Београд Саопштењe

ГИК не дозвољава дијаспори да гласа

Градска изборна комисија одбацила је иницијативу Доста је било да се нашим грађанима који бораве у иностранству омогући да гласају на локалним изборима, уз образложење да то никад до сада нису радили.

Градска изборна комисија на овај начин ограничава изборно право нашим грађанима који бораве у иностранству, позивајући се на сопствену вишедеценијску лошу праксу.

Подсећамо, Доста је било је упутио захтев Градској изборној комисији и Министарству спољних послова да омогуће  гласање у иностранству на предстојећим изборима у Бору, Београду и Аранђеловцу, заказаним за 4. март 2018. године.

Такође, ДЈБ је 15. новембра 2017. године предао предлог закона о изменама и допунама закона о локалним изборима, којим се спречавају бројне злоупотребе и манипулације.

Овим законским предлогом изборна комисија је у обавези да одмах, а најкасније у року од два сата након што добије записник од бирачког одбора, објави скениран записник са бирачког места, као и резултате са тог бирачког места на својој интернет страници.

Законски предлог прописује и да је изборна комисија дужна да креира базу података о евиденцији гласања грађана, тако да ће сваки грађанин преко свог матичног броја моћи да провери да ли је гласао.

ДЈБ је 28. јула 2017. предао законски предлог којим се укида решење по којем је гласање у амбасадама Србије организовано једино ако се пријави 100 бирача. Ово представља опструкцију бирачког права. Избори се по ДЈБ законском предлогу могу организовати у свакој држави у којој Србија има своје дипломатско представништво, без обзира на број пријављених бирача.

С обзиром на то да постоји пракса гласања у иностранству на парламентарним и председничким изборима, не постоји разлог да се она не примени и када су у питању локални избори и да се свим грађанима омогући Уставом загарантовано право да бирају и да буду бирани.

Повезани текстови:

МСП да омогући гласање у дијаспори

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Šta ima kog đavola i da glasa? Ne treba meni neko iz Londona i Njujorka da bira vlast u Beogradu, nek dođe da živi u Beograd Pan nek glasa. Glupost. Isto tako treba odvojiti prigradske opštine da vode svoju nezavisnu politiku i budu samostalne opštine, a ne da mi horde ljudi iz okolnih mladenovačkih sela odlučuje o Beogradu, zato i imamo vlast Naprednjaka.

    • Marko, ne glasa taj neko TEBI, već glasa SEBI. A ti glasaj isto SEBI i moj ti je savet da okupiš i sve prijatelje i rodbinu da isto glasaju – ili za TEBE ili za SEBE.
      Ne znam zašto bi se neko BOJAO glasova ljudi, to su ipak njihovi glasovi, pa nek rade sa njima šta hoće.

      Po meni, svi oni koji su npr privremeno odjavljeni sa svog boravišta, treba da imaju PRAVO i realnu mogućnost da glasaju. Oni koji su odjavljeni potpuno – naravno, ne trebaju. Ovi koji su odjavljeni privremeno, i jesu tako odjavljeni jer su ostavili mogućnost da se vrate u svoja mesta i treba im to dopustiti. Ili ćemo možda kukati na belu kugu, a istovremeno terati svakog ko je otišao da se više nikad ne vrati? Ili ćemo možda da forsiramo ove preostale da imaju po 4-5 dece, kako bi namirili prosek i za komšije? Šta bi ti, Marko, radije imao?

    • Свако ко има Срски пасош и држављанство дужан је и има право да гласа ако има стан у Београду и није важно где живи,УВЕК ЈЕ БИЛО И БИЋЕ и нема тога да брани.Посебно све Београдске општине да буду уједињене са Београдом,нема одвајања и филозофирања…

    • Прво по уставу на свим нивоиа сваки грађанин има право да бира и да буде биран без обзира на тренутно место где се налази. Узмимо за пример људе који су само у тренутку избора одсутни из свог града.
      Друго, ако се погледају резулати по општинама, не одлучују приградске општине у већој мери о укупном резултату.

  • Оваква одлука је недопустива, јер крши основна људска права као што је право гласа а што је дефинисано европским конвенцијама. Држављани Србије који измирују све обавезе према својој држави и тренутно живе у иностранству морају имати право гласа на свим изборима па и локалним. Погледајте како су то друге европске земље омогућиле својим држављанима. Да ли можете г.Радуловићу да ово питање подигнете на виши европски ниво, и оборите ову накарадну одлуку у интересу свих држављанa Србије?