Београд Људска права Финансије

Пензионери да траже правду у Стразбуру

Форум пензионера странке Доста је било охрабрује све пензионере да истрају у борби против противуставног отимања пензија. Пензије представљају стечено право, које спада под поље заштите права на имовину из члана 58 Устава Републике Србије и члана 1 протокола 1 уз Европску конвенцију о заштити људских права. Отимање пензија од стране државе представља грубо и континуирано кршење ових људских права. Ова власт је јединствена по томе што није у стању ни да бар деклараторно обезбеди поштовање права на имовину старих и немоћних.

После добијања потврде о начину исплате пензије од ПИО Фонда, пензионери имају право да покрену парнични поступак, али сматрамо ће се тиме само изложити непотребним трошковима.

Неспорно је да је пензионерима нарушено право на имовину. Неспорно је и кршење људских права пензионера пошто је држава донела закон којим је смањила пензије, али нит је постојао легитимни циљ, нити је постојала правична равнотежа између средства и циља.

Како у Србији не постоји делотворно правно средство против овог кршења, позивамо све пензионере да се у што већем броју обраћају и Европском суду за људска права, са позивом на повреду права на имовину. Сваки појединац може поднети представку и за то се не плаћају никакве таксе. Образац представке доступан је на www.echr.coe.int, на српском језику, заједно са упутством за попуњавање представке. Веома је важно да се Европском суду обрати што већи број пензионера, како би Европски суд донео пилот пресуду и створио праксу по овом питању.

Подсећамо да је 2014. влада СНС-а предвођена Александром Вучићем отела од 700.000 пензионера, њих 40%, у просеку 10 одсто пензије и исто толико отела од свих лекара, медицинских сестара, наставника и полицајаца.

Пензионерима са пензијом од 30.000 украдено је месечно 1.100 динара, ко је имао 35.000 из џепа је извучено месечно 2.200, оним са 40.000 динара месечно 3.300, а пензионерима са чеком од 45.000 динара 4.550 динара месечно. Ово су све износи који су мањи од просечне плате у Србији.

Пензионерима “богаташима” са пензијом од 50.000 динара месечно је отето 5.800 динара, док је “супербогаташима” са пензиојом од 67.000 динара отето више од 10.000 динара.

Слична мера штедње предлагана је и у Грчкој, али да је одбијена због њене нехуманости и противности гаранцијама људских права. Чак су и велики светски економисти попут Штиглица упозоравали на погубност сличних мера. Све то није сметало Вучићу да под капом наводне штедње отме од пензионера, а настави и даље да дели субвенције страним инвеститорима за отварање јефтиних радних места, партијски запошљава, бапотписује тајне уговоре и наставља праксу коруптивних дилова кроз које се извлачи новац грађана Србије и пуне приватни џепови.

Доста је било отимања.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zivimo za dan kako bi dosla neka odgovorna vlast i resila ovo goruce pitanje za penzionere, nazalost do sada 300.000 penzionera vise nije medju nama i oni nikada vise nece docekati pravdu. Mi nemamo vise vremena to zna i Vucic i zato je nalozio ustavnom sudu da se ne oglasava po ovom pitanju dok postoji i jedan ziv penzioner kojem je oteo penziju.