедура јер тиме урушава, не само изборну вољу грађана кад су у питању општине у којима се одржавају избори, већ целокупни правни поредак Србије.

Подсећамо да свесно нечињење тужиоца може довести до кривичног дела кршења закона о јавном тужилаштву. Тужилац је дужан по службеној дужности да изађе на терен и утврди да ли је било куповине гласове и малтретирања гласача, а не да пасивно посматра грубо кршење закона.

Захтевамо да полиција обезбеди минимум услова за одржавање избора, да спречи грубе злоупотребе од стране СНС и на тај начин покаже да није страначка полиција већ део државе.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Изласком на те и такве изборе који се данас одржавају по Србији, се не супроставља преварама СНС-а,већ те и такве преваре здушно подржавају! Не може се бити против власти у Пећинцима а подржавати је на тему Устава, Косова*, ММФ-а, Еу.. јер то је иста политика само друга страна!
  Oва власт почива на челичном споју високе корупције, још већег криминала и снажне подршке Запада! Зато, ова власт користи све ово наведено + медији + новац + …

 • Ovaj užas ostavlja bez daha i bez teksta. Nisam verovala da ću ikada doživeti da se ovako nešto događa u ovoj državi, i pored raznoraznih mufljuza koji su bili na vlasti. Ovo je jednostavno – previše. Ako neko i pored ovog može i dalje da glasa za SNS, ja samo mogu da zaključim da smo mi kukavički narod i neka mi niko više nikada ne priča o našem tobožnjem junaštvu.

 • Odavno sam rekao da Mali Alek neće mirno otići. Ustrojio je svoje paravojne formacije, ima dobru infrastrukturu, ne verujem ni da preza od gradjanskog rata, zarad o(p)stanka na vlasti. Mislim da će ga pre “pustiti niz vodu”, njegovi zapadni prijatelji, nego ga opozicija pobediti na, nazovi, demokratskim izborima. Zna to i opozicija. U stanju je hibernacije, čekajući da Vučić upropasti sve što se upropastiti dade, ne bi li se pozivali, kasnije, na zatečeno stanje i nasledjene probleme. Jer i da se domognu vlasti, nemaju odgovor i rešenja kako i šta raditi. Mnogo je tu zaslužnih, a premalo stolica za odužiti se partijskim borcima. Dakle, mislim da bi i oni vodili sličnu politiku punjenja budžeta preko ledja običnih ljudi.
  Sva ironija je sadržana u Zakonu o lokalnoj samoupravi ” Član 2 Lokalna samouprava je pravo građana da upravljaju javnim poslovima od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalno stanovništvo, neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u jedinicama lokalne samouprave, kao i pravo i sposobnost organa lokalne samouprave da, u granicama zakona, uređuju poslove i upravljaju javnim poslovima koji su u njihovoj nadležnosti i od interesa za lokalno stanovništvo.”
  Ja se čudim, bezmalo 30 godina i ne shvatam da je moj interes da partijski funkcioneri imaju plate od sto hiljada dinara, pa na više. Moram priznati da sam, makar malo, priglup.
  DJB ima dobar program u vezi sa privredom i reformom ( onom pravom ) sistema, ali… Primer iz mog sela, neki od prošlih izbora… socijalni program koji podrazumeva minimalne penzije za sve, bez obzira na minuli rad, program koji podrazumeva socijalnu, besplatnu ( mada, i te kako zasluženu ) zaštitu, transparentnost rada i ugovora i sl. ne nailazi na razumevanje biračkog tela i moji seljaci glasaju za onoga ko im je obećao bolji život za, koliko već, dve godine. I dan danas, pored suficita u budžetu, mnogi nisu dobili subvencije za stočarsku proizvodnju ( čitam, kao, možda deo isplata bude u januaru ). Nisam ekonomista, seljak sam, valjda to tako ide, isplate najviše kasne kad imaš novac ?
  Udaljio sam se od teme… Do 19 h, premalo izveštavanja, mnogi mediji imaju preče dogadjaje ( RTS- Cipras dolazi u Bg i slične gluposti ), a i na to malo, koji govore o incidentima, nema komentara. Onaj nepismeni mučenik, koji otima telefone, i ako je usnimljen, govori o nasrtaju na njegov integritet 🙂
  Kako uzeti pravdu u svoje ruke i obračunati se sa ovakvima, koji nisu dostojni da se zovu ljudima ?

  • Naravno da nece mirno otici. Jer to ne moze da dozvoli. Zato i ulaze toliko u policiju,kriminalce i njihove kombinacije.Jedini je nacin da ekstremno mnogo izgubi na izborima a to nije moguce zbog penzionera koji za njega glasaju.

 • U ovakvim malim mestima bi opozicija morala da nastupa zajedno, na jednoj listi.Zabrinjavajuce mala izlaznost u Negotinu u kome je ipak nemoguc ovakav pritisak vlasti na izborni proces kao u Pecincima,na kraju zbog tako male izlaznosti rezultat je isti kao i u Pecincima.Tu je ocigledno falila jedna ozbiljna nova opcija,tj.izbor izmedju Kurte i Murte

  • Alternativna opcija je postojala, ali zbog ograničenih resursa nismo bili dovoljno glasni pa birači nisu bili dovoljno informisani. Program DJB-a je odličan, ali još uvek postoji inertnost kao velika boljka kada je u pitanju rad na terenu i operativna podrška ljudima u maloj sredini.