Образовање Саопштењe Шумадија

Да ли је зграда Прве крагујевачке гимназије осигурана од пожара? Јавност има право да зна!

Народни посланик Странке Доста је било из Крагујевца, Ненад Божић упутио је надлежном Министарству захтев за информације о осигурању зграде Прве крагујевачке гимназије.

Питања која смо упутили су следећа:

  1. Да ли је Министарство просвете, науке и технолошког развоја надлежно за осигурање од пожара Прве крагујевачке гимназије (Даничићева 1, Крагујевац) и ако није који орган управљања је надлежан?
  2.  Да ли је Прва крагујевачка гимназија (Даничићева 1, Крагујевац) била осигурана од пожара на дан 4. јануар 2018. године и да ли могуће надокнадити штету од пожара који се догодио поменутог дана и у ком новчаном износу?

Сличнa питањa поставили смо и Градској управи у Крагујевцу.

Штета у згради Прве крагујевачке гимназије процењена је на 20 милиона динара. Крагујевчани већ најављују бројне хуманитарне акције којима ће се и чланови Странке Доста је било у Крагујевцу са задовољством прикључити као појединци.

Ипак, у јавности није покренуто питање осигурања зграде која има тако велики национални, културни и историјски значај.

Приликом посете министра Шарчевића Крагујевцу, у средствима јавног информисања није поменута ова тема, а постоје и основане индиције да зграда није осигурана.

Подаци до којих смо у међувремену могли да дођемо јесу да на јавно објављеном тендеру који је расписала Градска управа, а који се односи на осигурање градских објеката, Прве крагујевачке гимназије нема.

Списак  осигураних објеката градске имовине можете погледати на овом линку.

Крагујевачки општински одбор “Доста је било”  ће инсистирати на добијању одговарајућих информација и утврђивања одговорности због евентуалних намерних или ненамерних пропуста у овој области због којих ће  уколико их има сав терет трошкова реконструкције зграде од националног значаја поново пасти на леђа грађана Србије.

ОO Доста је било Крагујевац
Карађорђева 34
Тел.034 6170056

Ознаке

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Poslaniče gde je ovde struka za utvrđivanje uzroka požara kao i električna instalacija koja je naj verovatnije uzročnik požara ne podmetanje. Prihvatam podmetanje požara ako se dokaže da je Nemanja LUD psihičk dečko poludeo. Nena Božić Nenad Božić