Београд Саопштењe Урбанизам

Мали на крстарењу да обиђе илегалне викендице својих пословно – страначких пријатеља

Градоначелник Београда Синиша Мали и и градски урбаниста Милутин Фолић крстарили су недавно Савом и дивили се пројекту “Београд на води”.

Градски функционери нису случајно одабрали поглед с реке, јер би им онај с копна показао да се обалоутврда урушава и да су подрумске просторије свих грађевина “Београда на води” дубоко поплављене.

Доста је било позива градоначелника Малог да током неког медијског крстарења Савом обиђе и приобалне нелегалне викендице својих пословно-партијских пријатеља, а градског урбанисту да објасни значај тих објеката у урбаној композицији Београда.

Доста је било ће раскинути све штетне уговоре настале пројектом “Београд на води”.

Ако добије поверење Београђана, ДЈБ ће решити питање бесправних објеката који се не могу легализовати, уклонити све бесправно подигнуте објекте на Савском насипу о трошку власника и казнити надлежне државне службенике који су ово дозволили.

Савски насип у Београду биће показна вежба какву ће политику ДЈБ имати према објектима који се не могу легализовати, не само у Београду, већ и у целој Србији уколико добијемо поверење грађана на наредним изборима.

Доследно ћемо примењивати одредбе закона које предвиђају кривичну одговорност и казне за све који крше закон, укључујући и представнике општине Нови Београд и грађевинске инспекторе који су годинама толерисали градњу на недозвољеном месту.

Подсећамо, Савски насип је ретка оаза природе која је некад служила за шетњу, одмор и рекреацију и заједно са својим пошумљеним појасом штитила цео Нови Београд од поплава.

Неодговорним понашањем појединаца, градске и новобеоградске власти, према бедему и насипу, нарочито у последњих десетак година, Нови Београд излаже се ризику од евентуалних поплава.

Сплавови, викендице, па чак и куће изграђене на Савском насипу, све без дозволе, озбиљно угрожавају стабилност, јер се шума, која је природна заштита бедему, крчи да би се ослободиле парцеле за градњу. На овом простору налази се и шеснаест рени бунара из којих се водом снадбева цео Београд. С обзиром да власници илегалних објеката на том простору остављају смеће, шут и испуштају фекалне воде из својих викендица, озбиљно је угрожено водоснабдевање свих Београђана.

Доста је било има конкретан план за Београд. Отворићемо истинску јавну дебату о урбанистичком плану за цео Београд, спровести јавни конкурс за урбанистичко решење за Савски амфитеатар, Луку Београд и леву страну Дунава.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар