VIDEO Београд Политика

Војин Биљић – ГИК нема право да ускрати грађанима из дијаспоре да гласају

Наш захтев упућен ГИК-у да се грађанима у иностранству омогући гласање на предстојећим локалним изборима, је само једна у низу иницијатива Доста је било за унапређење изборног процеса. Изговарање ГИК да то никад нису радили мора да престане.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Zar nije uslov glasanja na lokalnim izborima da ste stalno nastanjeni u opstini/gradu u kojoj glasate? Zar zaista mislite da je logicno da neko iz Svedske glasa povodom pitanja vodovoda i gradskog prevoza u Pozegi na primer?

  • Услов је да је уписан у бирачки списак у јединици локалне самоуправе. Зашто неко не може да гласа ако је на пример на студијама у иностранству?

  • Zato sto mu je zemlja ‘preteznog boravka’ to inostranstvo. Obicno je test za ovaj uslov gde boravite 183 i vise dana godisnje. Usput, moze taj da glasa samo sto mora da se vrati u zemlju na svoje biracko mesto. Neko ce 4.og marta biti na zimovanju, neko na poslovnom putovanju, pa nece moci da glasaju…
   Problem su nasi biracki spiskovi. To vidim sto redovno u moju zgradu stize 20ak poziva za glasanje ljudima od kojih neki nisu 10ak godina zivi, neki su otisli za Nemacku jos 90.ih, neki su se preselili na drugu adresu i slicno… Kada jednom ovi spiskovi budu azurni, onda ce se moci glasati i putem interneta, slanjem glasa putem poste i slicnim sredstvima. Tada nece biti ni potrebe da me prskaju sprejevima – drugim recima zigosu kao govedo da bi znali da sam glasao.
   Tada ce se voditi i racuna gde je cije prebivaliste… Ne poslednja adresa u Srbiji, vec gde neko zivi….

 • Glasanje na lokalnim izborima treba omogućiti i iseljenicima zato što to znači da ponavljači nikada neće moći da proglase potpunu pobedu dokle god dijaspora može da ima kakav takav uticaj na izborima. Mnogi od nas bi voleli da se vrate u uređenu Srbiju i u njoj provedu penzionerske dane. Politika srpskih vlasti pogađa i nas koji živimo van Srbije zato što moramo da pomažemo svoje ostarele roditelje i dopunjujemo njihove umanjene penzije. Dijaspora šalje dosta novca u Srbiju pa bi bilo pošteno da ima i politički uticaj na svim nivoima.

  • Lako je vratiti se u uređenu Srbiju i lepo živeti.Vrati se ovde i bori se za nju, izbori se a ne da čekaš da neko drugi to umesto tebe uradi.

 • Ko zeli da glasa neka doputuje 4.3.Bar oni koji su blizu,ko moze,a DJB bi mogao zvanicno da apeluje.Kad vec 40% ovdasnjih nema nameru da iskoristi svoje pravo a kamoli da izvrsi svoju OBAVEZU.