Ауторски текст Источна Србија Финансије

Милиони за страначко запошљавање, а мрвице за Зајечарце

Буџетски новац је јавни новац, новац свих грађана који   својим давањима пуне буџет и са којим би власт морала да располаже сврсисходно,домаћински и транспарентно. Овлашћења за располагање буџетским новцем нису дозволе за његово трошкарање.

Како би ухлебио заслужне првоборце који су са њим учествовали у великој превари грађана Зајечара након локалних избора 2017 године, градоначелник се послужио старом већ виђеном методом – отварањем новог предузећа у којем ће запослити своје људе.

Тако се у Зајечару испилило ЈКП Тимок Одржавање Зајечар. У њему је за в.д директора именован  господин Вице Лалић. У предузећу су запослена 44 лица.

По Закону о јавним предузећима чл.52  вршилац дужности директора мора испуњавати услове прописане чланом 25 овог Закона.

А члан 25 је јасан, за директора јавног предузећа, а такође и за  вршиоца дужности директора  потребно је 5 (пет) година радног искуства на пословима на којима се захтева високо образовање .

 

Постављање партијских послушника чак и када не испуњавају законске услове на руководећа места резултира  протоком новца од власти ка њима.

Тако ће и ЈКП Тимок Одржавање у 2018. години добити субвенцију од 5.000.000.динара од којих је 1.000.000 динара намењено за трошкове зараде !? Са друге стране, у 2017. години град је  у области пољопривредне политике исплатио субвенцију за вишегодишње засаде у износу од 1.200.820 динара и субвенцију за пољопривредне кредите у износу од 220.038,75 динара а  за кошнице издвојио 2.604.166 динара

Сва ова давања заједно дупло су мања од субвенције намењене ЈКП Тимок Одржавање, која није и једини поклон Града Зајечара овој новооснованој партијској фирми .

Наиме, ЈКП Тимок одржавање ће добити и додатних 30.000.000. динара на име Посебног програма којим се задовољавају интереси грађана Зајечара у области спорта за 2018.годину !!

 

Овим Посебним програмом који ће грађани платити 30.000.000 динара што је 250.000 еура , за 17.740.800 динара  или безмало 148.000 еура финансираће се  зараде запослених у овом предузећу, што је са милион динара из субвенције  156 000 еура за зарад , док је за реконструкцију постојећих објеката предвиђено  6250 еура или тужних 750.000 динара.

Чињеница је да је одржавање постојећих објеката у области спорта, за које ће из овог  програма бити издвојено 96.000 еура, могло бити решено на много јефтинији начин у већем обиму. Овако највећа ставка су плате запослених које су упаковане  као „интерес грађана“ што је и правило када се ради на штету буџетског новца.

ЈКП Тимок Одржавање је  пример како се буџетски новац исисава и  недомаћински троши и говори о потреби да власт ухлеби партијске послушнике по сваку цену, наравно о трошку грађана.

О трошку грађана ће у Зајечар стићи и контигент  ружа, бегонија и љубичица којим ће в.д.директор ЈКП Тимок одржавање захвалити свом политичком заштитнику на  директорској фотељи. Јавна набавка је већ расписана.

 

У граду који је већ једном „волео“ мушкатле , промене су евидентне. Сада се преферирају руже…Све остало је исто звало се оно ЈКП Тимок Одржавање , ЈП Тимочка Крајина, ЈКП Топлана , Обједињена наплата …Списак пропалих јавних предузећа је подугачак као и овај за цвеће захвалности.

 

Рашчанин Мирјана

Координаторка ГО “Доста је било” Зајечар

 

 

 

 

 

 

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар