Здравство Људска права Политика Саопштењe

Навала на бесплатне прегледе доказ да су грађани на ивици беде, а здравствени систем накарадан

Током пет дана акције бесплатних здравствених прегледа коју је организовало Министарство здравља прегледано је скоро сто хиљада грађана, док је само у једном дану у више од сто здравствених установа широм Србије превентивни преглед обавило више од двадесет хиљаде грађана.

Овако огроман одзив на бесплатне прегледе показује да грађани не могу да плате ни партиципацију од педесет динара за уобичајену посету лекару нити да се изборе с компликованим системом редовног заказивања прегледа.

Садашњи систем здравствене заштите је неефикасан па болесни људи одлажу одлазак лекару или никад и не оду на преглед јер немају оверену књижицу.

Министарство здравља организацијом бесплатних прегледа пласира јавности  наводну забринутост за здравље нације, а у ствари се бави прикривањем системских слабости у свом ресору.

Начин овере књижица  у Србији је противуставан. Устав свим грађанима гарантује право на здравствену заштиту. Доста је било захтева да основно здравствено осигурање свима буде плаћено из буџета.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • A tek sistem podizanja lekova u apotekama,kad god odem,stativa.Dok se uhoda njihova digitalizacija,ce pocrkamo.U svakoj apoteci mi kazu drugacije ,nema isteklo,3 dana prei 5 posle,pa 7dana pre i 7 posle ,pa umesto 26.1. bice 10.2.HAOS.