Ljudska prava Politika

Nasilje na biračkim mestima, policija i tužilaštvo da reaguju

Dosta je bilo najoštrije osuđuje nasilje koje SNS siledžije i batinaši sprovode na biračkim mestima na vanrednim lokalnim izborima u Negotinu, Pećincima, Preševu, Kostolcu i Mionici.

DJB aktivno na terenu prati i nadgleda izbore u Pećincima i Negotinu. Nakon izbora ćemo i izvršiti uvid u sav izborni materijal.

Jasno je da se i ovi lokalni izbori, odvijaju u nedemokratskoj atmosferi maltretiranja i zastrašivanja građana od strane “nepoznatih” SNS siledžija u automobilima bez tablica. Od jutros je prijavljeno više slučajeva ozbiljnih izbornih nepravilnosti u vidu fizičkog napada na opozicione predstavnike, kupovine glasova, kao i snimanja i pretnji predstavnicima domaće posmatračke misije.

Osuđujemo laži TV Pink koja u montiranom prilogu pokušava da SNS batinaše predstavi kao žrtve napada predstavnika opozicije.

Zahtevamo od tužilaštva da se ne pravi da ne vidi ova gruba kršenja izbornih procedura jer time urušava, ne samo izbornu volju građana kad su u pitanju opštine u kojima se održavaju izbori, već celokupni pravni poredak Srbije.

Podsećamo da svesno nečinjenje tužioca može dovesti do krivičnog dela kršenja zakona o javnom tužilaštvu. Tužilac je dužan po službenoj dužnosti da izađe na teren i utvrdi da li je bilo kupovine glasove i maltretiranja glasača, a ne da pasivno posmatra grubo kršenje zakona.

Zahtevamo da policija obezbedi minimum uslova za održavanje izbora, da spreči grube zloupotrebe od strane SNS i na taj način pokaže da nije stranačka policija već deo države.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Izlaskom na te i takve izbore koji se danas održavaju po Srbiji, se ne suprostavlja prevarama SNS-a,već te i takve prevare zdušno podržavaju! Ne može se biti protiv vlasti u Pećincima a podržavati je na temu Ustava, Kosova*, MMF-a, Eu.. jer to je ista politika samo druga strana!
    Ova vlast počiva na čeličnom spoju visoke korupcije, još većeg kriminala i snažne podrške Zapada! Zato, ova vlast koristi sve ovo navedeno + mediji + novac + …

  • Imate moju podrsku.sve sudije po imenu i prezimenu i njima prijava i stalno prozivanje .policiju takodje .prijava.a ka dodje vreme očekujemo 6 oktobar. Samo hrabro niste sami

  • Ovaj užas ostavlja bez daha i bez teksta. Nisam verovala da ću ikada doživeti da se ovako nešto događa u ovoj državi, i pored raznoraznih mufljuza koji su bili na vlasti. Ovo je jednostavno – previše. Ako neko i pored ovog može i dalje da glasa za SNS, ja samo mogu da zaključim da smo mi kukavički narod i neka mi niko više nikada ne priča o našem tobožnjem junaštvu.

  • Odavno sam rekao da Mali Alek neće mirno otići. Ustrojio je svoje paravojne formacije, ima dobru infrastrukturu, ne verujem ni da preza od gradjanskog rata, zarad o(p)stanka na vlasti. Mislim da će ga pre “pustiti niz vodu”, njegovi zapadni prijatelji, nego ga opozicija pobediti na, nazovi, demokratskim izborima. Zna to i opozicija. U stanju je hibernacije, čekajući da Vučić upropasti sve što se upropastiti dade, ne bi li se pozivali, kasnije, na zatečeno stanje i nasledjene probleme. Jer i da se domognu vlasti, nemaju odgovor i rešenja kako i šta raditi. Mnogo je tu zaslužnih, a premalo stolica za odužiti se partijskim borcima. Dakle, mislim da bi i oni vodili sličnu politiku punjenja budžeta preko ledja običnih ljudi.
    Sva ironija je sadržana u Zakonu o lokalnoj samoupravi ” Član 2 Lokalna samouprava je pravo građana da upravljaju javnim poslovima od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalno stanovništvo, neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u jedinicama lokalne samouprave, kao i pravo i sposobnost organa lokalne samouprave da, u granicama zakona, uređuju poslove i upravljaju javnim poslovima koji su u njihovoj nadležnosti i od interesa za lokalno stanovništvo.”
    Ja se čudim, bezmalo 30 godina i ne shvatam da je moj interes da partijski funkcioneri imaju plate od sto hiljada dinara, pa na više. Moram priznati da sam, makar malo, priglup.
    DJB ima dobar program u vezi sa privredom i reformom ( onom pravom ) sistema, ali… Primer iz mog sela, neki od prošlih izbora… socijalni program koji podrazumeva minimalne penzije za sve, bez obzira na minuli rad, program koji podrazumeva socijalnu, besplatnu ( mada, i te kako zasluženu ) zaštitu, transparentnost rada i ugovora i sl. ne nailazi na razumevanje biračkog tela i moji seljaci glasaju za onoga ko im je obećao bolji život za, koliko već, dve godine. I dan danas, pored suficita u budžetu, mnogi nisu dobili subvencije za stočarsku proizvodnju ( čitam, kao, možda deo isplata bude u januaru ). Nisam ekonomista, seljak sam, valjda to tako ide, isplate najviše kasne kad imaš novac ?
    Udaljio sam se od teme… Do 19 h, premalo izveštavanja, mnogi mediji imaju preče dogadjaje ( RTS- Cipras dolazi u Bg i slične gluposti ), a i na to malo, koji govore o incidentima, nema komentara. Onaj nepismeni mučenik, koji otima telefone, i ako je usnimljen, govori o nasrtaju na njegov integritet 🙂
    Kako uzeti pravdu u svoje ruke i obračunati se sa ovakvima, koji nisu dostojni da se zovu ljudima ?

    • Naravno da nece mirno otici. Jer to ne moze da dozvoli. Zato i ulaze toliko u policiju,kriminalce i njihove kombinacije.Jedini je nacin da ekstremno mnogo izgubi na izborima a to nije moguce zbog penzionera koji za njega glasaju.

  • U ovakvim malim mestima bi opozicija morala da nastupa zajedno, na jednoj listi.Zabrinjavajuce mala izlaznost u Negotinu u kome je ipak nemoguc ovakav pritisak vlasti na izborni proces kao u Pecincima,na kraju zbog tako male izlaznosti rezultat je isti kao i u Pecincima.Tu je ocigledno falila jedna ozbiljna nova opcija,tj.izbor izmedju Kurte i Murte

    • Alternativna opcija je postojala, ali zbog ograničenih resursa nismo bili dovoljno glasni pa birači nisu bili dovoljno informisani. Program DJB-a je odličan, ali još uvek postoji inertnost kao velika boljka kada je u pitanju rad na terenu i operativna podrška ljudima u maloj sredini.