Акцијa Београд Политика

Акција: Обележи свој листић

СНС купује гласове за изборе. Када купују гласове, гласачи који су узели паре за глас морају да обележе свој листић на неки начин како би СНС утврдио да им је испоручен глас који су платили. Да би ово обележавање листића било легално, СНС је променио правила у РИК-у прошле године и дозволио да бирачи и заокруже своју листу и да оставе додатан коментар, односно да ОБЕЛЕЖЕ листић.

Пошто је СНС новим правилима РИК-а и ГИК-а омогућио обележавање листића, оставио је нежељено и могућност свим грађанима да обележе свој листић и значајно отежа крађу гласа. Члан 34, Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за одборнике скупштине града Београда каже да је листић важећи ако је попуњен на начин из кога се може поуздано утврдити за коју изборну листу је бирач гласао, упркос томе што су на листићу исписани или нацртани коментари, пароле и друге поруке.

Зашто би бирач обележавао свој листић и како то може да помогне да му се не украде глас? Један од модела крађе на бирачким местима је замена опозиционих листића са унапред припремљеним листићима СНС-а приликом бројања. Наши контролори пазе, али СНС има много више контролора, јер поред својих има и 15 лажних листа којима су дали своје контролоре.

Ако Вам нису украли листић, ако СНС није заменио Ваш листић са својим већ припремљеним листићем, Ваш обележен листић би морао бити у џаку. Ако није у џаку, неко га је украо.

Грађани могу на свој гласачки листић, без страха да ће листић бити неважећи, да ударе свој лични “печат” и тако га учини непогрешиво својим: да га обележе својим коментаром, шифром, као неком врстом пасворда који је познат само вама. Ако је ваш глас пребројан и уважен, ваш листић би морао бити у џаку.

А како ћете знати да је ваш листић заиста у џаку? Е ту ће Вам помоћи ДЈБ. ДЈБ ће пружити сервис за проверу да ли је листић заиста у џаку.

Након избора, ДЈБ ће извршити увид у комплетан бирачки материјал, записати све коментаре и шифре којим сте обележили ваше листиће, и избацити их на ДЈБ интернет страницу. Ви ћете онда моћи да посетите ту ДЈБ интернет страницу и проверите да ли је ваш коментар или шифра ту за вашу општину.

Нико нигде не мора да се пријављује, нико не мора да нам каже свој коментар или шифру. Само ви ћете га знати и моћи ћете да проверите преко нашег сајта да ли је у џаку.

Шта да напишете као ваш коментар или шифру? Можете да напишете било коју реч или комбинацију слова и бројева. Рецимо “Волим сарму”, “шифра4556”, “Црвена Звезда 3468”, “Партизан 245”. Најбоље је да коментар или шифру упишете на врх гласачког листића. Шифру знате само ви и нико више.

Можете и да цртате, али то онда нећемо моћи да избацимо на сајт и нећете моћи тако да проверите.

У сваком случају, када будемо победили на изборима и преузели град, омогућићемо грађанима увид у бирачки материјал и тада ћете моћи и сами да извршите увид у џак за ваше бирачко место и пронађете свој листић којим сте довели до ПРОМЕНЕ:

Дакле, да бисте били сигурни да ваш листић неће бити замењен лажним, а глас украден, позивамо вас да, након што заокружите изборну листу 7, свој гласачки листић у ћошку означите шифром коју ћете запамтити.

Ово ће урадити сви чланови Доста је било, а позивамо и остале грађане да то исто ураде и тако буду 100 одсто сигурни да је њихов глас пребројан.

Напомињемо још једном да је овакав листић у потпуности важећи и у складу са законом.

СНС је себи направио механизам да може да преброји гласове које је купио. Ми само користимо тај механизам који су осмислили за превару, и претворили га у средство против изборне крађе вашег гласа.

Надамо се да ће и остале листе прихватити ову акцију и позвати своје бираче да обележе своје листиће. Обележавање листића значајно отежава СНС-у крађу гласова на бирачком месту.

Гласачки листићи за СНС и ПС у Врбасу обележени шифрама

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • A šta ako, recimo, neko ne bude zadovoljan rezultatom izbora, pa onda “aktivisti” podignu bunu u odgovarajućim medijima
    kako nedostaje trideset hiljada “Pera1980”, a nemoguće je dokazati šta se dogodilo pošto 30.000 “Pera1980” nije ni postojalo?
    Ideja nije loša, ali je jednako potencijalni izvor manipulacije kao i bilo koji drugi.

    • Tako je Ljubisa, dobar slogan : )
      Ovo obelezavanje listica prva stvar koju DJB/Dveri moraju ukinuti ako i kada dodju na vlast

    • Svaki glasački listić treba da ima bar kod. I da se objave svi bar kodovi koji su I kako glasali. Svako upiše svoj bar kod I tačno ima uvid u svoj glas.

  • vazi popunicu 7 i uneti neki broj i neki naziv a potom na vas email ili ovde na komentar to i poslati i biracko mesto imam i kameru pa cu i slikati—nema lazi nema prevare

  • Ako opozicione stranke imaju savesne kontrolore na svakom biračkom mestu, teško da uz njihovo prisustvo neko može da otpečati i izvadi iz kutije validne i zameni ih lažnim glasačkim listićima.
    Ono što je takođe važno i što treba da znaju kontrolori opozicije, pogotovo ako ih nema puno, je da nipošto ne napuštaju biračko mesto ni jednog trenutka, čak i ako ih pozovu da idu kao pratioci za glasanje bolesnih ili nepokretnih lica po kućama.
    Broj glasova, koji se tako mogu ukrasti je zanemarljiv u odnosu na ono što se može dogoditi, dok su oni odsutni sa biračkog mesta.

  • Akcija je OK, ali me intersuje da li bi kontrolori DJB mogli da fotografišu zapisnike, neposredno pre ili odmah pošto se postave na vidna mesta u blizini biračkih mesta (što je zakonska obaveza) i da te se fotografije ORGANIZOVANO objavljuju na sajtu DJB?