Безбедност Косово и Метохија Политика Саопштењe

Косово између наде и очаја

Викенд боравак председника Србије Александра Вучића на Косову, непосредно после убиства тамошњег српског лидера Оливера Ивановића, испоставило се, није донела ни трунку олакшања живљу у јужној покрајини. Како преноси извештач руске новинске агенције ТАСС, цео догађај одвијао се више у атмосфери очаја, него у нади да гост из Београда може ишта да уради не би ли се на овај простор Балкана вратио какав-такав мир.

Наглашено најављиван као „посета високог ризика“, Вучићев боравак протицао је без истинског циља и конкретног плана. Према саопштењима албанских безбедносних служби, чак ни они нису морали ванредно да реагују. Претњи није било. Упркос тврдњама Београда.

Укратко, ништа од онога што је српски председник поручио уплашеном народу није било ново, и није излазило из оквира већ захуктале кампање за предстојеће београдске изборе. У самој Косовској Митровици атмосфера је била – мрачна, пише извештач ТАСС-а. Овде није било радости због доласка Вучића, већ је све време владала изразита напетост. Главно питање је било: Зашто Србија не даје оружје својим житељима на Косову како би могли да штите сами себе, зашто не инсистира на размештању српске полиције и зашто не уводи војску?

Позив на оружје чуо се и током иступања Вучића пред новинарима.

Оно што су такође запазили страни извештачи, било је приметно присуство жена при сусретима са гостујућом делегацијом. Више него мушкараца. Објашњење овакве атмосфере пронађено је у чињеници да су управо жене чувари кућних огњишта и да је њихово схватање ратовања, и свих других врста страдања, далеко дубље. Тако су се и током Вучићеве посете мушкарци више држали по страни, док је међу учесницима ратова из друге половине деведесетих година прошлог века чак владао приметан мук.

Гост из Београда није штедео на обећањима у вези са социјалним, хуманитарним и економским пројектима које Београд намерава да покрене на југу републике, али када би се повела реч о заштити живота људи у покрајини речитост би у великој мери замрла. Све се свело на већ познату фразу о „миру, преживљавању и опстанку Срба на Косову“. „Помоћ за изградњу школа и обданишта – да, оружје за самоодбрану – не“, одлучан је био председник.

Још увек се не стишавају ни коментари на убиство Оливера Ивановића. Према писању Мустафе Ердемола, новинара турског листа „Биргин“ који овај догађај назива „крајње непријатним“, свашта је могуће очекивати. Положај Албанаца, несумњиво подржаних од стране САД и појединих великих земаља ЕУ такав је да би и најмања искра сукоба могла да допринесе обнављању ратних операција на ширем простору Балкана захватајући и Македонију.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар