Источна Србија Привреда Саопштењe

Скупо нас коштају тајни уговори, Брнабић да их све објави

Бивши директор Железаре Смедерево Петер Камараш, према писању Политике, тужио је државу Србију јер није наводно испоштовала уговор који је потписала са његовом фирмом ХПК Инжењеринг.

Очигледно је да ће овај тајни уговор додатно коштати грађане Србије због чега поново позивамо премијерку Ану Брнабић да објави све уговоре.

Железара Смедерево потписала је 2015. године уговор о пословном управљању са Петером Камарашом, који никад није објављен и који скупо кошта грађане Србије.

Камараш је у Железари оставио губитак од 144 милиона евра, а уговор са њим раскинут је 2016. године након доласка кинеске компаније “Хестил”.

Оно што је познато, Вучићеве “спасиоце” из менаџерског тима “ХПК Инжењеринга” плаћали смо 350.000 евра месечно да би направили 40 одсто већи губитак и милионским дуговањима Железаре Смедерево додали нових 144 милиона евра. Сав тај новац пао је на терет грађана Србије.

Железара Смедерево  2014. године је направила губитак од 134 милиона евра, а добила субвенције од 36 милиона евра. У 2015. години је направила губитак од 142 милиона евра. Укупно, преко 270 милиона евра губитка.

У новембру 2017. године посланичка група Доста је било поднела је Скупштини Србије предлог за оснивање Анкетног одбора ради утврђивања разлога огромних губитака које остварује Железара Смедерево од 2014. године до данас, укупног износа државне помоћи која је додељена Железари у истом периоду и штетности свих уговора које је Влада РС закључила у вези са пословањем Железаре.

Одбијајући да овај предлог стави на скупштинску расправу, владајућа већина на челу са СНС-ом штити корупцију и тајне уговоре, а последице лоше политике сносе грађани.

ДЈБ је до сада поднео преко 30 захтева за покретање прекршајних поступака против највиших државних функционера и службеника због скривања важних докумената и кршења Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Тајни уговори отварају простор за корупцију а власт тајним пословањем поткрада буџет и државну имовину. Сваки пут када се потпише неки тајни уговор, то значи да има мање новца за обданишта, за школе у Београду, за породиље, за јавни превоз.

ДЈБ ће увести потпуну транспарентност рада јавног сектора. Забранићемо потписивање тајних уговора и цео јавни сектор објавити све потписане уговоре, месечно објављивати ко добија новац од града и градских општина, јавних комуналних и других градских предузећа, свих здравствених, културних, просветних и свих других установа.

Док је био министар привреде у Влади Србије Саша Радуловић је предлагао увођење реда у Железару и остала јавна предузећа, говорио да треба пописати и проценити сву имовину и обавезе, извршити реструктуирање, анализу тржишта и написати инвестициони пословни план.

Вучић је зауставио ово увођење реда да би могао да настави да пљачка уз помоћ тајних уговора, као што је то случај и са Железаром Смедерево.

Подсећамо, Србија има најнижу стопу привредног раста у целом региону и то је последица политике субвенција страним инвеститорима и фирмама које послују с губитком попут Србијагаса, ЕПС-а и Железаре.

ДЈБ је предложио потпуну промену економске политике. Нама је потребна економска политика окренута домаћој привреди, не страним инвеститорима. Страни инвеститори су добродошли.

Повезани текстови:

Објавићемо све тајне уговоре

Брнабић да објави све уговоре државе са инвеститорима

Вучић да каже колики је губитак Железаре за Србију

У прилогу:

Železara Smederevo (1)

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sada je prilika da na svim skupovima i gostovanjima u medijima taksativno navedete sve katastrofalne poteze ove vlade. Od rasta BDP-a, povecanja poreza, akciza, taksi, otimanja od penzionera i smanjenja plata do zaduzivanja zemlje za nekoliko milijardi eura. O svim neispunjenim obecanjima i lazima koje je izneo AV, i svim posledicama po drustvo od Kosova do migracije mladih ljudi. Na SVAKOM pojavljivanju u javnosti da se probije medijska blokada gde ga prikazuju ,,kao uspesnog i voljenog,,.O korupciji ,,vrsackim vinogradima, 24 stana u Bugarskoj, prodaje zemljista strancima….