Bezbednost Kosovo i Metohija Politika Saopštenje

Kosovo između nade i očaja

Vikend boravak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, neposredno posle ubistva tamošnjeg srpskog lidera Olivera Ivanovića, ispostavilo se, nije donela ni trunku olakšanja življu u južnoj pokrajini. Kako prenosi izveštač ruske novinske agencije TASS, ceo događaj odvijao se više u atmosferi očaja, nego u nadi da gost iz Beograda može išta da uradi ne bi li se na ovaj prostor Balkana vratio kakav-takav mir.

Naglašeno najavljivan kao „poseta visokog rizika“, Vučićev boravak proticao je bez istinskog cilja i konkretnog plana. Prema saopštenjima albanskih bezbednosnih službi, čak ni oni nisu morali vanredno da reaguju. Pretnji nije bilo. Uprkos tvrdnjama Beograda.

Ukratko, ništa od onoga što je srpski predsednik poručio uplašenom narodu nije bilo novo, i nije izlazilo iz okvira već zahuktale kampanje za predstojeće beogradske izbore. U samoj Kosovskoj Mitrovici atmosfera je bila – mračna, piše izveštač TASS-a. Ovde nije bilo radosti zbog dolaska Vučića, već je sve vreme vladala izrazita napetost. Glavno pitanje je bilo: Zašto Srbija ne daje oružje svojim žiteljima na Kosovu kako bi mogli da štite sami sebe, zašto ne insistira na razmeštanju srpske policije i zašto ne uvodi vojsku?

Poziv na oružje čuo se i tokom istupanja Vučića pred novinarima.

Ono što su takođe zapazili strani izveštači, bilo je primetno prisustvo žena pri susretima sa gostujućom delegacijom. Više nego muškaraca. Objašnjenje ovakve atmosfere pronađeno je u činjenici da su upravo žene čuvari kućnih ognjišta i da je njihovo shvatanje ratovanja, i svih drugih vrsta stradanja, daleko dublje. Tako su se i tokom Vučićeve posete muškarci više držali po strani, dok je među učesnicima ratova iz druge polovine devedesetih godina prošlog veka čak vladao primetan muk.

Gost iz Beograda nije štedeo na obećanjima u vezi sa socijalnim, humanitarnim i ekonomskim projektima koje Beograd namerava da pokrene na jugu republike, ali kada bi se povela reč o zaštiti života ljudi u pokrajini rečitost bi u velikoj meri zamrla. Sve se svelo na već poznatu frazu o „miru, preživljavanju i opstanku Srba na Kosovu“. „Pomoć za izgradnju škola i obdaništa – da, oružje za samoodbranu – ne“, odlučan je bio predsednik.

Još uvek se ne stišavaju ni komentari na ubistvo Olivera Ivanovića. Prema pisanju Mustafe Erdemola, novinara turskog lista „Birgin“ koji ovaj događaj naziva „krajnje neprijatnim“, svašta je moguće očekivati. Položaj Albanaca, nesumnjivo podržanih od strane SAD i pojedinih velikih zemalja EU takav je da bi i najmanja iskra sukoba mogla da doprinese obnavljanju ratnih operacija na širem prostoru Balkana zahvatajući i Makedoniju.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar