Београд Саопштењe

ДЈБ поднео жалбе Управном суду због лажне ДЈБ листе

Доста је било поднео je три жалбе Управном суду против решења Градске изборне комисије (ГИК) којим је одбијен приговор о проглашењу лажне изборне листе ‘’Доста је било пљачке, корупције и лоповлука – Радуловић Милорад’’.

Војин Биљић, Саша Радуловић и грађанин Вулетић изјавили су жалбу против решења ГИК-а при чему су Биљић и Радуловић захтевали јавну расправу пред Управним судом јер имају право да учествују у поступку.

Суд мора да донесе одлуку у року од 48 сати.

ГИК је игнорисао наводе Доста је било из приговора, чија је суштина у следећем:

ГИК је прогласио листу која има за циљ да бираче доведе у заблуду и да приликом заокруживања на гласачком листићу, убеђени да гласају за ДЈБ, гласају за лажну листу. ГИК на овај начин омогућава вршење кривичног дела повреде изборног права грађана, због чега се ово решење морало огласити ништавим.

Саша Радуловић је поднео приговор Градској изборној комисији због неовлашћеног коришћења имена ‘’Доста је било’’. Очигледно је да је циљ подношења листе са овим називом довођење у заблуду бирача, а на ово указује и чињеница да је носилац листе извесни Радуловић, који има исто презиме као и шеф посланичке групе Доста је било и председник Покрета Доста је било Саша Радуловић. Дакле, први разлог због кога се листа морала одбацити је чињеница да је иста вид злоупотребе права на одабир имена и као таква забрањена чланом 17 Европске конвенције.

Исто тако, име Доста је било је регистровано у јавним регистрима (нпр. у регистру удружења) и не сме се користити у правном промету ( па ни у изборном процесу) без сагласности аутора слогана, који је у овом случају Саша Радуловић.

Доказ на околност намере представљају објаве фантомске листе са друштвених мрежа из којих се види да је очигледна намера да се бирачи Доста је било доведу у заблуду.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар