Људска права Мањинске заједнице Саопштењe

СНС брутално злоупотребљава особе са инвалидитетом

Крајем прошле недеље, добили смо информацију од неколико различитих особа са инвалидитетом да су градске организације, чији су чланови, добиле наређење од Биљане Барошевић, помоћнице министра за рад, запољавање, борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевића, да саставе листу чланова који ће на предстојећим изборима у Београду гласати за Српску напредну странку.

Тиме је Српска напредна странка прекршила члан 52 Устава Републике Србије који каже: Изборно право је опште и једнако, избори су слободни и непосредни, а гласање је тајно и лично, а прекршен је и став 2. члана 2. Закона о избору народних посланика који каже: Нико нема право да, по било ком основу, спречава или приморава грађанина да гласа, да га позива на одговорност због гласања и да од њега тражи да се изјасни за коха је гласо или зашто није гласао.

Појава прикупљана такозваних капиларних гласова систем је који је СНС одавно разрадио у јавним предузећима, али чак и најмаштовитији умови нису могли да претпоставе да ће се на удару наћи и особе са инвалидитетом.

Оно што посебно забрањива је чињеница да већина особа са инвалидитетом не може да дође на бирачко место јер нити постоји адекватан превоз, нити су бирачка места прилагођена особама са инвалидитетом. Када је реч о слепим особама, њима је онемогућено Уставом загарантовано право на тајно гласање, већ Закон допушта да неко други уместо њих заокружи жељени број. Закон предвиђа и могућност изласка три члана бирачког одбора на место становања особа са инвалидитетом.

С обзиром на то да је познато да свака улица у Београду има СНС координатора, који је задужен да притиска људе да изађу на гласање и контролише за кога су гласали, може се извести заључак да ће се спискови особа са инвалидитетом доставити некоме из СНС-а ко ће имати задатак да провери сваку особу са инвалидитетом и да на њих додатно врши притисак да гласају за СНС.

Дан након што смо дошли до незваничних информација о прикупљању капиларних гласова, за које ће уседити и материјални доказ, медији су пренели вест да је потписан споразум између СНС-а и неколико удуржења особа са инвалидитетом. Руководство организација није тражило сагласност чланства за потписивање овог споразума, чиме се више хиљада људи, попут остатка народа, сматра лаком метом за уцену и манипулацију.
Дан касније, путем мејла стигла нам је прослеђена преписка између особе која има оштећење вида, и Градске организације слепих и слабовидих Београд. Чланица се обратила организацији мејлом у ком критикује одлуку организације да потпише споразум, као и то што је организација пристала на то да прикупља сигурне гласове. На ту критику, члан Управног одбора организације одговара:

Драга,
1. Није потписан никакав споразум већ необавезујући протокол, што је као што знаш сасвим други пар рукавица. То је исто било потписано и на претходним градским изборима, али то ти тада није било занимљиво.
2.Спроведена је анкета о капиларним гласовима снс они су нас замолили за то и то је сасвим по демократским принципима, нико није присиљаван да га потпише вероватно су људи хтели да се увере колико имају сигурних гласова, то бисмо урадили за било коју странку да је то тражила од нас.

Из одговора се јасно да види да је и само руководство доведено у заблуду верујући да у овом поступлу нема ничег противзаконитог.

Нико нема право да се поиграва са особама које припадају некој од осетљивих група нити да их притиска и уцењује. Овим потезом Српска напредна странка је још једном показала да се плаши поверења бирача у Београду и да се не либи да посегне за било каквим механизмом који би ову најгору власт одржао на позицији. Очекујемо од тужилаштва и полиције да утврди изнете наводе и покрену поступак против ориганалних твораца ове идеје.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Вучићеви људи су почели да уцењују слабовиде и друге људе са инвалидитетом. Одвратно! СНС је дно.
    И срам да те буде, Вучићу! Душу си продао зарад останка на власти.
    Неће добро бити никоме.