VIDEO Образовање Саопштењe Скупштина

(Видео) Бранка Стаменковић: Уџбеници су лоши, а прескупи

Народна посланица Бранка Стаменковић данас је у Парламенту у својству овлашћеног представника посланичке групе ДЈБ говорила о предлогу закона о уџбеницима.

Подсетићамо, посланичка група ДЈБ је имала серију амандмана којима смо покушали да наметнемо тему бесплатних уџбеника. Јавност је о томе доста говорила, али и даље нема законског решења које гарантује бесплатне уџбенике за сву децу.

– Некада је постојао један једини сет уџбеника и један завод који их је издавао. Тако су могли и да се наслеђују. Квалитет је био веома лош. Зато је добар предлог да тржиште регулише квалитет тако што ће најбољи уџбеници испливати у односу на оне лошије. Тржиште уме да регулише то да квалитетни уџбеници испливају, али држава се умешала. Тако је створен велики проблем родитељима. У теорији, наставник бира уџбеник, а у пракси школа. Онда наставник тражи од деце да купе уџбеник који њима одговара, објашњава посланица Стаменковић.

Неки уџбеници су лоши и непотпуни, па наставници не могу да преносе знање деци адекватно. То се у пракси дешава када наставници не могу да бирају по ком уџбенику желе да раде. Онда деца морају да фотокопирају делове лекција из других уџбеника.

– Што се тиче уџбеника и квалитета, знамо да постоје велике грешке јер комисија која их прегледа има кратке рокове. У уџбеницима из информатике, ђаци петаци уче како да укључе рачунар, што знају од рођења и “dial up” конекцију која је изумрла када су се родили, рекла је Стаменковић.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pozdravljam nastup gospođe Stanković. Pozdravljam i nastup Ane Stevanović, jezgrovito, precizno, u”sridu” što bi rekli damatinci! Ali me interesuje, koristim priliku da upitam ovde, zašto sednicama ne prisustvuje i g. Radulović? Ako je podneo ostavku na mesto predsednika to ne znači da je prestao da bude poslanik. Naime, nedostaje, skupština je osiromašena i prepuštena Rističevićima, Atlagićima, Martinovićima&Co, talogu političke “elite” skupštinske većine! Voleo bih odgovor!

  • Ono što razlikuje poslanike DJB od ostalih poslanika opozicije je što oni shvataju suštinske probleme građana.Reklamiraju u Skupštini baš ono što građane najviše muči.Gledam u kampanji, SNS i Đilas zaluđuju ljude metroom, kao da je to najbitnija stvar.Je li iko pitao građane da li im je metro zaista potreban u situaciji kada nemaju overene zdravstvene knjižice i kada nemaju para da plaćaju skupe autobuske karte? Ali to tako nažalost ide sa biračima, nametneš im neke apstraktne teme kao što su metro, BG na vodi, srpski Mercedes i ostale kojekakve gluposti i oni se automatski zalepe za to ne obraćajući pažnju na svoje suštinske potrebe.Čudan narod a političari kvarni.
    I mene takođe zanima gde je Radulović, nije baš najpametniji potez ovo izbegavanje javnosti jer će ljudi opet ići onim razmišljanjem da je aktivan samo u kampanji a posle izbora “ga nema nigde”.Takođe pojavile su se priče o navodnom sukobu sa Obradovićem i Dverima pa bih vas molio da demantujete te tvrdnje ako u njima nema istine(ili da ih potvrdite ako ima i da navedete razloge).