Beograd

Ponovo predat zahtev za uvid u kompletan izborni materijal bez ograničenja

Lista Dosta je bilo i Dveri “Da ovu odu, a da se oni ne vrate” ponovo je zatražila  od Gradske izborne komisije (GIK) da se svim ovlašćenim predstavnicima liste bez ograničenja omogući uvid u kompletan izborni materijal.

Zahtev je predat po drugi put nakon što je GIK prethodni zahtev za uvidom od 3. marta delimično usvojio, ograničivši uvid podnosiocu zahteva u pogledu pojedinih opština, pojedinih biračkih mesta, vremena uvida, dela izbornog materijala i kruga  lica ovlašćenih za uvid u izborni materijal.

Lista Dosta je bilo i Dveri traži uvid u izborni materijal u trajanju dovoljnim za uvid odnosno duže od 3 sata po biračkom mestu, i to uvid u izvode iz biračkih spiskova, uvid u zapisnike biračkog odbora, zapisnike izborne komisije i u glasačke listiće.

Podsećamo, nakon nekoliko dana odugovlačenja zbog navodno nedovoljnog broja zaposlenih u GIK koji bi mogli da organizuju uvid u izborni materijal, GIK je omogućio ovlašćenom predstavniku DJB uvid u materijal u četvrtak 8. marta, od 17 do 20 časova. Napominjemo da je uvid bio omogućen samo jednoj osobi u jednoj prostoriji GIK.

U petak je uvid nastavljen od 9 do 20 časova, da bi nas u ponedeljak  GIK obavestio da dalji uvid neće biti dozvoljen. Za ta dva dana, pregledan je materijal sa 36 biračkih mesta na Novom Beogradu.

Zakon i uputstvo daju pravo svim kandidatima za odbornike da izvrše uvid u celokupan birački materijal, i ne poznaju nikakva ograničenja. Zabranom daljeg uvida GIK očigledno želi po cenu kršenja zakona da sakrije brojne nepravilnosti u izbornom procesu.

Dosta je bilo neće priznati izborni rezultat dok ne izvrši uvid u birački materijal. Pre izbora i tokom izbornog dana, zabeležene su brojne nepravilnosti, koje ćemo proveriti pre nego što prihvatimo izborne rezultate.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dok ne zavrsi ono sto je obecao , svaka vasa aktivnost nema svrhe. Vec sam pisao o ovome. Samo u slucaju da on odustane iz bilo kojih razloga , sansu ce dobiti neko drugi. Taj drugi mora da obeca , ili ce zbog necega biti uslovljen da ce da izda jace brze i bolje.
    To jednostavno tako funkcionise , vidite i sami da jednostavno samo proglase pobedu i moze im se. Trenutno niko od opozicionara nema stranog sponzora pa je njegovo eventualno obaranje na ulici memoguce. Uzdajmo se u Boga da ce doci do promena jer drugog resenj nemag

    • Apsolutno tacno, jedino se ne bih slozio da niko od opozicionara nema trenutno stranog sponzora. Naravno da ima, sponzorisu ih da cute i da cekaju svoj momenat za preuzimanje kormila. Djb ne vodi borbu samo protiv sns, vec i sa ozbiljnim igracima kojima ovakvo stanje u Srbiji odgovara.

  • Pa dobro, zar ne možete tamo da odete i ne mrdate se dok vas ne puste da uđete unutra i pregledate materijal? Možda će tada morati da vam daju dozvolu. Zar ne može neki manevar da se smisli koji će izvršiti pritisak na GIK i istovremeno privući medijsku pažnju? Ako mi nismo u stanju da izvršimo pritisak da nam se odobri nešto što je zakonom omogućeno, onda ne znam šta radimo. Onda oni mogu da nam rade šta hoće bez problema. Već su radili one noći kad su onako rušili u Savamali.