Војводина

Грађани да одлуче о имену града на референдуму

Покретање иницијативе за промену имена града је сасвим легитимно. Свако има парво да покрене иницијативу, али нико осим Зрењанинаца нема право да одлучује о имену града. Закон је по том питању потпуно јасан. За покретање грађанске иницијативе за промену имена града потребно је прикупити 10% гласова становника са правом гласа са теритирије града Зрењанина. Градска власт, односно скупштина града, тада може да донесе само одлуку о одржавању референдума.

На референдуму, као што смо већ рекли имају право да одлучују сви Зрењанинци са правом гласа. Иако је иницијатива потпуно легитимна сматрамо да Зрењанинци имају много већих и пречих егзистенциајалних проблема (као што је проблем пијаће воде, обилазнице, комуналних проблема и сл.) о којима ваља расправљати пре расправе о промени назива града.

Оно што је битно је да поступак мора бити у потпуности усклађен са законима и статутом града Зрењанина. Сваки други начин доношења било какве одлуке је неприхватљив и доводи до самовоље појединца, удружења или групације. Такође по овом питању сведоци смо да долази до велике поларизације друштва и самих грађана и на то се мора указати и спречити једино одговорним поступцима и саопштењима. Самом применом закона у потпуности се елеминишу све тензије по овом питању и уводи потпуна легитимност доношења било које одлуке.

Градски одбор Доста је било Зрењанин сматра да иницијатива јесте легитимна и нико нема права да је спречава. Такође је потпуно легитиман и став супротан овој иницијативи. Потребно је отворити јавне непристрасне дебате и скупове и грађанима предочити све бенефите и последице доношења било какве одлуке. Сама одлука може бити заснована и на емотивном, историјском концепту али се не сме занемарити ни економски бенефит или последица доношења одлуке. Све ово мора бити јасно предочено приликом одлучивања.

Игор Ратковић
Доста је било Зрењанин

Ознаке
ДЈБ Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар