VIDEO Говор Политика Саопштењe Скупштина

(Видео) Ана Стевановић: Када ћете трудницама и породиљама из јавног сектора вратити узето од плате?

Народна посланица др Ана Стевановић данас је у Народној скупштини упутила неколико питања премијерки Ани Брнабић и потпредседници Владе и министарки Зорани Михајловић.

–  У јавности се помиње да је реконструкција владе извесна, те да ће највероватније у четири министарства бити промена. Интересантно је и то да ће се реконструкција обавити истовремено са објављивањем имена новог градоначелника Београда. Која четири министра ће отићи из Владе, а ко ће их заменити, упитала је председницу Владе Ану Брнабић.

У јавности се говори да је једно министарско место посебно угрожено. Поједини извори кажу да ће два министра из приватних разлога бити смењени, а друго двоје због слабих резултата рада. Исти извори наглашавају да је смена министра Владана Вукосављевића готово извесна и да би у његову фотељу могла да седне директорка “Службеног гласника” госпођа Јелена Триван. Министар културе треба да буде неспорна личност у области културе, да би водио тај ресор, а не ad hoc менаџер или политичар.

– Због чега се у јавности појављују ad hoc решења у култури, јер је ово питање не само питање културе већ и опште друштвено питање, пита посланица Стевановић.

– Питање премијерки постављам у име трудница и породиља које питају када ће им бити враћен новац који им припада. Прочитаћу писмо које су ми послале, а које су више пута упутиле Влади и Премијерки. Нажалост, према информацијама које поседујем, одговор нису примиле.

Поштована премијерко,

С обзиром на то да држава ћути на захтеве родитеља и апел нашег портала бебац.цом којим наводимо да су труднице и породиље без основа ускраћене за повећање плата у јавном сектору, очекујемо од Вас да се коначно обратите родитељима и исправите неправду коју сте им нанели.

Ово је након свих кашњења исплата трудницама и породиљама врхунац бахатости и занемаривања основног права садашњих и будућих родитеља.

Труднице и породиље сте оставили месецима без примања и тиме им још више отежали финансијски веома захтеван период када им је сваки динар преко потребан.

Када сте умањивали плате и пензије, жене које су сада трудне или су се породиле, такође су оштећене и не видимо ни један разлог да им сада, као и свим осталим запосленима не буде тај новац враћен.

У супротном, труднице и породиље, остаће ускраћене за три до пет хиљада динара месечно, што није мали новац, посебно када се узму у обзир сви трошкови који им предстоје.

Питање које постављам у име трудница и породиља гласи – када ће им бити враћен новац који им припада?

Посланица Стевановић упутила је питања и потпредседници Владе Србије и председници Координационог тела за родну равноправност Зорани Михајловић

– Наиме, госпођа Михаиловић је недавно истакла да је женама које су запослене, а желе да се остваре као мајке, потребна додатна подршка и заштита и да ће Влада на томе радити како би Србија постала друштво у коме материнство и посао нису супротстављени, већ усклађени циљеви, по узору на развијене европске земље. Моје питање за госпођу Михаловић јесте како у пракси изгледа кад троје кмечи, а образована мајка иде на улицу. Ево, наиме, о чему се ради.

У Народном позоришту „Стерија” у Вршцу све је спремно да се Бојана Иванов Ђорђевић прогласи технолошким вишком. Ова млада жена, која већ пет година ради као драматург у вршачком позоришту, завршила је постдипломске мастер студије у области теорије драмских уметности и медија на Факултету драмских уметности у Београду, а тренутно је на постдипломским студијама примењеног позоришта на Академији уметности у Новом Саду. Међутим, ни то што је најшколованија радница у позоришту, изгледа да Бојану неће сачувати од отказа.

Марина Лазаревић, в.д. директорка позоришта, обавестила је пре неколико дана колектив да је урађена нова систематизација по којој ће једино Бојана Иванов Ђорђевић бити проглашена технолошким вишком, док ће се истовремено примити три нова радника, један у техници и два глумца. Поједини чланови синдиката и Управног одбора признали су да су гласали за систематизацију иако је нису ни прочитали. Мистериозна систематизација још увек није окачена на огласној табли, мада ју је усвојио Управни одбор и Градско веће.

Вршитељка дужности директора Марина Лазаревић на поменутом састанку истакла је да су она и градоначелница „нудиле Бојану осталим институцијама културе, али њу нико није хтео”. Тако да ће се најшколованија радница позоришта која је притом и мајка троје малолетне деце, по свој прилици, наћи на улици.

Како смо дошли у ситуацију да се драматурзи, са положеним мастер испитом, проглашавају за технолошки вишак у позориштима, а да медицинска сестра са двојком из матурског рада без икаквих проблема ради као глумица? Као глумац у вршачком позоришту ради и хемијски техничар – аналитичар, а шефу сцене нико не прави проблем због несвакидашњег сведочанства машинског техничара без уписаних оцена и просечне оцене! Између њих и Бојане је пуно разлика, али је свакако највећа та што ово троје са дискутабилним средњошколским дипломама имају амајлију која их штити од свих урока – чланску карту владајуће странке.

Бојана, као што већ погађате – није члан ниједне странке. Поменула бих да се Бојана неколико пута обраћала и актуелном председнику Републике Србије у вези с истим овим проблемом и да јој ниједном није одговорено.

По свој прилици, најбоље представе у вршачком позоришту одигравају се иза спуштене завесе, далеко од очију јавности. Ту, на састанцима колектива дешавају се истинске људске драме. Прича се да су баш у овом позоришту пре неки дан, неки преплашени људи на крају састанка, где је Бојани саопштено да је технолошки вишак, срећни што су бар за кратко избегли такву судбину, завршили овај састанак аплаузом.

„Ко почне са жртвовањем својих врлина – завршава са жртвовањем туђих живота”, рече Пекић једном приликом. Изгледа да беше у праву, закључује др Ана Стевановић.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ma da – skupština. Mesto gde se pokazuju demokratski kapaciteti.
    I naravno, politički. Za “sekundicu” što rekla braća preko Drine, ostavimo ponuđenu informaciju sa strane.
    Možda je dobra prilika ukazati na nešto drugo.
    Već danima se na ovom sajtu navode stavovi kako DJB ima ozbiljnih problema sa marketingom (bez obzira kako ga stručno ili kolokvijalno “doživljavali” učesnici razgovora). tako da se ide čak dotle da g.Saša Radulović treba da ponudi/da ostavku, jer zaboga, ne zna da komunakcijski profitira na progremu DJB. I na ostalim temama u kojima učestvuje.
    I onda juče, ne u nekim kvartovskim novinama, nego u “Blicu”, svi znamo koliko je uticajan taj naslov na ovom tržištu, prezentuje se ovakav slučaj:”FEJSBUK, SNAJKA, FEJSBUK Poslanica DJB(dr. Ana Stevanović op.p.) optužila društvenu mrežu za zaveru protiv Dosta je bilo i Dveri” i reakcije kao: “E, sad je i Zukerberg kriv i u dilu sa Vucicem…koalicija sa fash strankom nije vam oterala ni jednog glasaca, ma kakvi. Fb, Vatikan i iluminati…” itd, itd i tsl.
    Ovde nije reč da se u to upetljala/-o neko kome je krajnji domet zimska salata ili prednji levi žmigavac Moskviča, nego neko čija biografija počinje sa” – doktor nauka, umetnost i mediji”.
    A onda genijalci, ponovo na ovom sajtu tvrde – vređajući sve druge osim, valjda misle, sebe samih – da je “narod glup i pokvaren”. I kada se na ovom sajtu ukaže i reauguje na takvu uvredu, jer dotična “genijalna masa zapušenog nosa” vređa mene, moju porodicu, moje komšije, moje koleginice i kolege, moje sugrađane, moje sunarodnjake, sve narode i sve ljude u Aranđelovcu, Šumadiji, Srbiji, Evropi, planeti Zemlji, po admin. je to OK. Jer, po njemu, kad neko vređa, pljuje, j.be majku, to je onako, u redu, jer se takvi stavovi odnose na neko mnoštvo, na neku množinu. I kada se reaguje na stavove tog pojedinca, onda – blokada.
    Jednostavnom metodom istraživačkog, recimo, novinarstva zvanoj BROJANJE, svako od nas može na ovom sajtu, prebrojati takve tekstove poslednja 3-4 dana. I ako se takva, upotrebiću kvalifikaciju, masovna DJB pojava malog broja ljudi nekog naroda, prosipa celokupnoj javnosti, da li je čudo na isti taj narod neće na tu “stranu ulice”.
    I stavite sada na tas, sa jedne strane “Slučaj službenice Bojane”, a sa druge “Zukerberg vs DJB”…
    Da, marketing je čudo. A zamislite, politika još ohoho
    (ako admin. ovo objavi moraću da poljubim ….)

    Sa druge strane, iskreno i sa dužnom poštovanjem, svim ženama čestitam 8.mart Međunarodni dan žena.

    • Sve ste rekli, ali uzalud je to, ovde vlada jedan čudan politički autizam, kao da se živi u paralalnoj stvarnosti, gde se neki izgleda osaćaju jako dobro.
      Što se tiče biografija, ja obično ne gledam čime one počinju, već šta je izostavljeno.
      Ja se recimo nikad ne bih stideo da u biografiju stavim višegodišnje učešće u glavnom horu hrama Svetog Save, ali eto nekome to nije vredno ni da se pomene.
      I sa moje strane da čestitam dan žena, makar i sa malim zakašnjenjem.

    • Ispalila se žestoko… Neodbranjiv gaf. Neverovatno koliko ovde ima dobrih, rečitih komentara, predloga, analiza, promišljanja, moglo bi se sastaviti dva predsedništva ili glavna odbora. Zbog tih komentara i pratim ovaj sajt.

    • Izražavanje sopstvenog mišljenja ili stava nije ispala, barem ja to tako ne doživljavam. Ana je iznela jedno zanimljivo zapažanje i podstakla kreativno razmišljanje što je svakako dobra stvar. Jeste da smo pomalo zatucan narod, da se palimo na vođe i partijske vojnike, i da nam je teško da razumemo poruke veće širine i otvorenog uma, ali to ne znači da takve ne trebaju da postoje. Vi ćete možda komentar da shvatite na jedan način, ja ću na neki drugi, neko treći na treći itd… Tako i funkcionišu inteligentna bića. Kome je do jednodimenzionalnih poruka i jednoumlja, onda bolje da ode na SNS/Informer/Pink i ostale sajtove, ovo prosto nije mesto za njega. Pogotovo ako još pokušava da nametnete svoje tumačenje ljudima koji su sposobni sami da rasuđuju.