Београд Политика Саопштењe

Изборна листа “Александар Вучић – Зато што волимо Београд”, није смела бити проглашена

Проглашењем листе “Александар Вучић – Зато што волимо Београд”, Градска изборна комисија је прекршила Устав, Закон о председнику Републике и Закон о политичким странкама, јер је дозволила да се прогласи листа која у свом називу садржи име председника републике.

Без обзира што у ГИК-у доминирају представници СНС-а, ово није смело да се деси. Њима је морало бити познато да по члану 5 Устава, политичке странке не могу непосредно вршити власт нити је подредити себи, а коришћењем имена председника Републике у називу листе, извршна власт оличена у председнику републике подређује се СНС-у, на тај начин што се његово име кориси у сврху изборног резултата СНС-а на локалним изборима. Ово СНС-у забрањује и Закон о политичким странкама.

Са друге стране, председник Републике изражава државно јединство Републике Србије и он по Закону не може вршити другу јавну функцију нити професионалну делатност. Ако се име председника републике налази на локалној изборној листи, председник нарушава државно јединство и са друге стране врши још једну јавну функцију – као председник СНС-а чије се име налази у називу листе, у случају да одборници СНС верификују своје мандате, а то ће се извесно десити, он постаје директни чинилац у њиховом деловању. Сваки пут кад се одборник са листе представи, сваки пут кад потпише било какав акт у коме се помиње име листе, то ће чинити и у име председника Републике, Александра Вучића, пошто је оно саставни део листе.

Коришћење имена Александра Вучића може утицати и на слободан избор грађана у смислу њиховог изборног права. Наиме, врло је вероватно да ће велики број грађана бити доведен у заблуду због назива листе и да ће гласати за листу уверени да је носилац листе Александар Вучић, те да је Александар Вучић и један од кандидата за одборнике.

Због свега овога, изборна листа “Александар Вучић- Зато што волимо Београд”, није смела бити проглашена. Чињеница да јесте проглашена, већ је довела до нарушавања легитимности изборног процеса. Исто тако, прописи који се односе на назив листе су изгубиле сваки смисао. Остаје једино да се види у којој мери ће ГИК наставити са злоупотребама у сврху обезбеђивања подршке СНС-у. Исто као што остаје да се види да ли ће опозиција прихватити да се повинује тим злоупотребама, или ће у изборном процесу сачувати минимум достојанства супротстављањем овом понижавању институција и масовном кршењу изборног права грађана.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Mislim da bi DJB-Dveri trebalo da odlucnije prosire front od Vucica prema Djilasu jer mocni ljudi prljave savesti ulazu novce [“investiraju”] i ozbiljno racunaju na njega . On DJB-Dveri smatra za konkurenciju i pokriva njihova predizborna obecanja pa u novinama citamo da nudi besplatne vrtice i udzbenike za svu decu . I preko toga nesto [nisam citao vise od naslova , nemam stomak] za mlade bracne parove 150e mesecno 5 godina…sta god.Kao da hoce da kaze oni vam nude to a ja velikodusno , kao da za to nisam imao priliku ranije , preko toga , znacajno vise .Malo kome ce pasti na pamet da uz ta formalna obecanja nikako nije mogao da obeca borbu protiv korupcije , kriminala , tajnih ugovora , postojanja neopravdano povlascenih slojeva , partokratije…i tako u nedogled …jer onda on ne bi bio on .
  Angazujte mlade aktiviste da popisu neispunjena predizborna obecanja i lopovluke tokom vlasti pre sns – a i to ucestalo ponavljajte uz opasku da ne nude uredjenje sistema vec nastavak onog u cijem su gradjenju i sami vredno radili.

  • O da, slazem se…

   Sve popisati pa kad dodje vreme samo krenuti redom po zakonu. Jednom kad kad se korov ocisti nece moci vise da raste.

 • Pa da. Da se vaša lista zove “Aleksandar Vučić – da najzad ode u zatvor ili prikladnu instituciju” bila bi sa nelegitimnim nazivom iz istog razloga iz kog ova nije nelegitimna.

 • Donekle se slazem sa iznetim, mada, ruku na srce, ovo je isto radila i demokratska stranka u vreme Borisa Tadica, tako da, u sustini, zuta opozicija nema prava (ili makar ne bi trebalo da ima obraza) da se slozi sa ovim. Dosta je bilo ima pravo jer u tom smislu nemaju ukaljan obraz.

 • Ako je zakon prekrsen vec u startu, pokrenite inicijativu za sankcionisanje i zahtev za promenu imena jzblrne liste. U tom slucaju, sigurno ce i drugi ucesnici izbora podrzati predlog. Ako treba da skupljamo potpise za peticijj, hajde i to. Hajde da se bar jednom opozicija oko necega usaglasi bez obzira na svoje idoloske i dr. razlike.