Ауторски текст Београд Привреда Саобраћај

Како сачувати Икарус на Новом Београду

Актуелна градска власт остварује изузетне успехе и несагледиве домете једино кад уништава и упропаштава Београд. Нова мета њиховог варварског похода је управна зграда прве српске фабрике Авиона ‘’Икарус’’ изграђена пре готово осамдесет година, која је преживела чак и бомбардовање током Другог светског рата. По свему судећи, тешко да ће преживети актуелну напредњачку власт.

Фабрика Икарус била је расадник српске ваздухополовне индустрије и током свог рада произвела је преко хиљаду летелица и била је наша најмодернија фабрика тог времена која је прва увела производњу летелица металне конструкције.

Ова зграда представља незамењив споменик за српску ваздухопловну индустрију и има непроцењиву историјску и уметничку вредност не само за овај део града, већ и за целу државу. Изграђена је у арт-деко стилу и представља једину очувану зграду у том стилу на Новом Београду. На срећу, сачувано је оригинално мермерно степениште, ходници, плафони, део паркета и дрвених украса. Посебна занимљивост је та да се зграда налази у удубљењу које представља првобитну висину Новог Београда пре насипања земље и касније изградње.

Бројне незаконите радње су у вези с предстојећим рушењем. Наследници Димитрија Коњовића, иницијалног власника фабрике и човека који је подигао Управну зграду која му је након Другог светског рата одузета, а потом национализована, покренули су поступак реституције који никад није спроведен до краја. Упркос поступку реституције, зграда је продата због грађевинског земљишта које је највреднији ресурс, а нови власници су одлучили да на том земљишту изграде изграде нови објекат.

Апелујемо да се ова зграда сачува и под хитно стави под заштиту Републичког завода за заштиту споменика културе и да се заустави суманута замисао њеног рушења. Позивамо и др Александра Шапића, председника општине Нови Београд за се лично заложи за спречавање рушења једне од најстаријих сачуваних града на територији општине Нови Београд и тиме покаже своју бригу за очување културног и архитектонског наслеђа. Самој згради након очувања могуће је наћи и другу намену. Објекат такве изузетне архитектонске и културне вредности заслужује да постане својеврстан музеј и споменик некадашњој ваздухопловној индустрији наше земље, као и свим оним људима чијим напорима је она досегла највише домете у својој историји.

Др Ана Стевановић, народна посланица у Народној скупштини Републике Србије

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар