LOKAL Vojvodina Saopštenje

Štrajk upozorenja u GSP Novi Sad

    Radnici GSP „Novi Sad“ najavili su ovih dana štrajk upozorenja, što svakako nije iznenađujuće. Na katastrofalno stanje u ovom preduzeću naš odbornik Lazar Runjanin upozoravao je vladajuću koaliciju i gradonačelnika Novog Sada na skupštinskim sednicama u više navrata, pa tako i pre 14 meseci, ali u međuvremenu ništa nije preduzeto da se to stanje popravi.

    Osnovni problem u preduzeću predstavlja višak zaposlenih u administraciji, a manjak u saobraćajnom sektoru. U tehničkom sektoru radi 670 radnika (od toga 550 vozača), dok je na administrativnim i ostalim poslovima raspoređeno čak 600 radnika. Vrlo upadljivo je i nepravedno kategorisanje plata, jer vozači u proseku zarađuju 44.000 dinara, a administrativni radnici 64.000 dinara. Stanje u preduzeću je sve gore, pa stoga vozači napuštaju radna mesta, a administracija (partijski kadar) se uvećava i parazitira. Problem predstavlja i vozni park, koji je sve stariji i u sve lošijem stanju, zbog neznanja i nesposobnosti trenutnog rukovodstva.

    Ovakvo stanje je neodrživo i bez obzira na subvencije koje Grad Novi Sad izdvaja svake godine, pitanje je dana kada će GSP „Novi Sad“ kliznuti u provaliju. Ove godine iz gradskog budžeta namenjeno je 150 miliona dinara tekućih i 80 miliona dinara kapitalnih subvencija, ali to nije dovoljno da se pokrije nesavesno poslovanje i nerazumno zapošljavanje nepotrebnih kadrova na nepostojeća radna mesta.

    Najavljeni štrajk je samo još jedan dokaz lošeg rada gradske vlasti i vreme je da im građani kažu DOSTA JE BILO!

Gradski odbor “Dosta je bilo”, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar