Vojvodina Politika Saopštenje

Nenormalno i nezakonito profitiranje političkih stranaka

Da je partijska pripadnost presudna u zapošljavanju, to svi u Srbiji znaju. Glavni uzročnici ove pojave, političke stranke, do sada su javno bar zastupale stav o njenoj štetnosti. Međutim, TV duel Boška Obradovića i Vojislava Šešelja doneo je novinu u politički život i otkrio razmere propasti društvenih vrednosti.

Četnički vojvoda je javno priznao da Srpska radikalna stranka uslovljava koalicione sporazume u opštinama gde su u vlasti, između ostalog i „određenim brojem radnih mesta“ za članove stranke. Uz to se, zajedno sa voditeljkom duela, čudio što Obradović to ne smatra normalnim – VIDEO

U uspešnim državama pojam partijskog zapošljavanja ne postoji, već se zapošljavaju najbolji ljudi, kako bi država funkcionisala na najbolji mogući način. Kod nas je nenormalna pojava partijskog zaposedanja svake pore institucija uobičajena, ali ona nikako  nije normalna i poželjna. Ona nas razlikuje od uspešnih zemalja i uzrok je našeg neuspeha.

To što je govorio Vojvoda od Haga zaista se događa u svim opštinama u Srbiji. Dokaz za to imamo u primeru iz Vršca, gde su u oktobru 2012. godine koalicioni sporazum zaključili Grupa građana „Vršačka regija – evropska regija“ i Srpska napredna stranka (Prilog 1 – sporazum).

Pored političkih funkcija (pomoćnik predsednika opštine, član opštinskog veća), koje ne zavise od konkursa i mogu biti predmet političkog dogovora, u članu 3. sporazuma pominju se i radna mesta u opštinskoj upravi i javnim ustanovama za koje je zakonski dozvoljeno popunjavanje isključivo putem konkursa.

Tako je SNS „preuzeo odgovornost za uspešan rad“ opštinskih preduzeća, što u prevodu znači da je tamo postavljen direktor član SNS-a. U nekim ustanovama je SNS „podelio odgovornost“, pa su tamo uspostavljene funkcije zamenika direktora, koje do tada nisu postojale. Na kraju je SNS „uzeo aktivno učešće u radu“ u kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, u odeljenju za imovinsko pravne odnose, i drugim organima opštinske uprave, gde je takođe zaposlen partijski kadar. Naknadno je urađena i nova sistematizacija radnih mesta, ali ne na osnovu stvarnih potreba grada i građana, već prilagođena potrebama vladajućih stranaka i stručnoj spremi njihovog članstva.

Treba reći da je četiri meseca ranije „Vršačka regija“ zaključila sličan sporazum i sa Demokratskom strankom, čime je popunjena većina mesta. Tako su se naprednjaci morali zadovoljiti onim što je preostalo, uz „puno poštovanje principa“ da se ne smenjuju oni koji su već postavljeni na radna mesta, kako piše u članu 3. sporazuma.

Kako je moguće da stranke tako lako i praktično javno potpisuju sporazume, čijom će se primenom sigurno prekršiti zakoni, izigrati propisi, namestiti konkursi?

To što je govorio Šešelj je u svakom normalnom društvu prvorazredni politički skandal. Međutim, naše društvo se već decenijama suočava sa velikim brojem nenormalnosti, gotovo na dnevnom nivou, tako da se vremenom na njih naviklo. Što je ranije bilo nepoželjno i za osudu, sada je postalo normalno, čak i poželjno. Šešelj je svojim nastupom stranačko zapošljavanje pretvorio u predizborni marketing, u poziv biračima da će, glasanjem za SRS, dobiti posao.

Vojislav Šešelj zna koliko se naše društvo izopačilo, jer je i sam aktivno i dugo radio na tome. Zato se toliko čudi što još postoje oni koji partijsko zapošljavanje smatraju nenormalnim. Što još ima onih koji misle da ne može napredovati društvo u kojem se ljudi ne takmiče u znanjima i kvalitetima, već u podobnosti.

Pozivamo Aleksandra Šapića da pre beogradskih izbora obelodani koalicioni sporazum za opštinu Novi Beograd sa SRS-om, da Beograđani vide šta je sve preko njihove grbače prevaljeno, pa tek onda da traži njihove glasove.

U uspešnim državama pojam partijskog zapošljavanja ne postoji, već se zapošljavaju najbolji ljudi, kako bi država funkcionisala na najbolji mogući način. Kod nas je nenormalna pojava partijskog zaposedanja svake pore institucija uobičajena, ali ona nikako  nije normalna i poželjna. Ona nas razlikuje od uspešnih zemalja i uzrok je našeg neuspeha.

Poštovani Beograđani, cela Srbija trenutno gleda u vas. Mi Vojvođani vas molimo, da u nedelju 4. marta izađete na lokalne izbore i spasite ove bede i sebe i nas.

Glasajte tako da ovi odu, a da se oni ne vrate.

 

 

 

Pokrajinski odbor „Dosta je bilo“

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar