VIDEO Београд Привреда

(ВИДЕО) Београдски разговор са Сашом Гошовићем, тема: Како побољшати привредни амбијент у Србији?

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobar utisak! Dobri predlozi! Bolje ne nudi niti jedna partija. A jedino takvi predlozi mogu doneti boljitak za ekonomiju i gradjane.
    Samo sta bih ja promenio redosled svih tih predloga. Pravni ambijent i Pravna Drzava su preduslov za sve ostalo. Mozete smanjiti poreze koliko zelite, mozete smanjiti administraciju, sve to ne igra ulogu, ako investitor ne vidi pravnu sigurnost.
    Zato Pravna drzava na prvom mestu, pa sve ostalo.

    Drzavna preduzeca oteti iz kandzi partija je bez alternative. Profesiju uvestu u te komapije treba da bude zakon. Ali ona smeju ostati drzavna. Jer ovo mi se nije dopalo gde mladi gospodin kaze, -bar da ne prave gubitke. Pa nije preduzece tu da ne pravi gubitke, vec da pravi profit. Takvim preduzecima drzava ne sme da upravlja, jer to nije posao drzave i ona to ne zna. Sva ta preduzeca treba privatizovati, ali tako, da EPS i u privatnom vlasnistvu proizvodi struju, a ne da proizvodi klikere. Odvesti ta preduzeca na berzu bi trebao biti pravi puta, pa da se drzava ili totalno resi suvlasnistva, ili da zadrzi manjinski deo, ali nikako vecinski. Medjutim da se odvedu do berze je prilicno dug put, koji vecinom mora da ima i nekog stranog investitora, jer kapital u tako velikoj kolicini u Srbiji ne lezi bas na ulici. Sama berza ne postoji. Ovo u BG nije berza, niti lici na nju, ovo je pljacka malih akzionera, bez ikakvih prava, sama berza nema osnovnih pravila koje imaju sve Zapadne berze, ovo je berza za kriminal, ne za investitora.

    Takodje mi se i prica o edukaciji nije bas najvise dopala. Na citavom Zapadu ulicom ne setali samo inzinjeri, oni su manjini. I privrede im ne pate zbog toga, ako izuzmemo Nemacku koja jos uvek trazi 100000 inzinjera.
    Medjutim recimo austrijska manja i srednja preduzeca, koja su u mnogim segmentima proizvodnje vodeca u svetu, nisu toliko trazena u svetu zbog svojih inzinjera. Ona su trazena zbog svojih majstora i savrseno obucenog kadra, koji ne zahteva dodatnu edukaciju i troskove oko toga.
    A te majstore i takav radni karad, koji je toliko trazen u svetu tehnologije, da Austrija i pored viskih poreza, se ne moze obraniti od ponuda, ne proizvodi univerzitet vec srednja skola. A u toj srednjoj skoli postoji Dualno obrazovanje, gde mlad covek vec u prvoj godini uci, da bude u svom delovanju jedan od najboljih u svetu. I zato je placen i trazen!