VIDEO Изјава Образовање Политика Скупштина

Дуално образовање у Србији бесмислено без домаће индустрије

Народна посланица Бранка Стаменковић данас је у Скупштини истакла да је дуално образовање без домаће индустрије бескорисно и да модел тог закона, који је преписан од Аустрије и Немачке, у тим земљама има више смисла јер оне имају јаку домаћу индустрију.

– Сматрам да нам дуално образовање у Србији у овом тренутку није потребно. Предуслов за увођење је јака домаћа индустрија. Немачка и Аустрија, одакле смо и преузели модел закона, имају јаку домаћу индустрију, па дуално образовање има и те какву корист. Ми немамо домаћу индустрију, имамо стране корпорације које долазе у потрази за јефтином радном снагом коју и проналазе јер наш систем основног образовања није добар. Када реформишемо школство, када се млади буду учили предузетништву, имаћемо и домаћу индустрију, истакла је Стаменковић.

– Преурањено је било доношење овог закона и сматрам да још треба у Парламенту о томе да попричамо. Престанком важења овог закона, растеретићемо буџет и финансије које бисмо могли да улажемо тамо где је најпотребније, у свеобухватну реформу основног школског образовања, закључује Стаменковић.

 

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Бранка је скроз у праву. Србија наводно користи законска решења о дуалном образовању као што је у Немачкој, а то је бескорисно и бесмислено примењивати у Србији. Него је та Вучићева кампања о образовању уствари превара којом се од Србије прави “робовска држава” (држава јефтине радне снаге). То значи да нас је Вучић продао у робље, а томе су допринели његови другари Дачић, Палма и остали. Тужно је што на тзв. изборима Срби опет гласају за те лажове.
    Срби нису довољно одрасли да заузму одговоран став и да смењују овакву лошу власт када дођу избори. То су кукавице и гребатори. А онда се куну у кнеза Лазара и Косовски бој док им Вучић продаје Косово.
    Вучић уводи стране фирме у којима Срби неће моћи да имају ни паузу да оду у WC, него ће их газда понижавати да морају да носе пелене и да за то добију плату од 25000 дин. Шта је 200 евра месечно за такво понижење?! И онда су сви срећни када гледају на Дневнику РТС насмејаног Вучића, са лажним осмехом, како се рукује са представником те неке стране фирме. То је кукавички и од гледалаца што то прихватају и верују Вучићу.
    Та прича о дуалном образовању је у Србији толико непримењива да ме подсећа на огромну грешку коју је Русија себи дозволила када је прихватила идеје комунизма од Немаца који су били у сасвим другачијем друштвеном уређењу из времена док је Маркс ширио своје идеје по Немачкој.
    Зато то што Вучић ради у Србији најбоље описује стара српска пословица: “Видела жаба где се коњ поткива, па и она дигла ногу”.
    До смене Вучића са власти,
    срдачан поздрав свима

  • P. S.
    Обратите пажњу на галаму коју праве Вучићеви напредњаци у Скупштини док Бранка Стаменковић излаже свој предлог на културан начин.
    И где је ту сад Маја Гојковић да реагује и да избаци своје галамџије из Скупштине?