Autorski tekst Beograd

Toliko nam je dobro da preliva!

Trideset godina se smenjuju Kurte i Murte. Svaki Kurta, pre nego što je došao na vlast obećavao je da će da reši problem koji njegov prethodnik nije rešio. Prođe mandat, dođe novi izborni ciklus i onda nam Murta obeća da će da reši sve ono što nije rešio ni Kurta, a ni njegov prethodnik. Kad i Murti prođe mandat, dođe opet Kurta i obeća da će da reši sve što nije rešio Murta, pa ni on sam, a ni njegov prethodnik. I tako već trideset godina.

Batajnica je naselje u opštini Zemun, na 21 km od centra Beograda, koje prema poslednjem popisu iz 2011. godine ima više od 48.000 stanovnika. Neverovatno je da u ovom naselju nema doma zdravlja, nema ni ambulante. Postoji samo zdravstvena stanica na eto više od 48.000 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine i ko zna koliko stanovnika danas.

Za pregled u prepodnevnoj smeni knjižicu morate ostaviti čim zdravstvena stanica počne sa radom, u suprotnom vas doktor ne može primiti jer fizički nećete stići na red. Isto važi za smenu posle podne, s tim što tada knjižicu morate ostaviti pre nego što vaš izabrani lekar uopšte dođe na posao. I tako trideset godina.

Ispred ulaza na dečije odeljenje, u dvorištu zdravstvene stanice u Batajnici od kad znam za sebe, izliva se septička jama. Kad leti vodite dete na pregled kod izabranog lekara od smrada jedva možete da priđete objektu. Prelazite, sa sve detetom ili decom, preko improvizovanih prelaza pazeći da ne ugazite u g…, u fekalije. Tako je mene moja mama vodila za ruku, tako i ja dan danas vodim svoju decu. Prođe trideset godina kako nam, eto preliva.

Leti dakle, puno radno vreme lekari i ostalo medicinsko i nemedicinsko osoblje provedu u tom jezivom smradu i gadostima, bez mogućnosti i prozor da otvore. U zdravstvenoj stanici u Batajnici jedan lekar na dečijem odeljenju vodi devet stotina dečijih kartona. Zaposleni nemaju mogućnosti da otvore prozor jer ne zna se šta je gore – miris spolja ili miris iznutra. Pacijenti su „u prolazu“, pa izdrže „za toliko“. I tako već trideset godina.

Svaki je Kurta obećao da će ovaj problem da reši. Svaki je Murta obećao da će da reši problem koji nije rešio Kurta. Svaki Kurta je obećao da će da reši ono što nije rešio Murta, ali ni on sam pre Murte. Bilo je i tendera, nije da nije. Pronevereni novci i znate već kako to ide. I tako već trideset godina.

Od svih obećanja ostale su nam samo slike iz predizbornih kampanja i album dopunjavan trideset godina, kao i činjenica da ne preliva samo fontana na Slaviji… Dajte šansu novim ljudima, čini mi se da nam je dosta prelivalo i da je vreme za promene.

Tatjana Macura
poslanica Dosta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srbije

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar