Београд

Лазаревцу укинут и “џепарац”

Порез на зараде је највећи и најзначајнији буџетски приход локалне самоуправе. Грађани Лазаревца, запослени у правним лицима, годишње на име пореза на зараде држави плате око 1,4 милијарде динара, што је 1,5 пута више од свих других пореза и такси које грађани и привреда плате на име јавних прихода.

У буџету Лазаревца НУЛА!

Па ипак, у буџету ГО Лазаревац за 2018. годину, на позицији прихода од пореза на зараде стоји једна велика НУЛА!
У расподели новца од пореза на зараде, Лазаревац већ годинама уназад добија само мрвице, и то сваке године све мање. Одлуком о буџету Града Београда за 2018. годину, порез на зараде Лазаревчана највећим делом слива се у градски буџет, док општинском буџету припада свега 1,48% или око 23 милиона динара.

Међутим, у 2018. години Лазаревчани не могу рачунати ни на тих 23 милиона динара. Наиме, Споразумом између ГО Лазаревац и Министарства финансија Републике Србије та средства се директно усмеравају на рачуне јавних прихода за измирење обавеза ЈПКП Лазаревац, по основу пореза и доприноса (а крајем 2016. године ЈПКП Лазаревац је на име пореза и доприноса на зараде запослених имао укупан дуг од 875 милиона динара!)

И док ће се у градску касу у 2018. години слити 1,1 милијарда динара пореза на зараде Лазаревчана, општински буџет рачуна на свега 260 милиона динара трансфера од Града Београда. Град Београд нам сваке године узме готово цео један годишњи буџет, остваљајући тиме бројне развојне, инфраструктурне, социјалне и друге пројекте нереализованим.
Овакво стање последица је инертности локалних политичара, који су прећутно допустили да Лазаревчани дају највећи допринос развоју Града, а на штету сопствене општине (само реконструкција главне пешачке зоне траје већ шест година).
Доста је било се залаже за децентрализацију Београда, јасно дефинисање правила поделе пореских прихода између Града и градских општина и пренос пореских прихода са Града на општине, као и прекид досадашње праксе „одокативног“ утврђивања процената расподеле пореских прихода (у зависности од тога колико Граду треба).

Предстојећи градски избори су прилика да уведемо ред у функционисање градских институција. Уколико нам грађани укажу поверење, оно о чему говоримо ћемо и спровести, а на примеру Београда показати да је могуће од Србије направити земљу у којој се лепо и радо живи.

Јелена Јанковић

Ознаке

ДЈБ Лазаревац

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар