Akcija Beograd Politika

Akcija: Obeleži svoj listić

SNS kupuje glasove za izbore. Kada kupuju glasove, glasači koji su uzeli pare za glas moraju da obeleže svoj listić na neki način kako bi SNS utvrdio da im je isporučen glas koji su platili. Da bi ovo obeležavanje listića bilo legalno, SNS je promenio pravila u RIK-u prošle godine i dozvolio da birači i zaokruže svoju listu i da ostave dodatan komentar, odnosno da OBELEŽE listić.

Pošto je SNS novim pravilima RIK-a i GIK-a omogućio obeležavanje listića, ostavio je neželjeno i mogućnost svim građanima da obeleže svoj listić i značajno oteža krađu glasa. Član 34, Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za odbornike skupštine grada Beograda kaže da je listić važeći ako je popunjen na način iz koga se može pouzdano utvrditi za koju izbornu listu je birač glasao, uprkos tome što su na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke.

Zašto bi birač obeležavao svoj listić i kako to može da pomogne da mu se ne ukrade glas? Jedan od modela krađe na biračkim mestima je zamena opozicionih listića sa unapred pripremljenim listićima SNS-a prilikom brojanja. Naši kontrolori paze, ali SNS ima mnogo više kontrolora, jer pored svojih ima i 15 lažnih lista kojima su dali svoje kontrolore.

Ako Vam nisu ukrali listić, ako SNS nije zamenio Vaš listić sa svojim već pripremljenim listićem, Vaš obeležen listić bi morao biti u džaku. Ako nije u džaku, neko ga je ukrao.

Građani mogu na svoj glasački listić, bez straha da će listić biti nevažeći, da udare svoj lični “pečat” i tako ga učini nepogrešivo svojim: da ga obeleže svojim komentarom, šifrom, kao nekom vrstom pasvorda koji je poznat samo vama. Ako je vaš glas prebrojan i uvažen, vaš listić bi morao biti u džaku.

A kako ćete znati da je vaš listić zaista u džaku? E tu će Vam pomoći DJB. DJB će pružiti servis za proveru da li je listić zaista u džaku.

Nakon izbora, DJB će izvršiti uvid u kompletan birački materijal, zapisati sve komentare i šifre kojim ste obeležili vaše listiće, i izbaciti ih na DJB internet stranicu. Vi ćete onda moći da posetite tu DJB internet stranicu i proverite da li je vaš komentar ili šifra tu za vašu opštinu.

Niko nigde ne mora da se prijavljuje, niko ne mora da nam kaže svoj komentar ili šifru. Samo vi ćete ga znati i moći ćete da proverite preko našeg sajta da li je u džaku.

Šta da napišete kao vaš komentar ili šifru? Možete da napišete bilo koju reč ili kombinaciju slova i brojeva. Recimo “Volim sarmu”, “šifra4556”, “Crvena Zvezda 3468”, “Partizan 245”. Najbolje je da komentar ili šifru upišete na vrh glasačkog listića. Šifru znate samo vi i niko više.

Možete i da crtate, ali to onda nećemo moći da izbacimo na sajt i nećete moći tako da proverite.

U svakom slučaju, kada budemo pobedili na izborima i preuzeli grad, omogućićemo građanima uvid u birački materijal i tada ćete moći i sami da izvršite uvid u džak za vaše biračko mesto i pronađete svoj listić kojim ste doveli do PROMENE:

Dakle, da biste bili sigurni da vaš listić neće biti zamenjen lažnim, a glas ukraden, pozivamo vas da, nakon što zaokružite izbornu listu 7, svoj glasački listić u ćošku označite šifrom koju ćete zapamtiti.

Ovo će uraditi svi članovi Dosta je bilo, a pozivamo i ostale građane da to isto urade i tako budu 100 odsto sigurni da je njihov glas prebrojan.

Napominjemo još jednom da je ovakav listić u potpunosti važeći i u skladu sa zakonom.

SNS je sebi napravio mehanizam da može da prebroji glasove koje je kupio. Mi samo koristimo taj mehanizam koji su osmislili za prevaru, i pretvorili ga u sredstvo protiv izborne krađe vašeg glasa.

Nadamo se da će i ostale liste prihvatiti ovu akciju i pozvati svoje birače da obeleže svoje listiće. Obeležavanje listića značajno otežava SNS-u krađu glasova na biračkom mestu.

Glasački listići za SNS i PS u Vrbasu obeleženi šiframa

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A šta ako, recimo, neko ne bude zadovoljan rezultatom izbora, pa onda “aktivisti” podignu bunu u odgovarajućim medijima
    kako nedostaje trideset hiljada “Pera1980”, a nemoguće je dokazati šta se dogodilo pošto 30.000 “Pera1980” nije ni postojalo?
    Ideja nije loša, ali je jednako potencijalni izvor manipulacije kao i bilo koji drugi.

    • Tako je Ljubisa, dobar slogan : )
      Ovo obelezavanje listica prva stvar koju DJB/Dveri moraju ukinuti ako i kada dodju na vlast

    • Svaki glasački listić treba da ima bar kod. I da se objave svi bar kodovi koji su I kako glasali. Svako upiše svoj bar kod I tačno ima uvid u svoj glas.

  • Glasaci trebaju da ostave i otisak prsta i prilepe cip za GPS. Tako cemo jedino znati gdje su listici. Treba digitalizovati i izborni proces.

  • vazi popunicu 7 i uneti neki broj i neki naziv a potom na vas email ili ovde na komentar to i poslati i biracko mesto imam i kameru pa cu i slikati—nema lazi nema prevare

    • OK glasam sutra a sifra mora da sadrzi bar jedan od brojeva u sebi – broj 7, znaci par slovnih karaktera i obavezno broj 7.
      Suri.

  • Ako opozicione stranke imaju savesne kontrolore na svakom biračkom mestu, teško da uz njihovo prisustvo neko može da otpečati i izvadi iz kutije validne i zameni ih lažnim glasačkim listićima.
    Ono što je takođe važno i što treba da znaju kontrolori opozicije, pogotovo ako ih nema puno, je da nipošto ne napuštaju biračko mesto ni jednog trenutka, čak i ako ih pozovu da idu kao pratioci za glasanje bolesnih ili nepokretnih lica po kućama.
    Broj glasova, koji se tako mogu ukrasti je zanemarljiv u odnosu na ono što se može dogoditi, dok su oni odsutni sa biračkog mesta.

  • Nisu bitni kontrolori na biračkom mestu, GIK je leglo svih malverzacija, tu oni sa vlasti imaju apsolutnu većinu…

  • Akcija je OK, ali me intersuje da li bi kontrolori DJB mogli da fotografišu zapisnike, neposredno pre ili odmah pošto se postave na vidna mesta u blizini biračkih mesta (što je zakonska obaveza) i da te se fotografije ORGANIZOVANO objavljuju na sajtu DJB?