Београд Здравство Саопштењe

Има новца за веће плате лекара, али мора да престане да се краде

Број здравствених радника и лекара у општинским домовима здравља у Београду је сваке године све мањи због чега су и пацијенти и лекари незадовољни системом здравствене заштите.

Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате се залаже за ангажовање додатног здравственог особља и бољи систем вредновања рада здравствених радника. Оверу здравствених књижица треба укинути, јер је неуставно. Сваком грађанину мора бити омогућен основни пакет здравствених услуга.

„За коју годину неће имати ко да нас лечи. Ни нас, ни нашу децу. Све је мање лекара. Одлазе у иностранство  због понижавајуће бедне плате и стреса. У ординацијама нема ни фластера. Болесни грађани се свађају са невидљивим кол центром који заказује преглед за пет дана. Новца има и за нову опрему, и за запошљавање нових младих лекара, али мора да се престане да се краде“, казао је Војин Биљић, први на листи Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Батут, број стално запослених здравствених радника у Београду је за две године, од краја 2014 до  краја 2016. године, смањен за око два одсто, са 24.191 на 23.686 људи. Број доктора медицине је у истом периоду пао са 6.008 на 5.880.

У домовима здравља је смањење лекара врло приметно. У Дому здравља Лазаревац их је четири мање, на Палилули је број доктора медицине смањен са 181 на 172, у Дому здравља Младеновац Младеновчане је на крају 2016. лечило њих 58 у поређењу са 64 на крају 2014. На Савском венцу је осам лекара мање (пад са 62 на 54), на Старом граду чак 10 доктора мање јер их је било 96 на крају 2014. а две године касније 86. Приметно смањење доктора је и на Вождовцу где је за две године, од њих 154 – остало 13 доктора мање да брину о здрављу Вождовчана.

 

Доста је било

Доста је било

2
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Goran Recent comment authors
најновији најстарији
Goran
Гост
Goran

U Cacku se zakazuju pregledi na 6 meseci. Moja komsinica je u novembru 2016te, zakazala pregled kod kardiologa i dobila termin u januaru 2018te.

Goran
Гост
Goran

A i ovo sto bi imalo lekara, zbog zakona o zabrani zaposljavanja ceka na birou.
Moja izabrana lekarka vec 8 godina radi na odredjeno vreme, na zamenama, sa prekidima. Takva nesigurnost ih tera da idu iz Srbije.