Људска права Саопштењe Скупштина

СНС поднео преко 300 амандмана да се не би расправљало о закону о ДНК регистру

Српска напредна странка поднела је 330 амандмана на првих 10 чланова Предлога закона о странцима, да би појела сво време предвиђено за расправу. То значи да расправе у појединостима уопште неће бити ни о осталим члановима тог закона, ни о преосталих чак 9 закона који су обједињени у једну расправу, и то: Закон о азилу и привременој заштити, Закон о граничној контроли, Закон о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова, Закон о националном ДНК регистру, Закон о јединственом матичном броју грађана, Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије, Закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, Закон о изменама и допунама Закона о полицији и Закон о изменама закона о јавном реду и миру.

Као што можете прочитати у прилогу овог саопстења, ови СНС-ови амандмани немају садржај, ништа не мењају на законском решењу и баш као и код закона о буџету за 2018, посланици владајуће већине неће ни гласати за сопствене амандмане.

Зашто СНС подноси ове амандмане? Укупно време за расправу о свим амандманима износи 600 минута док сваки посланик за образлагање амандмана има два минута. То значи да подношењем толико амандмана на првих 10 од 128 чланова Закона о странцима који је први на дневном реду, СНС жели да потроши све време предвиђено за расправу и тако спречи да се у парламенту ишта каже о врло важним законима као што су Предлог закон о националном ДНК регистру и Предлог закона о евиденцији и обради података у области унутрашњих послова.

Шта СНС жели да сакрије? Жели да сакрије од грађана чињеницу да ће овим законом држава моћи да има централизовану базу ДНК профила великог броја грађана Србије: починиоца кривичних дела, али и њихових жртава, и сведока, несталих, али и непознатих лица, особа које су утврђивале очинство, или здравствено стање, трудница које су радиле пренаталне тестове и слично. Ако се ваш ДНК профил по неком основу нађе у бази података, ако сте на пример сведок, ваш ДНК профил ће трајно ту и остати.

Закон не садржи ни одредбу о томе како ће се спречити незаконита обрада огромне количине података, и које су санкције.

Светска пракса каже да се у регистар смеју уписати подаци добијени анализом ДНК лица чији је ДНК узет искључиво током вођења истраге у вези са кривичним делом велике тежине, и то САМО резултати који откривају идентитет и пол лица, односно, подаци несталих и непознатих лица. Рокови чувања се разликују, између осталог, и у зависности од тога које је категорије лице: осумњичени, оптужени, окривљени.

Подсећамо, да ово није први пут да СНС саботира расправу о врло важним законима о којима грађани морају бити обавештени. Исто су урадили и крајем прошле године када су поднели на стотине бесмислених истоветних амандмана да би спречили расправу о најваћније закону о буџету за 2018.

ПРИМЕРИ БЕСМИСЛЕНИХ АМАНДМАНА

Закон о странцима треба да омогући будућим инвеститорима у Републици Србији брже добијање личних докумената у циљу економског развоја и смањење социјалних разлика.

Овај закон примењује се на страна лица која својим пословањем треба да помогну економски развој и смањење социјалних разлика.

Странац инвеститор је лице које нема држављанство РС и које својим пословањем подсртиче економски развој и смањење социјалних разлика. Или у другој верзији “Странац инвеститор је лице које нема држављанство РС и које својим пословањем подстиче економски развој и смањење социјалних разлика, а тиме и оснажење здравственог система Републике Србије”.

Прилог:

СНС планира да спречи расправу о амандманима опозиције на буџет за 2018. годину

 

Primer Amand.3
Primer Amand.2
Primer Amand.1

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • ма ужас која је нас агонија снашла….
    Не знам шта да кажем.
    Нисам више паметан. Само гурајте. Издржавајте. Очекивао сам много више у недељу. Више ништа не очекујем. Хвала вама што имам где да дођем, да прочитам шта се дешава, да видим да има још људи који размишљају слично као и ја.
    Верујем да ће се у наредним данима избистрити мисли и да ће се изнаћи најбоља могућа решења за покрет и будуће деловање у интересу свих грађана и Србије.
    Само смирено. Полако. Промишљено. Без наглих одлука.
    Сву срећу НАМ желим и добро здравље.