Ауторски текст Београд Урбанизам

Мали мисли да смо мали?

Одмах после празника стиже нам рачун Инфостана. Овог пута без уплатница за обнову Хиландара, за помоћ Уницефу и сл. Међутим, нешто је ипак отежало коверат овог јавног градског комуналног предузећа. На сјајном, скупом папиру шарене се цифре и обећања. Изгледа као да је поклон-честитка, али је више од тога. Не само да за одређену своту можемо да купимо оно што желимо већ и да предложимо „своју идеју за пројекат на нивоу града или своје општине“, гласамо „за остале одличне идеје“ и тако учинимо Београд „бољим местом за себе, комшије и све нас“.

Никада нас нико није питао за наше идеје на нивоу града или општине, нити смо могли да гласамо за остале „одличне идеје“, ни како да се троши новац из буџета. Ни када је почео да се зида „Београд на води“, ни када је купљена фонтана на Славији, ни јелка на „Тргу Републике“, ни када је раскопана Скадарлија… Шта је онда у питању?

Да пише ко је дародавац па познајемо човека и знамо да је новац који нам поклања поштено зарађен све би било у реду. Али нигде имена. „Поклон честитка“ стигла од Инфостана, намењена средства, богами, позамашна и „за наш град и за твоју општину“, а не знамо ко нам даје овај поклон.

Ипак,“ предлажем идеју“ (без преузимања „БЕОКОМ мобилне апликације или анкетног листића у згради општине) да се предизборна кампања за предстојеће београдске изборе води страначким, не нашим новцем.

Драгица Вуковић

ДЈБ Стари Град