Parking u blatu
Ауторски текст Војводина Здравство

До здравља кроз блато за 30 динара

Не, није у питању никакво лечење блатом. У питању је долазак пацијената, њихове пратње и посете њихових најближих Институту за кардиоваскуларне болести, онкологију и плућне болести у Сремској Каменици.

Наиме, први сусрет са Институтом, почиње на паркингу, лети прашњавом, зими блатњавом и залеђеном, који се наравно наплаћује. Подсећам вас, да сваки грађанин Србије има право на бесплатне здравствене услуге али очигледно, не и на бесплатно паркирање на месту где оно може и мора бити бесплатно. Где се изгубила хуманост? Коме је стало да заради 30 динара за сат времена паркирања или 100 динара за дневну паркинг карту? Ко то жели да „наплати“ болест чак и суботом и недељом, када се у градској зони Новог Сада паркинг не плаћа суботом после 14 часова а недељом је паркирање бесплатно? Ко то не види тужну колону људи погнутих глава, са торбама, које носе као сопствени пртљаг или га носе својим најмилијима, са надом да ће их једног дана довести излечене на тај прљави, блатњави паркинг и одвести их кући. О плаћању паркинга нико не мисли. Тих 30 динара може нам изгледати као ситница, а уствари је понижавање и најружније извлачење новца из џепова људи који о том новцу, у том тенутку, не мисле.

Parking u blatu – ilustracija. Izvor Pixabay.

ЈКП „Паркинг сервис“ основао је град Нови Сад 2004 године, „…како би се све већи проблеми паркирања у Новом Саду решавали на озбиљан и систематичан начин. Циљ „Паркинг сервиса“ је да модернизује и унапреди културу паркирања у граду. То подразумева организацију паркиралишта, њихово уређење, видно и прописно обележавање вертикалном и хоризонталном сигнализацијом, како би грађани ову врсту услуге могли да користе на најбољи и најквалитетнији начин….Студија коју потписују стручњаци и призната имена у овој области, омогућиће ЈКП “Паркинг сервис” да проблем паркинга у граду решава, онако како је и почело, а то значи стручно, темељно и квалитетно… Под слоганом СВИ ПУТЕВИ ВОДЕ НА ПАРКИНГ, уградили смо први део примене новог система паркирања, а ПАРКИРАЊЕ СА СМЕШКОМ је слоган…“ (текст преузет са званичне странице Паркинг сервиса. Део који говори о новом систему паркирања односи се на плаћање СМС порукама и плаћања преко паркомата.)

Од свега напред поменутог што се односи на циј због кога је основан Паркинг севис, нема на паркингу испред Института ничега. Нема ни модернизације, ни културе паркирања, ни организованог и уређеног паркинга испред Института Сремска Каменица. А нарочито нема смешка приликом паркирања. Једини и најзначајнији циљ који Паркинг сервис успева савршено да реализује, јесте сопствени приход од наплате паркирања остварен пуном попуњеношћу свих паркинг места током сваког радног дана на паркингу испред Института. Очигледно да остварени приход током радних дана није довољан за Паркинг сервис, па се паркирање на овом паркингу наплаћује и викендом, у време када су посете пацијентима знатно увећане.

Зими блатњава, лети прашњава, неуређена ливада, најуноснија је зона за Паркинг сервис и истовремено место где ће сваки посетилац бити понижен. Цена понижења? Ситница, 30 динара по сату, или 100 динара за паркирање дуже од 3 сата. Закључак који се намеће је да услуга није ни близу најбоље и најквалитетније, већ да је пословна политика Паркинг сервиса срамотна и цивилизацијски ретроградна.

Суштина читаве ове приче око паркирања, испред једне такве здравствене установе, је да паркинг места не би смела да се наплаћују, да морају бити доступна, смислено организована и уређена. Узимање пара и искоришћавање околности да болестан човек или његова ближа породица и пријатељи, неће обраћати пажњу на стање у коме је паркинг и плаћање блатњаве или прашњаве површине, не само да је нехумано већ је немарно, намерно и неодговорно, како од стране Паркинг сервиса, тако и Градске управе за саобраћај и путеве Новог Сада, као и Покрајинске управе, јер се ради о здравственом центру у који долазе не само грађани Новог Сада и Војводине, већ и грађани читаве Србије и иностранства. Дакле, одговорни су многи, па чак и здравствени радници који не примећују оно што њихове пацијенте дочекује пре него што им пруже неопходно лечење и негу.
Неки градови, као што је на пример Кикинда, успели су да се изборе да паркирање испред болнице буде бесплатно. Изгледа да је у тим градовима упорност грађана да се сачувају бесплатни паркинзи око болница спречила да се новац увуче у широки круг услуга које мора да обухвати здравство. Хуманост почиње много пре него што пацијент закорачи у лекарску ординацију Доступно и бесплатно здравство мора почињати у ширем кругу, ширем од ординације, ширем од чекаонице, на сваком паркингу испред било које болнице, ако желимо да будемо нормално и хумано друштво.

Ругло од паркинга испред Институа, који се наплаћује, срамота је за здравствени систем Србије јер дозвољава, да прва степеница на путу до здравља и помоћи, буде понижавајућа, прљава, наплаћена и представља огледало једног нехуманог система који не мисли ни о својој садашњости ни о својој будућности.

Покрет ДЈБ, неће дозволити да се било који грађанин понижава, чак и када су овакве, за неке невидљиве и безначајне ствари у питању.Одговорност имамо сви и због тога не пристајемо на наметнуто плаћање паркинга на оваквим местима, на плаћање блата, па макар се то звало и паркинг, јер нам је доста разноврсног блата у свим сферама нашег друштва. Превише га је!

 

Зорица Дамјановић
Покрајинска посланица

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Naj modernije tamo postavljeno je kucica za naplatu, ostalo ih ne interesuje.
    Naj lakse je ograditi livadu i naplacivati pakrking bez dinara ulaganja, a to parking servis radi izuzetno dobro.