Beograd Saopštenje

GIK ne dozvoljava dijaspori da glasa

Gradska izborna komisija odbacila je inicijativu Dosta je bilo da se našim građanima koji borave u inostranstvu omogući da glasaju na lokalnim izborima, uz obrazloženje da to nikad do sada nisu radili.

Gradska izborna komisija na ovaj način ograničava izborno pravo našim građanima koji borave u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu.

Podsećamo, Dosta je bilo je uputio zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće  glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart 2018. godine.

Takođe, DJB je 15. novembra 2017. godine predao predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnim izborima, kojim se sprečavaju brojne zloupotrebe i manipulacije.

Ovim zakonskim predlogom izborna komisija je u obavezi da odmah, a najkasnije u roku od dva sata nakon što dobije zapisnik od biračkog odbora, objavi skeniran zapisnik sa biračkog mesta, kao i rezultate sa tog biračkog mesta na svojoj internet stranici.

Zakonski predlog propisuje i da je izborna komisija dužna da kreira bazu podataka o evidenciji glasanja građana, tako da će svaki građanin preko svog matičnog broja moći da proveri da li je glasao.

DJB je 28. jula 2017. predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino ako se prijavi 100 birača. Ovo predstavlja opstrukciju biračkog prava. Izbori se po DJB zakonskom predlogu mogu organizovati u svakoj državi u kojoj Srbija ima svoje diplomatsko predstavništvo, bez obzira na broj prijavljenih birača.

S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani.

Povezani tekstovi:

MSP da omogući glasanje u dijaspori

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šta ima kog đavola i da glasa? Ne treba meni neko iz Londona i Njujorka da bira vlast u Beogradu, nek dođe da živi u Beograd Pan nek glasa. Glupost. Isto tako treba odvojiti prigradske opštine da vode svoju nezavisnu politiku i budu samostalne opštine, a ne da mi horde ljudi iz okolnih mladenovačkih sela odlučuje o Beogradu, zato i imamo vlast Naprednjaka.

    • Marko, ne glasa taj neko TEBI, već glasa SEBI. A ti glasaj isto SEBI i moj ti je savet da okupiš i sve prijatelje i rodbinu da isto glasaju – ili za TEBE ili za SEBE.
      Ne znam zašto bi se neko BOJAO glasova ljudi, to su ipak njihovi glasovi, pa nek rade sa njima šta hoće.

      Po meni, svi oni koji su npr privremeno odjavljeni sa svog boravišta, treba da imaju PRAVO i realnu mogućnost da glasaju. Oni koji su odjavljeni potpuno – naravno, ne trebaju. Ovi koji su odjavljeni privremeno, i jesu tako odjavljeni jer su ostavili mogućnost da se vrate u svoja mesta i treba im to dopustiti. Ili ćemo možda kukati na belu kugu, a istovremeno terati svakog ko je otišao da se više nikad ne vrati? Ili ćemo možda da forsiramo ove preostale da imaju po 4-5 dece, kako bi namirili prosek i za komšije? Šta bi ti, Marko, radije imao?

    • Svako ko ima Srski pasoš i državljanstvo dužan je i ima pravo da glasa ako ima stan u Beogradu i nije važno gde živi,UVEK JE BILO I BIĆE i nema toga da brani.Posebno sve Beogradske opštine da budu ujedinjene sa Beogradom,nema odvajanja i filozofiranja…

    • Prvo po ustavu na svim nivoia svaki građanin ima pravo da bira i da bude biran bez obzira na trenutno mesto gde se nalazi. Uzmimo za primer ljude koji su samo u trenutku izbora odsutni iz svog grada.
      Drugo, ako se pogledaju rezulati po opštinama, ne odlučuju prigradske opštine u većoj meri o ukupnom rezultatu.

  • Ovakva odluka je nedopustiva, jer krši osnovna ljudska prava kao što je pravo glasa a što je definisano evropskim konvencijama. Državljani Srbije koji izmiruju sve obaveze prema svojoj državi i trenutno žive u inostranstvu moraju imati pravo glasa na svim izborima pa i lokalnim. Pogledajte kako su to druge evropske zemlje omogućile svojim državljanima. Da li možete g.Raduloviću da ovo pitanje podignete na viši evropski nivo, i oborite ovu nakaradnu odluku u interesu svih državljana Srbije?