VIDEO Izjava Obrazovanje Politika Skupština

Dualno obrazovanje u Srbiji besmisleno bez domaće industrije

Narodna poslanica Branka Stamenković danas je u Skupštini istakla da je dualno obrazovanje bez domaće industrije beskorisno i da model tog zakona, koji je prepisan od Austrije i Nemačke, u tim zemljama ima više smisla jer one imaju jaku domaću industriju.

– Smatram da nam dualno obrazovanje u Srbiji u ovom trenutku nije potrebno. Preduslov za uvođenje je jaka domaća industrija. Nemačka i Austrija, odakle smo i preuzeli model zakona, imaju jaku domaću industriju, pa dualno obrazovanje ima i te kakvu korist. Mi nemamo domaću industriju, imamo strane korporacije koje dolaze u potrazi za jeftinom radnom snagom koju i pronalaze jer naš sistem osnovnog obrazovanja nije dobar. Kada reformišemo školstvo, kada se mladi budu učili preduzetništvu, imaćemo i domaću industriju, istakla je Stamenković.

– Preuranjeno je bilo donošenje ovog zakona i smatram da još treba u Parlamentu o tome da popričamo. Prestankom važenja ovog zakona, rasteretićemo budžet i finansije koje bismo mogli da ulažemo tamo gde je najpotrebnije, u sveobuhvatnu reformu osnovnog školskog obrazovanja, zaključuje Stamenković.

 

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Branka je skroz u pravu. Srbija navodno koristi zakonska rešenja o dualnom obrazovanju kao što je u Nemačkoj, a to je beskorisno i besmisleno primenjivati u Srbiji. Nego je ta Vučićeva kampanja o obrazovanju ustvari prevara kojom se od Srbije pravi “robovska država” (država jeftine radne snage). To znači da nas je Vučić prodao u roblje, a tome su doprineli njegovi drugari Dačić, Palma i ostali. Tužno je što na tzv. izborima Srbi opet glasaju za te lažove.
    Srbi nisu dovoljno odrasli da zauzmu odgovoran stav i da smenjuju ovakvu lošu vlast kada dođu izbori. To su kukavice i grebatori. A onda se kunu u kneza Lazara i Kosovski boj dok im Vučić prodaje Kosovo.
    Vučić uvodi strane firme u kojima Srbi neće moći da imaju ni pauzu da odu u WC, nego će ih gazda ponižavati da moraju da nose pelene i da za to dobiju platu od 25000 din. Šta je 200 evra mesečno za takvo poniženje?! I onda su svi srećni kada gledaju na Dnevniku RTS nasmejanog Vučića, sa lažnim osmehom, kako se rukuje sa predstavnikom te neke strane firme. To je kukavički i od gledalaca što to prihvataju i veruju Vučiću.
    Ta priča o dualnom obrazovanju je u Srbiji toliko neprimenjiva da me podseća na ogromnu grešku koju je Rusija sebi dozvolila kada je prihvatila ideje komunizma od Nemaca koji su bili u sasvim drugačijem društvenom uređenju iz vremena dok je Marks širio svoje ideje po Nemačkoj.
    Zato to što Vučić radi u Srbiji najbolje opisuje stara srpska poslovica: “Videla žaba gde se konj potkiva, pa i ona digla nogu”.
    Do smene Vučića sa vlasti,
    srdačan pozdrav svima

  • P. S.
    Obratite pažnju na galamu koju prave Vučićevi naprednjaci u Skupštini dok Branka Stamenković izlaže svoj predlog na kulturan način.
    I gde je tu sad Maja Gojković da reaguje i da izbaci svoje galamdžije iz Skupštine?