Ауторски текст Београд Финансије

Политика новогодишње расвете

У земљи у којој се свечано, уз присуство новинара, отварају аутобуска стајалишта, семафор, септичка јама, ограда, где ће број доктора наука у једном тренутуку бити већи од броја неписмених људи, политика новогодишње расвете као новоуведен појам не би требало да изазове превелико чуђење.

После састанка са Нордијском пословном алијансом, 7. децембра 2015. године, тадашњи премијер Србије Александар Вучић рекао је да је претходни дан викао на градоначелника Синишу Малог зато што је поставио новогодишњу расвету у неким деловима града, а није у улици Кнеза Милоша. За почетак, занемаримо чињеницу да се премијер једне земље уопште бави питањем новогодишње расвете, што је материјал за посебан текст.

У свом карактеристичном ауторитарно-понижавајућем ставу према сарадницима, у овом случају градоначелнику Малом, Вучић је истог дана изјавио: “И, постави то Синиша данас, да не бих ја то постављао у Кнеза Милоша. Знам какве су светиљке купљене, колико су лепше. Аман, окачи их, да народ види, да не стоје у магацину.” Када народ види лепо, тад више троши и расте БДП, закључује Вучић.

Утицај потрошње као последице новогодишње расвете на БДП остављам на оцену људима који су за то стручни. Са друге стране морам признати да ми ово делује као интересантна тема за још један докторат Синише Малог.

Недуго након Вучићеве наредбе, пред Нову 2016. годину, Београд бива окићен са новим украсима који су били предмет сумњивог тендера који ни данас није до краја “расветљен”.

Поучен Вучићевом критиком из 2015. године и снисходљивим и безкарактерним приступом, Синиша Мали поставља расвету месец дана раније у односу на претходну годину, односно 11. новембра 2016. Иста прича се понавља и наредне године када се расвета поставља почетком октобра 2017. године.

Издвајања за расвету су безобразно висока за град у коме питање канализације у 21. веку није решено.  

Град Београд је у последње три године за набавку и репарацију украсне новогодишње расвете потрошио нешто више од 4.000.000 евра, односно:

 1. године 2,98 милиона динара
 2. године 57,03 милиона динара
 3. године 190,65 милиона динара
 4. године 203,9 милиона динара


Град Београд је преко јавног предузећа “Јавно осветљење” од 2014. године закључио шест уговора о набавци расвете укупне вредности 454,6 милиона динара и свих шест са истом фирмом  – Keep light.

Само претходне године, новогодишња пластична јелка коштала је Београђане 83.000 евра, а новогодишња расвета 200.000 евра.

Аргумент за постављање прескупе расвете градска власт види у конкурентности са осталим метрополама у свету попут Рима, Москве, Париза, Њујорка у погледу привлачења туриста.

Хајде за почетак да урадимо нешто да Београд барем по основним животним условима постане конкурентан светским метрополама, а не по расвети која представља надградњу претходно уређеног града. Каналазација, нередован градски превоз, лоше стање улица, чистоћа последњих 30 година представљају један од највећих проблема овога града. Зашто се милиони евра троше на расвету, а за све ове године није до краја решен ниједан од главних проблема Београђана?

Расвета се поставља на 80 локација у односу на претходну 51 локацију, а целокупна „инвестиција“ се оправдава великим приливом туриста (према речима градоначелника бугарских поготово) који хипнотисани светлосним утицајима новогодишње расвете неће марити за свој новац у (пред)новогодишњој посети Београду.

Зашто баш Бугари од свих народа Европске уније да буду слаби на београдску новогодишњу расвету, остаће јасно искључиво градоначелнику Синиши Малом. Бројка од 90.000 бугарских туриста коју је Мали очекивао за дочек 2016. године показатељ је или екстремне манипулације или ништа мање изражене неинформисаности и незнања тренутног градоначелника.

Како је господин Мали дошао до бројке од 90.000 Бугара?

Манипулација и “шамарање” бројевима, без имало одговорности, која је одлика и ове власти, још један је од показатеља бахатог и потцењивачког односа власти према њеним грађанима.  Зли језици би рекли да је Бугара у сваком случају, било мање него што би их стало у 24 стана Синише Малог у бугарском летовалишту “Свети Никола”.

Јефтин популизам и свакодневно политичарење су довели до тога да се без икаквог резона новац Београђана троши на нове украсе, као и да током последње две године новогодишња расвета непрестано сија током вечерњих сати у просеку више од три месеца. У неким деловима града сијала је и током дана.

Да ли је тако и у другим метрополама са којима хоћемо да будемо конкурентни? Нисам баш сигуран.

Ефекти овако нерационално и бахато утрошеног новца грађана нису видљиви, а актуелна градска власт никако да објави колико је Београд заиста зарадио од туриста током новогодишњих празника.

Нажалост, Београђани су слабо информисани и недовољно заинтересовани за дешавања у њиховом граду, па тако и банално питање попут новогодишње расвете постаје полигон за коруптивне послове градске власти.

На питање новинара због чега новогодишња декорација у Београду стоји од септембра до марта, Синиша Мали је одговорио са “А зашто да не”. Огољено бахато понашање актуелног градоначелника.

У сваком случају Београђани су изабрали. Расвету очекујте у августу!

Стефан Караџић

Члан општинског одбора ДЈБ Нови Београд
Форум младих ДЈБ

Stefan Karadžić

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Hoćete li, molim vas, da nam kažete koliko ste po vašoj računici dobili procenata na beogradskim izborima. Razumem da nećete da priznate izbore dok vam ne dozvole uvid u birački materijal (šta se s tim događa?), ali šta ćete da radite ako vam na kraju ne dozvole? Da li makar možemo to da znamo? Koji je plan?

 • (1. Deo) Dragi DJB, mnogo puta sam vam pisao ovde, kao vaš simpatizer i stalni glasač. Davao sam vam dobronamerne savete, potpis za listu za BG izbore, sugerisao koaliciju sa neukaljanima (i sa Dverima, dakle bio i za to), ubedjivao ljude da glasaju za vas i doneo vam na svakim izborima bar po desetak glasova. Opet vam dobronamerno skrecem paznju na (po meni) greske nakon 4.3.:
  1. isto vece morali ste da objavite vasu procenu vaseg osvojenog %, koliki god da je. Npr 2016 ste dok je CESID muljao sa ciframa brzo objavili to veče da imate cenzus sto je izazvalo veliku radost u mom domu
  2. zatim da nastavite da radite ovo sto i sad. Pritisak da se da uvid. itd.. Ali mnogo transparentnije nego ovo sad-ne govorite nam danima sta se desava, sta ako vam ne dozvole uvid, itd?
  3. 2016 ste sve pozivali da glasaju za DSS+Dveri na ponovljenim izborima i tako je ova lista i usla u Skupstinu. Zasto niste sada energicnije pozivali da se glasa za vas na ponovljenim izborima u S.Gradu (bilo je samo jedno obavestenje, prilicno mlako)? Naravno posto niste ispunili tacku 1., ja ne znam da li bi to pomoglo za cenzus. Ali niste se posle ni osvrnuli na te ponovljene izbore, a neke druge liste Boga mi jesu
  4. Saša je morao vec 4.3. da se obrati i da se zahvali onima koji su glasali za DJB-DVERI, dali potpis, svima koji su ucestvovali u kampanji, itd.. I da kaze da se borba nastavlja za svaki glas, kao sto ste i nastavili
  To su glavne greske posle 4.3. Dalje, pozdravljam ostavke, to je visoko moralni čin odgovornih ljudi. Ali ostavke su i neophodne jer:
  – ovo je već drugi put da dosta grešite u predviđanju izbornog rezultata DJB (na predsednickim ste na sam dan izbora rekli da je Sasa kandidat sa najvecim izgledima da pobedi AV)
  – poruka DJB i odlican program nekako vise ne dopire do gradjana i morate nesto hitno promeniti. Odmah da kazem i da nisam za to da se kompletan vodeci tim promeni ali Sasa mislim da mora. Prvo, jer bi inace svi rekli da su ostavke farsa. Drugi, jer je on najeksponiraniji a promena je neophodna jer očito da je rejting u padu. Iako mi je ok pristup da DJB nije liderska stranka, ipak frontmen je bitan. Dalje posle 4.3. nekako mi se cini da je rad drasticno smanjen. Svaki dan vas pratim ovde, retki su članci. Razumem da je teško, da ste dosta energije potrosili. Ali mora se dalje. Ne dajte da ova ideja propadne! Molim vas, aktivirajte se, da imam za koga da glasam. Posle vas, ne mogu više za one stare Murte koji bi da smene Kurtu. Pozdrav, Milan

 • (2. deo) Bole me i odlasci, po meni, divnih ljudi Ljupke i Miloša. Spolja gledano deluje da se stranka raspada. DSS naziva Sašu zvezdom padalicom (slično kao Borko 2016), u Danasu opet vaskrsava onaj Klanscek, Martinović u Skupstini pita gde vam je Radulovic.. Objasnite bar kome ide Milosev mandat a ne da jurim po drustvenim mrezama da ce ga dobiti neka preletacica koja je sad kod Bastaca. Evo Dveri su npr aktivnije od vas posle 4.3. Ovo je sada jako opasna situacija. Morate se podici. Evo npr idu lokalni u S.Palanci a ja ne znam ima li vas tamo uopste? Mozda ste i tamo npr mogli sa Dverima
  Mnogo mi je tesko, glasam od prvih izbora i prvi put sad pocinjem da gubim nadu. Tesko mi je i sto pisem ove kritike ali verujte, sve iz dobre namere, da ne propadnete. Toliko radite, borite se i u Skupštinama u kojima ste i vam njih, BG glas, itd.. To mora nekako da se priblizi ovom narodu, nekom drugom strategijom. Ali ostanite svoji! Ja bih evo i preporucio nesto:
  – novi lider da bude Tatjana Macura, energicna, pravi borac, Sasa da bude npr pocasni predsednik jer DJB je njegovo čedo, i da nastavi da radi u DJB jer je vrhunski um i ekspert
  – stari rukovodioci koji ne budu reizabrani u novo rukovodstvo da ostanu u stranci (npr Senat o kome ste govorili) jer su potrebni. Nikako rascep i dalji odlazak istaknutih članova
  – ostati u savezu sa Dverima. Prosiriti savez i na druge nekompromitovane i lokalne pokrete, da bude “Savez neukaljanih”
  – Djilasov rezultat je pokazao da opozicioni birač glasa za onog ko ima najvise sansi da pobedi Vučića po prognozama. Takode iskustvo 5.10.2000 kaze da pristup “svi protiv diktatora” zna da motivise biracko telo i apstinente. Zato razmislite i o mogucnosti da pomenuti Savez neukaljanih udje u tehnicku koaliciju sa ukaljanom opozicijom, da se skine AV na republickim pa da se onda npr 1,5 godinu nakon toga, kad se odrade najbitinije promene, zakažu novi izbori, sa slobodnim medijima, da se vidi koga narod hoce. Razmislite i o drugoj opciji-bojkotu narednih republickih u dogovoru sa celom opozicijom i o napustanju Parlaments od cele oozicije. Pod opozicijom ne mislim na SRS, LSV i LDP. Pa onda na demonstracije. Jer AV vise nista me poštuje, pa se postavlja pitanje zašto mu davati legitimitet. Mozda bi ovako Zapad reagovao i pritisnuo ga da olabavi prema opoziciji? Trece opcije mislim da nema, tj da Savez neukaljanih pod ovakvimn izbornim uslovima sam ne bi prešao cenzus. Mnogo vas pozdravljam i zelim vam sve najbolje, Milan

  • DJB iz nekog razloga misli da nema potrebe da se javno oglašava više od ovoga što piše na sajtu. A piše otprilike da im nije dato da provere rezultate izbora u RIK-u i to je to. Više od toga ne znamo i verovatno nećemo ni saznati, to sve ide pod tepih i nastavlja se dalje. DJB ideja je odlična ali nije nađen dobar način da se prezentuje građanima. Već drugi izbori završeni sa neuspehom. To je znak da nešto mora da se menja. To je najčešće rukovodstvo. Tako da svi sa nestrpljenjem očekujemo unutarstranačke izbore da vidimo ko će biti novi lideri. Verovatno zato i nema mnogo aktivnosti. To razumem ali generalno nije dobro. Vidimo da su sve ostale opozicione partije mnogo aktivije i prisutnije u dnevnopolitičkim dešavanjima. To šalje poruku da je DJB skrajnut sa puta i da mu predstoji veliki napor da se vrati na scenu. Nije stvar samo u izborima, partija koja želi da uspe mora svakodnevno da bude prisutna na sceni i da se “petlja” u sve. To stvara percepciju prisutnosti koja se posle pretoči u rezultat na izborima. Nažalost, DJB u tome ima pasivnu ulogu i to nije dobro. Misle da je dovoljno da istaknu svoj program i da ne moraju ništa da rade i da će ljudi glasati kad dođu izbori. Malo morgen. Videćemo kakav će kurs izabrati novo rukovodstvo. Ono što treba popraviti jeste upravo to što sam spomenuo: veća prisutnost u političkim dešavanjima, bolji odnos sa članstvom, građanima i medijima. Do sada smo videli previše nadobudnosti i nefleksibilnosti i to takođe nije dobro. Tako da, dosta toga ima da se popravlja, nije nemoguće i zato sam optimista. DJB ima dobru politiku i bila bi šteta da nestane sa scene.

  • Sale, slažem se sa svim što si napisao, jedino bih dodala još nešto što treba “popraviti”, a to je: nikada više ne ulaziti u koalicije sa strankama/pokretima koji nam ideološki nisu bliski, osim kada je reč o eventualnim širokim predizbornim koalicijama koje bi imale jedan jedini cilj – a to je svrgavanje sadašnje štetočinske vlasti.

 • Prestanite vise sa potpuno neosnovanim kritikama rada Sase Radulovica . Vas to ocigledno zabavlja na neki psiho-patoloski nacin u fazonu vazno da ja ispadnem pametan a kakve cu posledice proizvesti je sekundarno.Radulovic je sa pravom razocaran u reakciju naroda na glas spasa koji je ponudio a sad ovde mora biti da je razocaran i na reakcije clanstva i simpatizera koji se slazu sa njegovom smenom [ tek onako , da se nesto desava].Skoro sam video registar imovine politicara , Sasa ima jedan stan koji je pod hipotekom jer je podigao kredit za aktivnosti pokreta 2016-e.Verovatno covek sad misli ma nisu vredni zrtve bolje je distancirati se od svih njih i mirno ziveti svoj zivot negde drugde.Svakako da nije ni prvi ni poslednji romanticar i entuzijasta koji je tako prosao na ovom terenu .
  Sa druge strane ako je tacna pretpostavka da je pokret ili bar glavne tacke zaposednute od strane drzavno-kriminalnih struktura , pokret blokiran i prepusten da se urusi “sam od sebe” onda ovakve vase reakcije idu na ruku razaracima pokreta.
  Ono sto bi bilo od pomoci je da pokret bude bezrezervno podrzan od svih nas koji glasamo za njih , sto bi im bio vetar u ledja .
  U zabludi ste kada cesto tvrdite da “ideja” DJB treba da opstane…isl.Ovde se ne vodi borba na nivou ideja vec mnogo nize . Ispada da se suprostavljaju na pr. ideje DJB i ideje sns pa se opredeljujemo.Tako se ublazava krivica sns-a , kao oni nisu imali dovoljno dobru ideju pa su se strunili pred idejom DJB…Ideje za nasu buducnost dolaze kasnije sada se radi o utvrdjivanju elementarnih pravila igre kao sto su krasti ili ne , lagati ili ne … itd

  • Nekog su izgleda “zaposele paranoične strukture”. Nema razloga za stah i zabrinutost ako ljudi ukažu gde misle da je napravljena greška.

  • Kada ne raspolazete informacijama onda ste prisiljeni da predpostavljate.Cinjenica je [Milenovicka je izjavila i ja verujem u to] da Srbijom vladaju cetri tajkunsko mafijaske grupacije i interesi velikih sila.Drzavno bogatstvo bivse Jugoslavije se prelilo u ruke jedne male grupacije ljudi.Pa valjda oni postoje i imaju uticaj na politiku kako bi se zastitili od gonjenja pravnog sistema. Politika DJB se suprostavlja i jednima i drugima te je izvesno da ce kad tad [ u momentu kad strele DJB prestanu da podbacuju cilj tj. kad pocnu da ugrozavaju nekog od njih] postati cilj njihovog udara radi neutralizacije pretnje.Niko od njih nece mirno sedeti i cekati da in Sasa oduzme sve sto su protivzakonito zgrabili i da ih posalje u zatvor. Nase sluzbe su potcinjene strancima , bave se biznisom i trguju sa moci sa tajkunima i kriminalcima , umesto da rade svoj posao, sto je vise nego jasno[pa ne bi postavili gasica na celo da su mislili da ucine da sluzba bude efikasna] .
   Ja samo pratim interese cinioca na nasoj sceni i pokusavam da naslutim njihove reakcije na razne izazove.
   Sa druge strane nisam cuo nijedan konkretan primer greske koju je Sasa napravio da bi ga neko osudjivao ili kaznjavao. Jos manje predlog kako bi trebalo postupiti u datim okolnostima.Ono sto je takoodje jako vazno retki su ljudi sa toliko vrlina kao sto je Sasa [jedan u milion] . Pa ako verujete da su svi ljudi u pokretu isti i da ga svako moze zameniti varate se tj. moze ali sa problematicnim uspehom.
   Mislim da ukupno ponasanje javnosti demotivise Sasu da radi ovo sto je zapoceo pa ne moraju to raditi i simpatizeri i clanovi pogotovo ne bez osnova.

  • (1. deo) Poslah Vam odgovor pre nego sto sam ovo procitao pa evo da se dopunim. Slazem se s Vama vezano za te strukture koje stite sistem. Ali ja nisam clan stranke DJB i ne mogu da pomognem stranci da ih prepozna i spreči njihovu infiltraciju. Nadam se da ce u stranci to moci. Pitali ste za greske. Nesto sam vec pisao u ovoj prepisci, evo i da dodam, uz predloge kako je trebalo drugacije uraditi: do izbora 2016 sve je bilo ok. Paket za 2017 i ponude za SJ i VJ odlicne. Greske oko predsednickih 2017: odugovlačenje oko strategije za predsedničke i cekanje AV da se prvi izjasni. Stranka kao DJB nema vremena za cekanje, a AV nema potrebe za kampanjom jer je svaki dan u njoj, na svim medijima. Po meni trebalo je brze rascistiti sa SJ i VJ, pustiti ih da trce trku i istaci Milenovicku kao novo lice (sto je i bio inicijalni plan), uspesnu zenu, dugo je promovisati i mozda bi ona dobila vise glasova, digla izlaznost i dovela do drugog kruga. Ovako, u zadnji cas istaci Sasu, pa jos uz poruku “glasajte za bilo koga protiv AV” i potrošiti ga, velika je greska. Tu je on pao i u narodu se stvorila percepcija da je gotov i da je svako dalje glasanje za DJB bacen glas jer nece preci cenzus. A i u toj kampanji je morao da se promovise vise program DJB a ne da se forsira “mi ne trcimo za predsednika vec dizemo izlaznost:”. Zatim pred same izbore procena DJB da ce Sasa imati najviše glasova od svih opozicionih biraca-pogresna,sto rusi kredibilitet DJB. Umesto u zadnji cas istaci Sasu, trebalo je tada reci – clanovi i simpatizeri, glasajte po savesti. Tako bi bilo najmanje stete po DJB. DJB se nakon predsednickih izvinio biracima i rekao da ce drugačije ubuduce i time i sam priznao gresku. Priprema za beogradske je krenula na vreme, istaknut rano program. Krenulo se i s dobrim akcijama-stop gliseri na Adi.. itd… Greska je sto su skoro potpuno izostali kontakti na ulici sa gradjanima najavljivani da ce biti od septembra 2017. Toga je bilo malo, sem u predizbornoj kampanji. Ostalo je bilo ok-Internet, Skupstina, B.glas, itd.. Ponuda SJ je bila ok. Kad je odbijena, trebalo se odmah okrenuti Dverima, NDB,, lokalnim pokretima po celoj Srbiji, da se odmah pravi prica i za republicke.. S tim se krenulo kasno i SJ je pokupio neke od tih pokreta, umesto DJB. A da je formiran taj Savez neukaljanih,to bi bila poruka narodu da se stvara jaka treca opcija neukaljanih-ozbiljna konkurencija AV a i laznim vrednostima kao sto su Djilas i Sapic.

  • (2. deo) Nastavljam: Za Savez neukaljanih u kome bi bilo vise stranaka raznih politickih orijentacija koje donose promenu sistema, sa DJB kao predvodnikom, Dverima, itd.. bi narod glasao. Jer cak i savez sa Dverima je ipak bio prvi ispod crte.. A kazem, stvorila bi se osnova za republicke.. Ovako se prvo formirao tim za Beograd, izaslo se u javnost sa totalno nerealnom procenom o dvocifrenom rezultatu (dakle druga takva losa procena u godinu dana) i tek onda poceli da traze koalicioni partneri. A trebalo je obrnuto. Jer opozicioni glasac ovde voli da glasa za onog za koga misli da ce da pobedi AV. I zato ponovo glasa za Djilasa, iako mnogi verujem sa zapusenim nosem. U predizbornoj kampanji cini mi se da je opet moglo biti vise price o programu a manje na insistiranju “mi smo treci put, glasajte za nas”. Trebalo je to da je br. 7 novo pokazati kroz vise prezentiranja programa. Koordinacija s Dverima je isto morala biti bolja a ne da Bosko trosi gro vremena u duelu sa Seseljem na pricu sta bivsi SRS gensek prica danas o Seselju a ni rec o programu. Vec sam rekao da je Sasa trebalo da pojavljivanje na Prvoj bolje iskoristi a ne da gro vremena ode na duel sa Sapicem. Ja podrzavam i napade DJB na Djilasa i Sapica jer su oni isti kao AV, ali ih je ipak trebalo manje napadati jer su AV-mediji to vesto plasirali pa su mi ljudi kao DJB-fanu prigovarali da DJB vise napada ovu dvojicu nego AV. A to naravno nije tacno. Ovo su znaci greske koje ja vidim.. O greskama posle izbora sam pisao i sada vidim da DJB tone. A ne zelim da se to desi vec da se digne, kao feniks iz pepela. Pozdrav..

  • Подршка за Сашу Радуловића! Убедљиво је најспособнији и најпоштенији политичар којег Србија има. Ех, да су Срби паметни па да га имају за премијера. Србија би коначно кренула напред и ми би имали нормалнији живот. Овако, Вучић као један од турских кабадахија, даје Србима да уживају у ријалити шоу животу. Е, Срби, Срби…

  • Gorane niti me kritike DJB i Sase zabavljaju, niti u njima uzivam. Tesko mi je sto se ovo desilo na ovim izborima, kao i 2017 sto je Sasa prosao kako je prosao. Zato hocu dobronamernim savetima da pomognem. Sasa je divan covek i ekspert. Stalno ga hvalim i branim kad govore da je “Vucicev ministar”. Govore mi da sam ostrascen itd.. Ali ovde, medju svojima, gde sam svaki dan da procitam pametne stvari, moram da kazem da mislim da je promena na celu potrebna jer ovako dalje ne ide. Prica je odlicna, koalicija sa Dverima takodje je nesto sto podrzavam. Ali to nekako ne dopire do naroda. Jeste tesko. Teze nego ostalima u opoziciji jer DJB hoce ono sto nikom ne odgovara-promenu sistema. Ali mora poruka na neki drugi nacin da dopre do naroda. Ne vredi se ljutiti na narod. Da li je bilo potrebno jedini nastup na TV potrositi na duel sa Sapicem a ne reci skoro ni rec o programu u 20 tacaka i ne oplesti skoro nijednom SNS? Zasto ćutnja 17 dana nakon izbora, dok npr Bosko Obradović non stop gruva po AV? Gde je “hvala” nama glasačima na izborima? Gde su informacije sta je sa borbom sa GIKom i planom za dalje i ostalo u vezi izbora sto sam pisao? Mora da se promeni nacin komunikacije generalno. Stice se utisak da se DJB raspao i da ga jedino par aktivnih poslanika u Skupstini i poneki clanak ovde drze na povrsini. Pa ni ovde vise nema skoro nikakvih komentara na te malobrojne clanke! Uostalom ako je ideja bila da se da ostavka pa posle reizbor, onda je to farsa i tek ce tu da se izgube glasovi. A ja to necu. Vec da se DJB digne. A ako ne sme da se cuje ovde nijedna kritika, to nije dobro. I jos nesto oko ideje DJB-to mora da opstane. A to je ukidanje partokratije, transparentnost, itd.. sve ono sto je program DJB a sto ni Djilas ni AV nece da sprovedu. To je jedinstven program kod nas i njega treba “prodati” narodu. Zato ja glasam za DJB i glasacu i dalje. Ali promene su neophodne ali i akcija u medjuvremenu. Inace kad prodju unutarstranacki izbori i opet se DJB pojavi u javnosti, bojim se, mnogi ce zaboraviti DJB. I podvlacim-ne zelim rascep, nova napustanja i dao sam konkretne predloge da svi stari rukovodioci ostanu i gde treba u okviru DJB da se angazuju. Mnogo srece nasoj stranci DJB! Pozdrav Milan

  • Gorane, nisu neophodne kritike da bi se neko menjao. Dovoljno je da izostanu rezultati i to je već osnov za promenu. Mogli smo da zapazimo da od parlamentarnih izbora DJB ide silaznom putanjom. Loš rezultat u dva izborna ciklusa govori da su promene neophodne. Bez obzira ko je koliki stručnjak, ako rezultata nema, mora nešto da se menja. Uostalom, DJB se i zalaže za promenjivost svakog ko loše radi i to mora da pokaže na svom primeru. Svaka organizacija dođe do svog maksimuma sa postojećim ljudima i bez “upumpavanja” nove energije ne može dalje da napreduje.

  • Milane , pozdrav
   Slazem se da ljude ne treba kritikovati jer nazalost prirodno stanje covekovo je nerazum , sebicnost i strah . To su osobine koje preovladavaju pa se mogu proglasiti za normalane [ normalno je ono sto je najsire rasprostranjeno svidjalo se to nama ili ne]. Ljudi koji imaju sklonosti ka redu , razmisljanju i saosecanju se slobodno mogu nazvati neuobicajenim i li nenormalnim jer to prosto proizilazi iz predhodne tvrdnje.Paralelan primer, normalno je da vuk kolje [vrlo neprihvatljivo za nas] i prozdire poluzivo meso.Sad zamislite vuka koji ne kolje , koji je saosecajan i pri tom vegetarijanac . To bi bilo vrlo prihvatljivo za nas ali ne bi bilo normalno zato sto odstupa od uobicajenog ponasanja.Vecina ljudi koja se ovde oglasava spada u grupaciju onoh neuobicajenih ili nenormalnih u pozitivnom smislu te reci.Mudrost kaze ljude treba razumeti a ne osudjivati . Dakle ako imas sve ono gore na umu zaista je tako ljude treba razumeti.Zato se gradi drustveni sistem kao jedan skup pravila i sankcija [svojevrsna vrsta tora za ljude [zvuci pregrubo ali je u sustini to]] koji ce ljudima dati “mapu puta”i snkcionisati odstupanje od istog.Da su svi ljudi razumni i humani [kako nas cesto zamisljamo] cemu bi onda sluzili zakoni koji tretiraju ubistvo kradju i td… cim postoje to je svedocanstvo nesavrsenstva covekovog.Dakle sistem se gradi da bi najvecoj meri omogucio harmonican zivot jednog drustva i njegov prosperitet u svim oblastima koji je moguc samo na taj nacin.
   Za vaznost postojanja sistema Sasa odlicno zna pa bas na tome insistira. Latinska poslovica kaze : “privilegija je kraj prava”. Nas drustveni sistem je izbusen privilegijama i zato mozemo reci da je nefunkcionalan ili da ga nemamo.
   Ako ovo sto sam napisao prihvatite kao tacno onda vam je jasno u kakvim okolnostima Sasa vodi borbu za uredjeni sistem Srbije.Sam je rekao trcimo maraton bas zbog svih ovih okolnosti .Zasto maraton ? Pa zato sto vecina ne razume nikakvu slozenu informaciju kad je uredjenje sistema u pitanju [ na primer] ali odlicno mogu da razumeju sta je korisno za njih.Maraton zato sto je potrebno vreme da ljudi razumeju dve stvari: korisnost [za njih] Sasinih nastojanja i lazi privilegovanih struktura [ koje usput drze i medije i novac ]

  • …Nastavak predhodnog teksta.
   Ako znamo u kakvim okolnostima se borimo i ako je taktika maraton onda ne vidim nikakvu Sasinu gresku.Ja bih te neuspehe koje svi pominju podveo pod normalan sled dogadjaja koji je zapravo uzrokovan pojacavanja ofanzive privilegovanih prema pokretu.Na prvom mestu uvodjenjem u ring novog borca sase jankovica [ negativce uvek pisem malim slovom] koji je prilaskom djilasu pokazao ciji je eksponent [ privilegovanih].Pre toga su vesto , obzirom da drze medije , otvorili zagradu a ispred stavili znak minus i pustili Sasu da ispuni zagradu.Sve sto kaze ili uradi kod vecine ima predznak minus [protiv toga se mozes boriti samo upornim ponavljanjem svojih stavova -trcimo maraton] sto mnogi svedoce iz svog iskustva .Jankovic je samo trebao da pokupi “odbegle ovcice” od DJB-a sto je on i uradio i pritom nije pristao na saradnju sto sve govori. Dakle potrebno je biti prisutan , pristojan , polako podizati svoj ugled u drustvu i kad dozre “kruska ce sama pasti u ruke”.
   Obzirom na sve, najgore od svega je kada vezanom borcu koji je izasao na mec zamerite sto se nije dobro borio. A onda kako bi sledeci put bilo bolje odsecete ruku i stavite protezu koja ni izbliza nije funkcionalna kao njegova ruka.
   Promislite da li ce smena Sase Radulovica da obraduje ili rastuzi sns , i to puno govori…

  • Горане, одлично сте све објаснили.
   Мало ко тако добро промишља ситуацију.
   Срдачан поздрав

  • Gorane, ja se zaista slazem sa najvecim delom ovog sto ste napisali. Medjutim poruka DJB nekako ne dopire do naroda. Meni je neverovatno da je Srbima 2018 najprihvatljiviji opozicioni lider Djilas? Da Sapic dobije onoliko glasova? Jeste maraton borba DJB, ali znajte da se npr na BGD polumaratonu meri prolazno vreme na pola trke i ko tu deonicu ne pretrci za neko max dozvoljeno prolazno vreme, biva diskvalifikovan. Bojim se da prolazna vremena DJB 2017 i 2018 u ovom politickom maratonu nisu dobra. I da mogu biti jos gora, i onda, iako ovde nema diskvalifikacije, bojim se DJB nece stici do cilja. I tu dolazimo do dela gde se sa Vama ne slazem jer mislim da fronrmen stranke a to je predsednik treba da se promeni. Sto kaze Sale u komentaru, i da je S. Radulovic bezgresan, rezultat je izostao. Ja ne mislim da su ostali u pokretu nedorasli toj poziciji, a moj glas bi, kako napisah išao T.Macuri. Inace, Sasu izuzetno cenim, zapazio sam ga jos na mestu ministra, plus kolege smo elektroinzenjeri a i licno sam ga upoznao i tada se uverio koliko energije unosi u pokret. On obavezno treba da ostane u DJB, ali po meni ne na mestu predsednika. Ima jos jedan razlog – dok lobiram za DJB, cesto i od intelektualaca slusam primedbe “on je bio Vucicev ministar, nije neukaljan”. I onda ja ponavljam od reci do reci onu Sasinu pricu zasto je usao u Vladu i izasao iz nje, ali mnoge ne mogu da ubedim. Pa onda one lazi o Sasi kao stecajnoj mafiji koje kod intelektualaca ne prolaze ali kod sirih narodnih masa nazalost da. Dakle malo da se stranka oslobodi tih laznih opanjkavanja. Znate, ja mnogo volim fudbal i svedok sam fenomena da skoro po pravilu igracki potpuno nepromenjen tim dobije prvu utakmicu kad im promene trenera. Jednostavno mislim da je potrebna sok terapijai i ovde. I da zaključim – ja ostajem glasac DJB dok god se drze principa, ko god da je predsednik. Pozdrav

  • Sta god da je DJB preduzeo umesto onog kako je radio tokom predizborne kampanje protivnicka strana bi promenila svoju taktiku ,kao u sahu i efikasno odgovorila.Kad igrate posteno onda ste kao policajac koji ima 60000 platu , pistolj sme da izvadi i puca pod strogo definisanim okolnostima , nema pucanja u ledja , snajperom, trovanja itd.Dok kriminalac moze sve i za svaku “akciju” dobija desetine i stotine hiljada evra.Kolika je prednost sns-a samom cinjenicom da moze da laze nekaznjeno.
   DJB se suprostavio tajkunima , sluzbama i nekorektnim strancima pa svakako ne moze racunati na njihovu podrsku i to je sustina problema.
   Ali DJB ima [samo] jednog , mocnog potencionanog saveznika za ciju naklonost se vredi boriti a to je javnost.Javnost je mocna i to se vidi iz cinjenice da politicari trose pred izbore milione da je obmanu .Placaju analiticare , pesnike , profesore… da zaloze svoj autoritet u neistinite tvrdnje da bi javnost to poverovala i dala im mandat .Kada se jedna garnitura potrosi sa svojim lagarijama [ vucic sam svake godine ima sve manju podrsku ..]spremi se nova garnitura koja ce napraviti nekoliko formalnih promena i krenuti istim putem kao i predhodna.Cilj je da se zadrzi ovakva podela dobara po sistemu[da se izrazim narodski] povlascenima kajmak i sir a narodu surutka .
   Ali desava se i paralelni proces , pored losih rezultata na izborima uocio sam da je za DJB culo mnogo vise ljudi [mogu cak da kazu o pokretu par slozenih recenica ] sto je uspeh u ovakvoj Srbiji.Zasto je to uspeh? Pa zato sto jedan prosecni srpski glasac prolazi kroz nekoliko faza kad su saznanja o akterima sa politicke scene u pitanju .Prvo cuje za DJB [na pr.]onda ulazi u negaciju istih a potom bombardovan cinjenicama i od nas simpatizera i clanova pocinje da se slaze u ponekom slucaju [“dobro je rekao onaj Radulovic , ja ne glasam za njega ali je u pravu” ] da bi na kraju postao pristalica i aktivista.Mislim da su to dobro uocili i protivnici i da su se aktivirali da prekinu taj sled u korenu jer posle je kasno kad stvar uzme maha.Dakle kriticna masa je presla prvu fazu upoznavanja sa pokretom i sad je u fazi negacije i steta bi bilo da pokret sad posustane i ne dovede masu do faze slaganja i aktivizma .