VIDEO Politika Pravosuđe Saopštenje Skupština

(Video) Branka Stamenković: Nije ispoštovana procedura za izbor zamenika javnih tužilaca

Narodna poslanica Branka Stamenković danas je uputila kritiku zbog nepoštovanja procedure prilikom izbora 52 zamenika javnih tužilaca.

Naime, 14. decembra 2017. Državno veće tužilaca održalo je sednicu na kojoj je izabarno 52 zamenika javnih tužilaca. Spisak izabranih je ubrzo procurio u javnost i to mnogo pre nego što je stigao u Skupštinu koja treba da glasa za njihov izbor.

– Alumni klub pravosudne akademije zatražio je zapisnik sa sastanka na kome je ta odluka doneta, ali im je rečeno da zapisnik nije izglasan. Državno veće tužilaca tri meseca nije zasedalo uprkos velikoj zainteresovanosti u javnosti. Izgleda da veće namerno nije zasedalo da ne bi moralo da usvoji zapisnik odnosno da ga ne bi prosledilo nama u Skupštini do usvajanja ovog predloga, kaže Branka Stamenković.

Rang lista sa imenima izabranih zamenika javnih tužilaca objavljen je na sajtu Državnog veća tužilaca. Međutim, na listi se ne navodi po kojim kriterijumima je izvršeno rangiranje.

– Nije posao narodnih poslanika da sada proveravaju ko su ti izabrani ljudi, ali kako možemo da imamo poverenja kada nije ispoštovana procedura?  Nameću se još mnoga pitanja – zašto je glasanje bilo tajno, zašto je bila isključena javnost, zašto rang lista ne sadrži sve kriterijume, zašto zapisnik nije usvojen i zašto i takav neusvojen nije dostavljen pravosudnoj akademiji?Kao predstavnik naroda, očekujem da dobijem odgovor, rekla je Stamenković.

– Predlažem da ovo povučemo, da se ponovi konkurs i ispoštuje procedura. Javnost je veoma uznemirena zbog svega jer se o ovome u medijima govori poslednja dva meseca, ističe poslanica Stamenković.

Nepoštovanje procedure prilikom izbora zamenika javnih tužilaca izaziva sumnju da je reč o političkom uticaju na donošenje tih odluka, ali bez obzira na dobro poznate pritiske, od sudstva se očekuje da poštuje zakon i procedure.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar