Beograd Politika Saopštenje

GIK prekršio ustav, zakon i međunarodnu konvenciju o zaštiti ljudskih prava

Gradska izborna komisija je Uputstvom za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda uvela ograničenje po kojem grupe građana u nazivu svoje izborne liste ne smeju koristiti skraćeni naziv registrovane političke stranke. Time su prekršeni ustav, zakon i međunarodna konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Slobodan izbor naziva grupe građana spada u korpus osnovnih ljudskih prava građana iz člana 8, 9 i 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava koja se mogu ograničiti isključivo i jedino zakonom. To je propisano i članom 20. Ustava Republike Srbije. Zakon o lokalnim izborima takođe nije propisao bilo kakvo ograničenje koje se tiče naziva izborne liste grupe građana.

GIK je uradio nešto što u svim uređenim društvima nije moguće, a to je uzurpacija zakonodavne nadležnosti.

Osim što je protivzakonito, Uputstvo GIK-a je i apsurdno. Ako bi se ono sprovelo, na izborima se ne bi mogle pojaviti liste s nazivima poput “Nova politika za Beograd”, “Narodna volja je najvažnija”, “Želimo zeleni Beograd” ili bilo koja druga s rečima “nova, narodna i zeleni” jer su to zvanični skraćeni nazivi registovanih stranaka.

Većinu u GIK-u imaju predstavnici aktuelne vlasti. Ovakva njihova postupanja nisu samo posledica nepoznavanja zakona već i straha od istinske opozicje koju na izborima u Beogradu predstavlja lista “Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate”

Mi ne pristajemo na loša i nezakonita rešenja. Svesno i s namerom smo odabrali zakonit naziv svoje izborne liste, uprkos Uputstvu GIK-a.

Od GIK-a zahtevamo da svoje Uputstvo i sve druge aktivnosti hitno uskladi sa zakonom.

Autorski tekst advokata Vojina Biljića, ovlašćenog predstavnika liste “Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate” o ovom pitanju je na ovoj adresi  

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar