Ауторски текст Београд Саопштењe

Форма без суштине: Еколошки акциони план за Чукарицу

На 13. седници Скупштине градске општине Чукарица, одржаној дана 27.12.2017.године, једна од тачака дневног реда  била је

Локални еколошки акциони план ГО Чукарица 2017-2023. (ЛЕАП)

ЛЕАП је студија написана на 270 страна, у јануару 2017. године. Стваралац документа је консултантска група од 5 чланова, са руководиоцем Слободаном Спасићем, магистром економије, који је био присутан на Седници и који је образложио своје виђење ЛЕАП и истакао да је био ангажован од општинских органа да напише Акциони план, који је требало да представља основу за израду коначне студије.

На седници смо сазнали да је испред општине формирана Радна група од 5 чланова, углавном чланова градског већа, на челу са Татјаном Видојевић, која је требало да теоријски део акционог плана обради, употпуни детаљним подацима и конкретизује акције за сваку наредну годину, имајићи у виду да они „најбоље“ знају еколошку ситуацију на терену, да располажу подацима која су најугроженија подручја  и тако одреде приоритете.

То се наравно није десило, већ су представници радне групе ГО Чукарица, поднели акциони план на усвајање, без икакве додатне анализе, допуне, дораде и детаљних предлога. Самим тим, план је остао непотпун, без обзира на обимност, нема података који би показали шта ће се у наредном периоду радити до 2023.године, која су најугроженија подручја на општини и шта ће бити урађено сваке године, почев од 2018. до 2023.године.

Чак и сама чињеница да је теоријски део ЛЕАП написан у јануару 2017. и такав без додатне обраде и допуне дат на усвајање крајем децембра 2017.године, довољно говори о томе да се ништа није урадило током целе године и да нема никаквог конкретног плана за наредних 5 година.

У усвојеној одлуци о Буџету ГО Чукарица за 2018. годину предвиђено је 11,9 милиона динара за заштиту животне средине, па је сходно томе, било неопходно, направити план деловања, којим би се грађанима општине Чукарица показало где ће се и на који начин трошити новац пореских обвезника, како ће се актуелна власт на општини потрудити да Чукарица буде еколошки здравија средина. Тога нема ни у најави акционог плана који су одборници владајуће већине усвојили, као што усвајају и све остало, без улажења у суштину по већ устаљеној пракси, као и у Парламенту „на звонце“.

Одборничка група ДЈБ је гласала против усвајања ЛЕАП, јер је овакав план без конкретних података и елемената за решавање многих еколошких проблема, евидентних на сваком кораку, без приоритета, без циљева, без мера и активности, тако да грађани Чукарице немају и неће имати увид како се средства предвиђена буџетом користе и у које сврхе.

Доста је било ће се и у наредном периоду залагати за транспарентност у раду свих органа власти, на свим нивоима, па тако и на локалном нивоу, те ће увек деловати само и искључиво у корист и интересу грађана, притом поштујући законе и уважавајући све различитости.

ОО Доста је било Чукарица

Ознаке

ДЈБ Чукарица

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар