VIDEO Политика Правосуђе Саопштењe Скупштина

(Видео) Бранка Стаменковић: Није испоштована процедура за избор заменика јавних тужилаца

Народна посланица Бранка Стаменковић данас је упутила критику због непоштовања процедуре приликом избора 52 заменика јавних тужилаца.

Наиме, 14. децембра 2017. Државно веће тужилаца одржало је седницу на којој је изабарно 52 заменика јавних тужилаца. Списак изабраних је убрзо процурио у јавност и то много пре него што је стигао у Скупштину која треба да гласа за њихов избор.

– Алумни клуб правосудне академије затражио је записник са састанка на коме је та одлука донета, али им је речено да записник није изгласан. Државно веће тужилаца три месеца није заседало упркос великој заинтересованости у јавности. Изгледа да веће намерно није заседало да не би морало да усвоји записник односно да га не би проследило нама у Скупштини до усвајања овог предлога, каже Бранка Стаменковић.

Ранг листа са именима изабраних заменика јавних тужилаца објављен је на сајту Државног већа тужилаца. Међутим, на листи се не наводи по којим критеријумима је извршено рангирање.

– Није посао народних посланика да сада проверавају ко су ти изабрани људи, али како можемо да имамо поверења када није испоштована процедура?  Намећу се још многа питања – зашто је гласање било тајно, зашто је била искључена јавност, зашто ранг листа не садржи све критеријуме, зашто записник није усвојен и зашто и такав неусвојен није достављен правосудној академији?Као представник народа, очекујем да добијем одговор, рекла је Стаменковић.

– Предлажем да ово повучемо, да се понови конкурс и испоштује процедура. Јавност је веома узнемирена због свега јер се о овоме у медијима говори последња два месеца, истиче посланица Стаменковић.

Непоштовање процедуре приликом избора заменика јавних тужилаца изазива сумњу да је реч о политичком утицају на доношење тих одлука, али без обзира на добро познате притиске, од судства се очекује да поштује закон и процедуре.

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар