Ауторски текст Енергетика Индустрија Привреда

Менаџмент РТБ Бор обмањује јавност лажним подацима о извозу у 2017. години

Живимо у држави у којој актуелна власт у континуитету пласира неистине о резултатима постигнутим током њене владавине. Свуда око нас је евидентно урушавање свих институција система и државе. Привредне активности замиру. Народ живи све горе. Међутим, у свим медијима и јавним наступима државних званичника и високих функционера пласира се лажна слика општег успеха и просперитета. Све мора бити успех, па и неуспех.

Таква слика се упорно ствара и о пословању РТБ Бор. Ја сам на овом блогу   редовно и детаљно писао о томе. Задња таква вест која је пласирана од стране пословодства компаније је да је током 2017. године РТБ Бор извезао производе у вредности 205 М$ и скоро дуплирао извоз у односу на претходну 2016. годину, када је извезао производе за 115 М$. Један од сајтова на коме је објављена таква вест је: РТБ Бор дуплирао продају на страном тржишту.

Даље је наведено да је купцима у иностранству извезено 32200 тона бакра, а да је купцима на домаћем тржишту испоручено 11000 тона бакра. То укупно износи 43200 тона бакра.

На конференцији за медије ГГ „Доста је било и Двери Српске – ДА ОВИ ОДУ, А ДА СЕ ОНИ НЕ ВРАТЕ“ одржаној дана 25. јануара ове године детаљно је образложено да није могуће у садашњим условима пословања да РТБ Бор током 2017. године произведе 43000 тона бакра, већ да је реално могуће произвести 32500 тона. О томе више прочитајте овде.


Са снимка и из чланка се може видети и објашњење зашто је менаџмент РТБ Бор приказао лажне резултате пословања – да би сакрио да је и у 2017. год., као и у претходним годинама,  остварен губитак из текућег пословања и да се УППР за компанију не спроводи успешно. Такво пословање по законима Србије РТБ Бор води у банкрот, за шта и они и највиши представници власти сносе директну одговрност.

На основу свега напред наведеног, није било могуће током 2017. године пласирати на инострано тржиште 32200 тона бакра и на домаће тржиште 11000 тона. Кад би прва цифра била тачна, то би значило да је укупно произведени бакар током 2017. год. пласиран на инострано тржиште, а да на домаће тржиште није пласирано ништа. И супротно, ако је на домаће тржиште пласирано 11000 тона бакра, онда је на инострано могло да се пласира највише 21500 тона бакра, од кога би приход био највише 135 до 140 М$, што је 65 до 70 М$ мање од пријављених 205 М$.

Овакво пласирање неистина од стране менаџмента РТБ Бор, подржано од највиших претставника власти, у ситуацији када су исти ти компанију довели до ивице банкрота, имаће дугорочне негативне последице не само по компанију, већ и по Бор, Мајданпек и целу Источну Србију. Креаторе такве политике обмањивања јавности најоштрије осуђујемо, у нади да ће их кад-тад стићи заслужена казна. 

  др Бранислав Михајловић, дипл. инж. руд.

Научни сарадник,

Народни посланик

О аутору

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Blagoje Spaskovski, čelnik RTB Bor je veliki majstor laži. On i kada zine laže. O veličanju proizvodnih rezultata i profita RTB Bor je poznato i vrapcima, osim ΛV. Sledeća obmana stručne i političke javnosti je da je izgrađena nova topionica, što je notorna bajkolaž. Naime, izgrađena je fleš peć za topljenje koncentrata bakra i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali pogoni konvertora, anodna rafinacija bakra, infrastruktura (putevi, vodovodne i kanalizacione instalacije i pumpne stanice, trafostanice), skladišta sirovina, magacini su iz ranijih faza gradnje topionice. Troškovi gradnje fleš peći i fabrike sumporne kiseline koštaju iznad 300 miliona evra, što je višestruko više od plana. Gde se denu pare uložene kao da je izgrađena sasvim nova topionica i to dobro zna Sosa. Da ponovim nije izgrađena nova topionica već samo jedna peć i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline i ništa više i ništa manje. ΛV bi trebao da o ovome oformi stručnu grupu kako bi dokazala laži svog poltrona.