Beograd

Za koga da glasaju opozicioni birači

Prošla je kampanja. U nedelju je glasanje. Na izbore izlaze 24 liste. Za koga da glasaju opozicioni glasači? Koje su im opcije?

Đilasova lista se hvali da ima značajan procenat, od preko 15% i govori biračima da jedino oni mogu da pobede Vučića. Ovo je naravno potpuna besmislica. Niko sam ne može da pobedi, a posebno ne sa 15% podrške. Za pobedu je neophodno da istinske opozicione liste (na Boško Ničić liste) koje pređu cenzus u zbiru imaju više od SNS-a i SPS-a. Kako to praktično izgleda?

Vlast ima tri javno objavljene liste:

  • SNS + PUPS + Vulin + Karić + Rasim + …
  • SPS + Palma

Šešeljeva SRS će ostati ispod cenzusa.

Na izbore izlazi 5 lista koje se obraćaju opozicionim biračima:

  • DJB i Dveri – lista broj 7.
  • Đilas + Janković + Jeremić + Sindikat Sloga + Levica – lista broj 11
  • DS + Nova + Tadić – lista broj 4.
  • Ne davimo Beograd – lista broj 12.
  • Šapić – lista broj 5.

Nakon izbora svaka pojedinačna stranka sa ovih lista koje pređu cenzus će imati svoje posebne odborničke klubove. Na listi broj 7, DJB ima dve trećina mandata i formiraće svoj poseban odbornički klub. Đilas, Janković i Jeremić će takođe imati svoje posebne odbornički klubove, baš kao i DJB i Dveri. Svaki odbornički klub će voditi svoju zasebnu politiku.

Na izbore izlazi i još 16 lista koje su ili vezane sa SNS-om ili će osvojiti malo glasova. Ovo uključuje i Belog i DSS i LDP i Zavetnike i lažnu DJB listu i Bastaća-Šta radite bre i monarhiste i Zukorlića i NOPO i sve ostale.

Što se Šapića tiče, mi mislimo da je on Boško Ničić ovih izbora i da će nakon izbora podržati SNS, baš kao i Boško Ničić u Zaječaru. Na vama je da procenite sami.

Da bi SNS izgubio izbore, njegove dve liste koje prelaze cenzus (SNS i SPS) moraju da dobiju manje glasova od opozicionih lista koja prelaze cenzus i da nijedna od opozicionih lista koja pređe cenzus ne napravi dogovor sa SNS-om nakon izbora. Mi mislimo da će Šapić upravo to uraditi jer ga SNS ima u fioci zbog svih zloupotreba javnih resursa na Novom Beogradu.

Na primer, ako lista Ne davimo Beograd ili lista DS-a ostane ispod cenzusa, a Šapić podriži SNS posle izbora, da bi SNS izgubio izbore, mora da bude:

SNS + SPS + Šapić     <     DJB + Đilas

Ali ako Šapić podrži SNS nakon izbora, a DS pređe cenzus, da bi SNS sišao sa vlasti mora da bude

SNS + SPS + Šapić     <     DJB + Đilas + DS

Ako i DS i NDBG pređu cenzus, a Šapić podrži SNS, onda je potrebno:

SNS + SPS + Šapić     <     DJB + Đilas + DS + NDBG

Ne davimo Beograd jeste opoziciona lista koja neće podržati SNS, ali na žalost imaju male šanse da pređu cenzus, posebno zbog prigradskih opština. Gotovo pola birača NDBG su glasači DJB sa parlamentarnih izbor 2016.godine iz centralnih gradskih opština. Znajući šta je potrebno za pobedu protiv SNS-a, iako imamo velika ideološke razlike (NDBG zastupa levičarkse, često komunističke stavove), niko u NDBG nije krao ili zloupotreljavao javne resurse (baš kao i Dveri koji imaju desničarske stavove), DJB je ponudio koaliciju NDBG pre izbora, ali su je na žalost odbili.

Glas za DJB je siguran glas preko cenzusa, siguran glas protiv SNS-a, ali i siguran glas koji neće dozvoliti da Đilas nastavi da radi one loše stvari koje je radio dok je bio gradonačelnik: potpisuje tajne ugvore kao što su Bus Plus i Most na Adi, partijski zapošljava, namešta tendere. DJB je garant da se ti više nikada neće desiti. Tvrdnja Đilasove liste da jedino oni mogu da pobede SNS je marketinška besmislica. Bez DJB ne mogu.

Veliki broj glasača još uvek ne znaju za koga da glasaju. Žele da ode SNS, ali ne znaju koja je najbolja strategija da se to desi. Mnogi glasači DJB su zavedeni porukama Đilasova kampanje da jedino oni mogu da pobede SNS. To naravno nije tačno. Ukoliko ti glasači DJB budu glasali za DJB, DJB će imati više glasova od Đilasa. Glas za DJB je siguran glas za promene. Ukoliko svoj glas date DJB on će biti žestok protivnik SNS-u i on će osigurati da DJB će politika zaustavljanja krađe, uvođenja odgovornosti, reda, POTPUNE transparentnosti, objave svih ugovora, popisa imovine biti dominantna u skupštini grada Beograda.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Postovani,
    ODLICNO lep teks bas onakav kakav je potreban danas GLASACIMA u gradu Beogradu.
    Rezultat pobede svetla kosmosa – OPOZICIJE nad tamom i haosom – AV (SNS) jeste POJAVA RAZLIKA, odnosno POJAVA NEJEDNAKOSTI POLITICKOG OPREDELENJA,A, a koju ste konacno javno predstavili gradjanima Beograda.
    Zato mali dodatak – ILI MI ILI ONI gradjani odlucite sami.
    DO POBEDE,
    Suri
    (stali Valterov pratilac)