Индустрија Привреда Саопштењe

Влада Србије да престане да уништава домаћу ИТ индустрију

Министарство привреде је немачкој компанији Континентал доделио субвенцију у износу од 9.500.000 евра за отварање центра за истраживање и развој у Новом Саду.

Оваквим мерама држава гуши конкуренцију у тренутно најпрофитабилнијем сектору, при чему је домаћа ИТ индустрија угрожена на рачун стране компаније.

Подсећамо, извоз софтверских услуга у 2017. години је достигао 899 милиона евра. У односу на 2016. када је извоз износио 740 милиона евра, остварен је раст од 21%. Дакле тај сектор бележи огроман раст без уплитања државе и субвенција што значи да је то пожељан модел раста српске привреде.

Међутим, уместо да омогући услове за привредни раст и развој предузетништва тако што ће смањити бирократију и намете на рад, Влада Србије наставља да дели милионске субвенције страним инвеститорима и тако доводи у подређен положај наше држављане који хоће да покрену сопствени бизнис.

Србија има најнижу стопу привредног раста у целом региону.То је производ политике субвенција за коју се у Влади тврди да даје велики допринос привредном расту. Уместо обећаног привредног раста, претворени смо у земљу јефтине радне снаге.

На субвенције дајемо 42 милијарде динара, кад се изузму субвенције за културу и пољопривреду. Већина тог новца иде за плате предузећима у проблемима и субвенције инвеститорима.

Сваки систем субвенција који смо имали до сада је директно везан са корупцијом и могућношћу привилегованих да узимају рекет. Јавност и даље не зна под којим условима су у Србију дошли Фијат, Етихат, наводни арапски инвеститори у “Београд на води” и војвођанске оранице, па се оправдано поставља питање по којој цени су инвеститори дошли.

Политику субвенционисање инвеститора започео је пре десет година Млађан Динкић, тврдећи да се за свако субвенционисано радно место у року од три године на један уложен динар врати седам. Где је тај новац?

Како преноси стартит, генерални менаџер Континентала за Србију наводи да уговор још увек није потписан, али ће бити јаван и све информације ће бити доступне јавности. Оно што је из његове изјаве јасно јесте да је субвенција договорена и да ће бити употребљена за различите типове инжењерских позиција.

ДЈБ се залаже за потпуну промену економске политике која треба да буде окренута домаћој привреди, не страним инвеститорима. Страни инвеститори су добродошли,  али се око њих не гради економска политика тако што им се плаћа да дођу. Фокус економске политике мора бити домаћа привреда, предузетници и породичне фирме и газдинства.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар