Политика Саопштењe

МСП да омогући гласање у дијаспори

Доста је било је упутио захтев Министарству спољних послова за обезбеђивање услова за гласање у иностранству на предстојећим изборима у Бору, Београду и Аранђеловцу, заказаним за 4. март 2018. године.

С обзиром на то да постоји пракса гласања у иностранству на парламентарним и председничким изборима, не постоји разлог да се она не примени и када су у питању локални избори.

Према проценама, измеђи два и четири милиона наших грађана живи у дијаспори, што је значајан број у односу на седам милиона у целој Србији. Само у претходних пет година готово 150.000 грађана напустило је Србију. Њихови гласови су важни. И принципијелно и због легитимитета резултата избора.

Доста је било од самог свог настанка има велику подршку из дијаспоре.

Дијаспора верује у Доста је било јер зна да подршка нама значи борбу за увођење система налик оном у успешним земљама развијене демократије и да ће им то омогућити да се врате у земљу.

На изборима у априлу 2016. године припадници наше дијаспоре показали су да желе победу Доста је било. У Холандији је за нас гласало 41.77%, у Великој Британији 38.28%, Норвешкој 35.29%, УАЕ 28.32%, Аустрији 29.41%, Белгији 27.61%, САД 24.73%, Чешкој 22.96%, Швајцарској 19.21%, Француској и Русији преко 16%, у Немачкој 14.69%.

SKMBT_22318013110251 (2)

Zahtev GIK (1)

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ово је право питање и хавала ДЈБ-у што ге је поставио. Људе у дијаспори интересује шта се догађа код куће, али их је немогућност гласања потпуно пасивизирала и скоро су у потпуности изгубили интерес да кажу шта мисле на било ком нивоу избора. Ја сам рођен у Земуну и наравно да ме интересује ко и како ће да влада у мом “граду”. Многе друге земље су обезбедиле право гласа својим држављанима. Постојање електронског или гласања путем поште би итекако повећало изгледе опзиционих странака на изборима. Не знам да ли је и право гласа својих држављана ма где они били и један од услова које Европска унија захтева од својих чланица?