Београд

Како Александар Шапић злоупотребљава јавне ресурсе општине Нови Београд

  1. “Бесплатна” школа пливачких спортова

Убрзо након што је дошао на чело општине Нови Београд, Александар Шапић је лансирао програм “бесплатне школе пливачких спортова”, као општински пројекат који се одвијао на базенима Спортског центра “11. април”. Шапић је међутим ово јавно предузеће довео у незавидан финансијски положај јер није предузећу платио за ове ”бесплатне часове”, тј, ускратио му је потребне и планиране приходе, што се и констатује у финансијским извештајима Спортског центра ”11. април”.

Ситуација у којој  ће се ово јавно предузеће наћи током 2015. године још је гора. У мају 2015. године, Александар Шапић решио је да оснује сопствени, приватни клуб пливачких спортова који је потом узурпирао све расположиве термине на базенима СЦ “11. април”, због чега је укинута школа пливања која је до тада постојала у организацији овог јавног предузећа.

Истовремено је укинута и бесплатна школа пливања. У септембру 2015. године, након што сам позвала Сервисни центар општине како бих се о тој школи распитала (а где су ми се на телефон јавили са: “Кабинет председника Александра Шапића, изволите”), добила сам информацију да бесплатне школе више нема. Такође, љубазно су ме упутили на канцеларију новооснованог Шапићевог приватног клуба, која је отворена управо у просторијама СЦ “11. април”.

  1. “Бесплатни” излети за пензионере

У извештају Државне ревизорске институтције о пословању општине НБГД за 2014. годину констатује се да је општина потрошила близу 2.000.000,00 динара на бесплатне излете за пензионере, за шта није имала никаквог правног основа. Упркос овој чињеници, Александар Шапић је наставио да организује излете за пензионере о трошку општине и наредних година, да би недавно општина основала тзв. “Туристичку организацију за промоцију туризма, рекреације и здравог живота”.

Уместо да општинске ресурсе троши на развој туристичке понуде Новог Београда, привлачећи посетиоце нашој општини, Александар Шапић општинским новцима већ годинама финансира развој туризма Сегедина и Темишвара.

  1. Хуманитарна фондација Нови Београд

Општина Нови Београд основала је хвале вредну Хуманитарну фондацију за помоћ тешко оболелој деци још 2013. године. Међутим, у јулу 2016. године, Александар Шапић је – по већ утврђеном моделу с пливачким клубом – одлучио да оснује и своју приватну хуманитарну фондацију, да би већ месец дана касније, преко већине коју има у Скупштини општине НБГД, донео одлуку да се општинска фондација једноставно припоји његовој приватној фондацији, и самим тим – престане да постоји.

Зашто је општинска фондација морала бити приватизована – Александар Шапић Новобеограђанима никад није објаснио. А у овом крајње неспортском трансферу, општина Нови Београд поново је извукла “дебљи крај”. Сви запослени у Хуманитарној фондацији док је она била у општинском власништву, наставили су да раде у њој и након њене приватизације, али не за новог послодавца. Њихов рад у приватној фондацији и даље плаћа општина НБГД. Приватна хуманитарна фондација је такође наставила да користи општинске просторије у блоку 28, а да ли коришћење тог простора општини уопште плаћа – остаје непознато.

Директорка Шапићеве хуманитарне фондације, Љиљана Кузмановић Вујаковић, осим што је 2014. године изабрана за одборницу у Скупштини Града Београда, заузима још једно директорско место – у општинском предузећу “Центар за развој и локалну економију – Нови Београд”, а истовремено је и председница Шапићеве политичке организације “За наш град”. Такође је и трећа на листи кандидата за одборнике Скупштине Града Београда на предстојећим изборима 4. марта 2018. године.

  1. Бесправна градња председника општине НБГД

Уместо да се заложи за решавање бесправне градње на општини Нови Београд, Александар Шапић ту бесправну градњу предводи и подстиче.

Крајем 2015. године, грађевински инспектор општине Нови Београд написао је и завео следећу забелешку: “Дана 03.10.2015. године, као дежурни грађевински инспектор, примила сам телефонску пријаву да се изводе грађевински радови у Улици X број Y, у Новом Београду. У 13:00 часова изашла сам на лице места и затекла раднике који изводе радове на доградњи стамбеног објекта. Питала сам раднике ко је инвеститор радова, а они су рекли да ће да га позову. Након 10-ак минута појавио се Председник ГО Нови Београд Г-дин Александар Шапић и одмах ме питао ко ме послао. Ја сам рекла да долазим као дежурни грађевински инспектор на основу телефонске пријаве и питала сам га да ли има дозволу за извођење радова. Он ми је одговорио да је све папире однео у општину и да ће се он лично побринути да прегледа све предмете које ја водим. На крају ми је рекао да идем одакле сам дошла тако да нисам била у могућности да извршим увиђај нити да сачиним записник. На лицу места сачињене су три фотографије.”

  1. Намештање тендера

Осим што је у својој изјави “Недељнику” јавно признао да је наместио тендер за избор извођача на новогодишњој прослави у организацији општине Нови Београд, Александар Шапић се постарао и да јавну набавку за организатора те прославе добије особа коју је унапред изабрао.

Марина Благић основала је предузетничку агенцију у августу 2016. године, потом замрзла њен рад на два месеца како не би морала у том периоду да плаћа порезе и доприносе, да би је само шест месеци након оснивања, крајем јануара 2017. године – угасила. За ово кратко време у коме је агенција Марине Благић била оперативна, приходовала је чак 4.940.000,00 динара и то од општине Нови Београд – за организацију новогодишње прославе.

  1. Налази Државне ревизорске институције

Током редовне провере рада општине Нови Београд у 2014. години, ДРИ је наишла на огроман број неправилности у раду: од исплаћивања награда и хонорара за запослене у општини и повезаним установама (првенствено у ЈП “Пословни простор”), преко организације бесплатних програма које уопште нису у надлежности општине, па све до хаотичних евиденција о имовини којом располаже општина Нови Београд.

Између осталог, у извештају се каже: “Евиденција непокретности у помоћној књизи не садржи податке о месту где се непокретност налази, податке о површини објекта, а као јединица мере узет је комад.”

Можда и најшокантнији налаз ДРИ односи се на Шапћево затварање очију над очигледном злоупотребом општинског пословног простора од стране општинских функционера. Државни ревизор је у свом извештају, осврћући се на закупце општинског пословног простора који годинама одбијају да коришћење тог простора плате, али истовремено одбијају и да простор напусте, написао следеће: “Један од спорних простора користи садашњи председик Надзорног одбора ЈП “Пословни простор” Нови Београд… (који) …на дан 31.12.2014. године дугује овом предузећу по основу закупа укупно 1.333.000,00 динара.”

Поменути председник Надзорног одбора дугује ЈП “Пословни простор” и износ од 1.369.000,00 динара на име стамбеног кредита који је сам себи доделио крајем 1990-тих година, док је био директор тог предузећа.

Александар Шапић је, преузевши власт над општином Нови Београд, преузео и овог бившег директора ЈП “Пословни простор” са свим његовим дуговањима према грађанима Новог Београда, зажмуривши на њих и задржавши га на месту председника Надзорног одбора.

Више детаља о злоупотребама поменутим у тексту, уз пропратну званичну документацију, можете пронаћи на следећим линковима:

tačka 1. Predlog Odluke 4. rebalansa budzeta (1)

Најмногољуднија општина Србије – прескупи билборд Александра Шапића

Комад по комад… палача

Варљиво Шапићево лето 2015.

Мангупска посла: још један намештен тендер др Шапића

Себична хуманост Александра Шапића

 

Бранка Стаменковић

чланица новобеоградског одбора “Доста је било”
народна посланица у Скупштини Републике Србије

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар