Београд Образовање Саопштењe

Вратићемо родитељима преплаћен новац за вртиће

Вратићемо новац свим родитељима који су преплатили вртић, без обзира да ли су тужили Град Београд или не.

Током четири године, од 3. априла 2010. до 31. децембра 2014. родитељи су плаћали вртић скупље него што је то било законом прописано – уместо  2.700 плаћали су и до 8.700 динара.

Неосновано наплаћивање почело док је градоначелник био Драган Ђилас, а наставило се и 2013. када је на чело градске власти дошао Синиша Мали.

Градске власти сву кривицу за поткрадање родитеља сваљују на претходну градску власт предвођену Драганом Ђиласом иако су Београђани увећану цену вртића плаћали све до 1. јануара 2015. a Синиша Мали је на чело Београда дошао у новембру 2013.

Не само да су наставили Ђиласову незакониту праксу увећаних цена, градске власти на челу са Малим и СНС уместо да врате одмах преплаћено,  одлучиле су да уђу у судске спорове што значи да је и по том основу нанета додатна материјална штета градском буџету. Наиме, излазак на рочиште износи око 100 евра, писање тужбе најмање још толико, наплаћује се и приступ суду што значи да ће Град сваком родитељу на име судских трошкова морати да плати најмање 500 евра.

Ово је структура трошкова једног стварног случаја, који се недавно завршио на основном суду:

Израда тужбе: 13.500 дин.

4 рочишта: 36.000 дин.

7 поднесака: 63.000 дин.

Трошкови вештачења: 12.000 дин.

Такса на тужбу: 13.270 дин.

Такса на пресуду: 13.270 дин.

УКУПНО: 151.040 дин.

Како видимо, трошак за само један поступак износи најмање 1.269 €. Када то помножите са 12.000 поступака, то износи 15,2 милиона €. У ове трошкове не спада новац који ће родитељи добити назад као обештећење. То је ставка коју је у овом тренутку немогуће израчунати (свака тужба има другачији износ који мора да се врати). Али она сада није ни важна јер не представља посебан трошак за буџет — тиме се из буџета само родитељима враћа они што им је претходно узето. Стваран трошак представља 15 милиона € судских трошкова који су могли да се избегну да је град одмах вратио новац.

ДЈБ ће водити одговорну социјалну политику. Сматрамо да држава из буџета треба да плаћа све трошкове боравка деце у обдаништима за све грађане Србије, као и да изједначи приватни сектор са државним и омогући и приватним обдаништима да по истој цени чувају децу. Право детета на образовање и васпитање не сме да зависи од економске снаге његових родитеља.

Повезани текстови:

Правично решење за преплаћене вртиће

Вратићемо свим родитељима преплаћен новац за вртић

Мали да одговори колико Град дугује родитељима за преплаћен вртић

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар