VIDEO Београд Кампања

ДЈБ је носилац промена

Говор Саше Радуловића са редовне скупштине Доста је било у хотелу Метропол Палас 10.2.2018:

У припреми за овај говор размишљао сам како да кратко објасним суштину покрета ДЈБ за све који нас не разумеју. Иван Бикић, наш члан са Земуна, је пре неки дан препричао причу о градоначелнику једног градића у Италији који је за 2 године од како је постао градоначелник успео да врати велики наслеђени градски дуг и уђе у плус у трећој години мандата. Питали су га како. Одговорио је: довољно је било не красти. Први принцип добре градске управе и саставни део политике ПОТПУНЕ транспарентости је: НЕ КРАДИ. Коме је то могло пасти на памет?

Покрет „Доста је било“ основан је 27. јануара 2014. године, три дана након што сам са својим тимом поднео оставку на место министра привреде у Влади Републике Србије. Окупљени око циља – да од Србије направимо земљу у којој се лепо и радо живи – држећи се принципа и програма, изградили смо јаку опозициону организацију са преко 80 локалних одбора и 60 активних канцеларија.

На прве изборе изашли смо два месеца након оснивања, у марту 2014. године. У потпуном медијском мраку и без организације на терену добили смо подршку 74.973 бирача, 2,1%. У централним београдским општинама Стари град, Врачар, Савски венац и Нови Београд већ тада нам је подршка била већа од 5%. У Новом Саду такође. У Нишу у Медијани скоро пет одсто. На појединим бирачким местима у центру Београда и Новог Сада преко 13 одсто.

Две године између избора радили смо као ванпарламентарна политичка организација, практично без новца, подржани искључиво од наших чланова. Чланство у покрету порасло је на преко 5.000 чланова. Покренули смо низ акција и петиција, од борбе против противуставног смањења пензија до борбе против продаје војвођанске земље страним инвеститорима.

У априлу 2016. године на парламентарним изборима ДЈБ самостално осваја 227.626 гласова и постаје најјача опозициона посланичка група. Најбољи резултат ДЈБ је постигао на територији града Београда, са освојених 11,2 одсто. У Старом граду и Врачару забележили смо резултат од преко 18 одсто гласова. На Савском венцу више од 17 одсто, а у Новом Београду преко 15 одсто. ДЈБ је ушао и у Скупштину Војводине и у више од 20 општинских скупштина. У Београду ДЈБ има одборнике у 10 општина.

Шта је основна идеја ДЈБ? Да од Србије направимо земљу у којој се лепо и радо живи. Без великих речи. Без драме, пренемагања, без демострација, без ослобађања, револуција. То значи да уведемо ред и једнака правила за све. Да наравимо земљу по мери људи који живе од свог рада, не по мери партијских паразита који живе на грбачи других. ДЈБ је носилац ПРОМЕНЕ. Гласачи којима је доста једних те истих људи који се само смењују на власти, док труо партијски паразитски систем остаје исти, имају ДЈБ.

Наше основна идеја су борба против корупције и партократије, против урушавања независних институција система, партијског запошљавања, тајних уговора, партијске државе, за владавину права, поштовање свих људских права, независно правосуђе и слободне медије, ми нећемо одустати док заувек не демонтирамо партијски паразитски систем који убија Србију.

За ове четири године имали смо успоне и падове, али смо увек остали доследни и управо то гласачи код нас и највише цене. Доследност.

На предстојеће изборе у Београду и Бору излазимо у коалицији са „Дверима“. То је изазвало велики шок на учмалој српској политичкој сцени и уздрмало статус кво. Колико смо уздрмали статус кво се види по количини беса, увреда и лицемернихи напада којим смо изложени. Да ли знате да није објављени ниједан једини , не позитиван, него неутралан текст о овој коалицији? Одједном је постало потпуно неважно да ли ће ова коалиција допринети паду СНС-а са власти и постали смо већи проблем од СНС-а за такозвану опозицију.

Који принцип је ДЈБ овом колаицијом погазио? Ниједан. Коју вредност? Ниједу. Да ли је могуће сарађивати са неким чији су ставови различити од ваших? Ми мислимо да је најважнија подела међу људима на поштене и оне који краду. Да ли бисте у аутобусу радије сели поред лопова који се слаже са вама око Параде поноса или поред поштеног човака који мисли другачије? Шта да радимо са грађанима који мисле другачије од нас по питању људских права? Да их вређамо? Хоћемо ли тако променити Србију? Или да пронађемо оно што нас спаја и да онда цивилизовано разговарамо о разликама?

Између ДЈБ и Двери постоје велике идеолошке разлике и оне ће остати. Коалиција је техничка, што значи да ће и ДЈБ и „Двери“ након избора имати своје посебне одборничке групе које ће наступати одвојено и одвојено бранити своју политику. То значи и да не морамо да се слажемо, рецимо, око одржавања Параде поноса. Свако ће бранити своје ставове.

Оно што је много важније: међу нама постоји много више ствари које нас спајају. Спаја нас борба против корупције, против партијске државе, партијског запошљавања. Спаја нас борба за бесплатне уџбенике за сву децу, бесплатне вртиће, преполовљену цену градског превоза. Спаја нас и борба за опорезовање неизграђеног грађевинског земљишта које је кроз пљачкашку приватизацију доспело у руке приватизатора, тајкуна и тајкунчића блиских врховима политичких странака. Већину нашег програма у 20 тачака и за Београд и за Србију копирају готово све политичке опције у Србији, што је добро за грађане. Само ову тачку око земљишта не копира нико.

Покушали смо да се договоримо око ПОТПУНЕ транспарентности са идеолошки блиским опцијама. Са онима са којима се слажемо око Параде поноса. Одбили су нас. И за председничке изборе и у јуну после председничких избора. Прво нису хтели да разговарају, а онда су одабрали Ђиласа. То је њихово право. Ми људима који су били на власти и тамо радили исто ово што ради СНС данас не верујемо. Додуше не туку људе. По томе се разликују. Али све остали је исто.

По чему се Шабац, Параћин, Чајетина, Нови Београд и Стари град разликују од осталих општина у Србији. У овим општинама СНС није на власти. Шта их спречава да уведу ПОТПУНУ транспарентност и да покажу да може другачије? Зар не мислите да би НАЈБОЉА кампања за Београд и Бор била она која би казала: погледајте како добро умемо да водимо Шабац или Нови Београд?

Питају нас и зашто правимо коалицију, ако кажемо да бисмо самостално прешли цензус. Наш циљ на београдским изборима није да пређемо цензус већ да победимо. Наш посао као политичке органзиције је да пронађемо начин да победимо и спроведемо нашу политику. Након грешке коју смо направили на председничким изборима, иако нам се подршка вратила, остао је утисак код значајног броја наших гласача да смо слаби, да нам је програм најбољи, али да нема подршке, јер ово је Србија и да нећемо успети. Ова коалиција је порука снаге. Показали смо грађанима да смо спремни да сарађујемо са другим политичким опцијама поштујући разлике и да нисмо слаби.  Да је идеја јака.  Са овом коалицијом имамо прилику да победимо.

Питају нас и са ким ћемо после избора. Наш циљ је да победимо и будемо у прилици да формирамо већину у Београду. Са СНС-ом и свима који подржавају СНС нећемо. Једини смо који су то потписали. А са осталима? Питање је више за њих него за нас: да ли су спремни да прихвате ПОТПУНУ транспарентост? Да објаве СВЕ уговоре. Не само оне које је потписао СНС, већ и оне пре. Да ли су спремни да се попише и процени сва имовина? Да се објаве биографије свих чланова управних и надзорних одбора? Да се за сваки динар зна како је потрошен. Питање је: да ли ће други који себе зову опозиционим прихватит ПРОТПУНУ транспрентност или ће тражити излаз у сарадњи са СНС-ом.

Опозициони гласачи у Београду су у већини. 2016.године ДЈБ је имао 11,2% гласова у Београду. Коалиција ДСС-Двери 6,5%. ДЈБ нуди свој програм тим гласачима. Они су већ гласали за ДЈБ и Двери. Сви ти гласачи, готово 18%, нису изгубили жељу за променама. Због свега овога, очекујемо јак двоцифрен резултат на овим изборима.

Главна опасност на овим изборима је да ће многе листе које привлаче опозиционе бираче остати испод цензуса. Постоје лажне опозиционе листе као што су радикали, ЛДП или ДСС. Сви они сарађују са СНС-ом на различитим нивоима власти. Када су нас молили да их примимо у коалицију, од ДСС-а смо тражили да прекине подршку СНС-у на Врачару. Нису прихватили. Радикали подржавају Шапића у Новом Београду и Бастаћа на Старом граду. Бастаћа подржава и СПС. Његова листа не би требала да му се зове Шта радите бре, већ Шта вам радимо. Шапић је поставио Шешељевог сина на место већника.

Постоје и истинске опозиционе листе које ће на жалост остати испод цензуса. Покушали смо да их привучемо у коалицију и одбили су нас. Процене су да ће се готово 15% гласова расути и остати испод цензуса. Ту СНС тражи своју шансу за останак на власти. То и сарадња са Шапићем. Мислимо да се нико други неће усудити на такав корак јер би им то значио политички крај. Наш циљ је и што веће излазност. Тако имамо шансу и да СПС гурнемо испод цензуса.

ДЈБ је доследан. Знамо шта хоћемо и не правимо труле компромисе.

ДЈБ је упоран. Ми не одустајемо. Ми смо рационални. Озбиљни. Водити државу и град је озбиљан посао за озбиљне људе, људе који имај план, који имају програм, који имају искуство и снагу да га спроведу.

Ми смо другачији. Ничији. Само своји. И нећемо одустати док заувек не размонтирамо партијски паразитски систем који убија Србију већ готово три деценије, који је заснован на партијском запошљавању, корупцији и буразерској економији која од Србије прави земљу јефтине радне снаге, ријалити програма, лажних доктората и купљених диплома.

И на београдским и на борским изборима очекујемо двоцифрен резултат. На тим изборима гласачи ће имати избор између три опције: Курте који је сада на власти, Мурте који је био на власти и хтео би опет и ПРОМЕНЕ, нових, кредибилних људи који никада нису злоупотребљавали јавне ресурсе.

Већ скоро три деценије на власти се и у Србији и у Београду смењују исти људи. Показали су нам шта знају. Крајње је време за ПРОМЕНУ. ДЈБ доноси нову политику, нове људе који пре нису били у политици и нова правила, од којих је прво: не кради! Због тога и наш слоган за ове изборе гласи: „Да ови оду, а да се они не врате“.

Коалиција ДЈБ и Двери једина носи истинске ПРОМЕНЕ. Ако гласачи то препознају и освојимо 15% у Београду, ДЈБ ће формирати владајућу већину Београду, а онда и победити на наредним парламентарним изборима и од Србије направити земљу у којој се лепо и радо живи. На одговор нећемо дуго чекати. Избори су 4.марта. ПРОМЕНЕ крећу из Београда.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pozdrav svima. Interesuje me sta posetioci sajta DJB, bili glasaci iste ili ne, misle o ambiciji DJB da zajedno sa Dverima budu najjaca opoziciona stranka i budu u prilici da formiraju vlast u BG? Da li je to realan scenario po vasem misljenju? Hvala svima!

  • Po mom mišljenju, neće dobiti više od drugih glavnih opozicionih igrača na ovim izborima, ali će dobiti sasvim dovoljno da budu nezaobilazan faktor u stvaranju gradske vlasti i samim tim će moći da postave svoje principe kao nezaobilazne. Nadalje postoje dva scenarija: ili će se ostali vajni opozicionari udružiti sa SNS-om ili tim nekim kretenskim strankama, u kom slučaju ćemo znati da ne žele ništa da menjaju osim da i dalje pune svoje džepove, ili će pristati na principe DJB-a a posle će pokušavati da ih eskiviraju. Tako ja vidim stvari.

  • To je to. Realno i maksimalno je da budu treći. Nije realno da će formirati vlast jer to bi zahtevalo da se stari establišment menja. Da lažu da će se promeniti to mogu ali da se promene neće. Za sada se odlično “brani”, opravdava koalicija sa Dverima.

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike.
   1. Ako sa bilo kojim procentom, insistiramo na onome sto su Dveri i DJB potpisale, i o tome se razgovara, to je i minimum i maksimum, to je dovoljno. Diskutabilno je da li ce i ko pristati na crvene linije partokratije, burazerske ekonomije i transparentnosti. Nije cilj da DJB uma 51 procenat, nego da se Sporazum i Deklaracija Dveri – DJB budu norma. Nacin razmisljanja se menja. Evo Ja jedan Zika verujem da ce pre Djilas pristati da se sve objavi, nego sto ce ga Jankovic na to naterati, ako bude morao, a nece.
   2. Zamolio bh sve iz naseg Dosta Je Bilo koji budu imali priliku da se oglase na nokom mediju, uvek pomenu i Dveri. Dveri kako znaju i umeju su vise nego korektni.
   3. Nadam se da sam samo jos koji dan “samo” simpatizer i glasac Dosta Je Bilo.

 • Mene zanima kako zaista mislite da oporezujete gradsko zemljiste? Mislim na papiru je to lako ali kako to izvesti u praksi ako nemate drzavnu vlast? Pa cak i tada… Mozda godine budu trebale da iscupate zemljiste iz kandzi tajkuna i naplatite ga… To je zaista super ideja ali u praksi mislim neostvariva. Mislim, imate moj glas ali bojim se da cete za knjige i udzbenike morati traziti drugi izvor finansiranja bar neko vreme.

  • Oporezivanje građevinskog zemljišta i porez na imovinu su u ingerenciji lokalne samouprave. Tako da onaj ko ima vlast na nivou Beograda može da uredi to pitanje. Oporezivanje građevinskog zemljišta već postoji u zakonu ali se ne primenjuje. To se namerno radi kako bi tajkuni u sprezi sa svojim prijateljima iz vlasti dolazili do jeftine tj. besplatne zemlje. To ćemo da promenimo. Neizgrađeno građevinsko zemljište će se oporezivati.

 • Zao mi je ali moram da primetim da je kampanja DJB veoma “mlaka” i bezlicna. Svodi se na saopstenja na internetbstranici i kuknjavu kako mediji ne izvestavaju i ne pozivaju predstavnike DJB.
  U pravu ste za medije, slazem se.
  Ali sta preduzeti?
  Vreme prolazi, izborinsu sve blizi. Vucica jos malo pa snimaju dok vrsi malu nuzdu. Svakodnevno drzi mitinge, najavljuje, obecava…
  Jednom prilikom pomenuh da je jedini nacin direktan kontakt sa gradjanima. Izadjite na ulice, neka vas vide. Pa to je barem u beogradu lakse nego u provinciji jer je gusto naseljen i vise ljudi vas vidi i cuje. Pisanje po internetu vam vise ne moze podici rejting jer oni koji to citaju su vec opredeljeni. Treba privuci i zainteresovati nove ljude. Organizujte tribine, dajte gradjanima konkretne odgovore na pitanja koja ih bole a koja se ticu lokalne samouprave. Pruzite im ruku, pogledajte ih u oci. Kuknjava ne pomaze.
  U suprotnom, plasim se da ce rezultati biti losi. Plasim se da ce ovo stvarno biti borba za cenzus.
  Ucinite nesto, izbori su pred vratima.

  • Poštovani Gorane, svakodnevno smo na ulici. Razgovaramo sa građanima. U proteklih mesec dana smo imali dva događaja od po 1000 ljudi. Tako da, itekako smo prisutni svuda osim u medijima. Radi se punom parom.

 • Dveri su se za sada pokazale kao izuzetno korektan partner. Ni jednom ne propustaju da pomenu koaliciju sa DJB, svakodnevno se trude da javnost obaveste o korupciji i kriminalu u vrhu vlasti, cak i pored medijske blokade. Podnose krivicne prijave i neko ce morati da odgovara zbog nepostupanja po tim prijavama.
  Mislim da je na duze staze odlican potez saradnja sa njima.
  I u republickoj skupstini su se stvarno svakodnevno borili i najvise su sikanirani poslanici DJB i Dveri.
  Jedina prava opozicija.
  Nisam iz BG, tako da ne glasam na ovim izborima, ali pruzam vam punu podrsku, jer je rusenje ovih kriminalaca u Beogradu prvi i ogroman korak za oslobodjenje cele Srbije.
  Nadam se da ce ova koalicija biti bar druga u Beogradu i dobiti sansu da dodje na vlast, a onda ce i ostala opozicija morati da otvori karte i pokaze da li su stvarno opozicija ili ce trgovati sa SNS.
  Ovi izbori ce mnogo toga odluciti.